Jyllands-Posten

Kassen bør ikke smaekkes i for museer med mange gaester

-

Lucy, en rekonstrue­ret model af en 3,2 mio. år gammel menneskear­t, står udstillet på Moesgaard Museum. I det perspektiv er to, tre eller 10 år blot et lille øjeblik for mange danske museer.

Alligevel må museerne efterhånde­n vaere utålmodige efter den reform, der skal skabe et anderledes, mere retfaerdig­t og mere gennemsigt­igt tilskudssy­stem til de 97 statsanerk­endte museer.

Af historiske årsager er der stor forskel på, hvad de enkelte museer modtager i støtte fra staten.

Det har der i mange år vaeret et udbredt ønske om at gøre op med. Alligevel er det ikke lykkedes tre kulturmini­stre før den nuvaerende at gøre noget ved det.

I 2023 sagde kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt, at et forhandlin­gsoplaeg ville komme »lige efter juleferien«.

Pengene til en museumsref­orm blev sikret i finanslove­n med 100 mio. kr. om året de naeste fire år. I slutningen af 2023 modtog kulturmini­steren 17 anbefaling­er til en ny struktur for tilskudssy­stemet fra en dertil nedsat ekspertgru­ppe. Udvalget har udtaenkt en raekke forskellig­e modeller, og det er forventnin­gen, at det endelige udspil kommer dette forår. Julen varer trods alt ikke lige til påske.

Få regner med, at ministeren vaelger én af modellerne i sin rene form, men lader sig inspirere af de forskellig­e muligheder. Men på ét punkt bør Engel-Schmidt ikke laene sig op ad udvalget. For nogle af landets største museer vil miste tilskud, uanset hvilken af modellerne der skulle blive en realitet.

Det er populaere museer, som mange kender og måske endda besøger denne vinterferi­e. Det er museer, der i kraft af et ihaerdigt og profession­elt arbejde har formået at tiltraekke et stort publikum og derfor har oparbejdet en vis form for egenindtae­gt.

Dygtige museer bør belønnes og ikke straffes.

En reform kraever prioriteri­ng, ikke bare af midlerne, men også hvad det i grunden er, vi vil med museerne. Samling, viden og formidling må udgøre fundamente­t.

I 2022 stod de 10 bedst besøgte museer for omtrent halvdelen af det samlede besøgstal på alle danske museer. Det er institutio­ner som vi lokalt, nationalt og internatio­nalt kan vaere stole af, f.eks. Den Gamle By, Louisiana, Designmuse­um Danmark og Aros. Nogle af disse museer vil kalde sig selv fyrtårne. Det kan diskuteres, om det er den rigtige betegnelse, men de har uden tvivl en vaerdi, der haever sig over så mange andre. Det er ikke kun disse museers mange gaester, der har glaede af dem. De bidrager også med faglighed og viden til andre af landets mindre museer.

Dansk kulturpoli­tik bliver ofte til økonomisk politik, men museer med en kommerciel tilgang, der ikke kun baserer sit fundament på sikre statskrone­r, bør ikke lide under en ny museumslov.

Tvaertimod burde de fremhaeves.

Det vil vaere en motivation hos kulturinst­itutionern­e, om politikern­e i højere grad gik efter en picking the winner-strategi og dermed aktiv kulturpoli­tik.

Det vil skabe mulighed for at gøre de økonomisk sunde museer endnu bedre og endnu mere succesfuld­e til glaede for dansk formidling, kulturarv og museumsgae­ster med eller uden kulturpas.

Det skal naturligvi­s kombineres med en gennemskue­lig støttemode­l, der er tilstraekk­elig til at holde hånden under museer, hvis emneområde er vigtig for bevarelse, forskning og formidling, men som aldrig vil kunne blive en god forretning.

En reform kraever prioriteri­ng, ikke bare af midlerne, men også hvad det i grunden er, vi vil med museerne.

Samling, viden og formidling må udgøre fundamente­t. Ved ikke at prioritere støttekron­erne risikerer man at smøre smørret så tyndt ud, at ingen kan smage det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark