Jyllands-Posten

Grønland er langt fra selvstaend­ighed

- MIKE STOLTENBOR­G SØRENSEN Fuldmaegti­g, København

kom det frem, at medlemmer af den grønlandsk­e forfatning­skommissio­n modtog vederlag for at se Netflix, selvom opgaven var at formulere et udkast til Grønlands forfatning.

Deloitte konkludere­r i revisionsr­apporten, at omfanget af vederlagsd­age var »usaedvanli­gt højt« i forhold til det forventede forbrug.

Historien er desvaerre symptomati­sk for Grønlands modenhed til en status som selvstaend­ig.

I Grønland er 16 pct. af arbejdssty­rken beskaeftig­et i fiskeriet. Det er kun overgået af »social beskyttels­e«, der med 17 pct. er Grønlands hovedbeska­eftigelse.

Den protestant­iske arbejdseti­k mangler at slå igennem hos vores grønlandsk­e broderfolk.

Der er tendens til højt ubegrundet fravaer på arbejdspla­dserne – saerligt i forbindels­e med lønningsda­g.

En undersøgel­se af den kommunale aeldreplej­e fra 2022 viser, at der på plejehjemm­ene er et stort problem med ekstraordi­naert fravaer efter udbetaling af løn. Årsagen er dels alkoholrel­ateret, men kan også falde sammen med arrangemen­ter i byen som banko og koncert. Sikke en arbejdsmor­al.

Børnetalsm­and Aviâja Egede Lynge betegner Grønland som et »traumeland­skab« med henvisning til de store sociale problemer, ikke mindst blandt børnene.

Ifølge børnetalsm­anden hersker en tavshedsku­ltur, hvor ingen taler om det, alle ved. Hvor grønlaende­re normaliser­er det uacceptabl­e.

Fra dansk side gør vi os medskyldig­e i samme tavshedsku­ltur, når vi undlader at udfordre diskrepans­en mellem engagement­et for selvstaend­ighed og en befolkning, der allerede har store problemer med at tage vare på sig selv.

Historiske redegørels­er og officielle undskyldni­nger fra Danmark fjerner fokus fra Grønlands virkelige problemer og tilskynder naeppe grønlaende­rne til at tage det nødvendige ansvar.

det bedste for Grønland og det grønlandsk­e folk. Med sin storslåede natur og geopolitis­ke placering rummer Grønland et kaempe potentiale.

Der er imidlertid brug for, at grønlaende­rne begynder at kigge indad i stedet for at skyde skylden på Danmark, hvis potentiale­t skal blive andet end uforløst.

Med Aviâja Egede Lynges ord er der brug for, at det grønlandsk­e folk begynder at hele sig selv.

Det er ironisk, at Forfatning­skommissio­nen har brugt 30 mio. kr. på at tegne rammerne for et selvstaend­igt Grønland, når befolkning­en virker mere umoden og uansvarlig end selvstaend­ig.

Selvstaend­ighed er først en god idé, når det vokser ud af befolkning­en.

Jeg ønsker alt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark