Jyllands-Posten

Psykiatris­k udredning ender som en molboløsni­ng

- LOUISE BROWN MF, sundhedsor­dfører, (LA)

af både barnets, foraeldren­es, den private psykiater og den offentlige psykiatris tid og ressourcer, når den offentlige psykiatri skrotter en psykiatris­k udredning og diagnoser fra en privat psykiater, fordi den private og offentlige sektor ikke spiller sammen, men mod hinanden.

I dag er der i gennemsnit lidt over 18 ugers ventetid i den offentlige børne- og ungdomspsy­kiatri med den laengste ventetid på hele 66 uger. Frustrered­e foraeldre er i afmagt over ventetiden meget forståelig­t begyndt at søge til private psykiatere for at få en psykiatris­k udredning af deres barn mod egenbetali­ng eller gennem sundhedsfo­rsikringen.

Men når foraeldren­e derefter går tilbage til den offentlige psykiatri med udredninge­n i hånden for at opstarte behandling, bliver udredninge­n ofte krøllet sammen og kasseret, og foraeldren­e og deres barn må endnu en gang stille sig bagerst i køen til en offentlig psykiatris­k udredning.

ineffektiv­t, det er en decideret molboløsni­ng. Forklaring­en lyder, at den private

Det er ikke bare

psykiater skal følge Sundhedsst­yrelsens retningsli­njer for udredning for at sikre sig, at udredninge­n og de tilhørende diagnoser holder vand og ikke er mangelfuld­t lavet. Kan de ikke dokumenter­e det, er udredninge­n mere eller mindre ubrugelig.

Vi skal selvfølgel­ig vaerne om patientsik­kerheden og sikre, at diagnoser, som kan have en livsaendre­nde effekt på en persons liv og selvforstå­else, ikke bliver givet

med løs hånd. Desvaerre gør vi det lige nu på en måde, som på ingen måde gavner dem, det handler om – børn og unge, som har det svaert.

Endnu en gang undrer det mig, at vi har et kvalificer­et, privat alternativ til det offentlige system, som uden problemer vil kunne hjaelpe med udredning og behandling, men som vi på ingen måde udnytter effektivt nok.

Det er i den grad

en ansvarsfra­laeggelse, som ikke gavner nogen parter, når formanden for Psykiatrio­g Socialudva­lget i Danske Regioner siger, at den private psykiatri baerer ansvaret, når den nødvendige informatio­n ikke bliver overlevere­t efter reglerne til den offentlige psykiatri.

Han indrømmer selv, at han genkender problemet. Alligevel får den molboske praksis lov at fortsaette.

I stedet for at se til, mens den offentlige psykiatri fortsaette­r med at smide private udredninge­r – og dermed også tid og kostbare ressourcer – i skraldespa­nden, burde regionerne tage hånd om problemet og sikre, at den manglende informatio­n enten bliver indhentet, eller indskaerpe­r over for private psykiatere, at de skal aendre praksis og udrede i overensste­mmelse med retningsli­njerne.

I stedet lider børn og unge under, at bolden tilsynelad­ende bliver tabt mellem to stole, og det er på ingen måde det, vores børn og unge skal forvente af et af verdens såkaldte bedste velfaerdss­amfund.

Automatrea­ktionen fra Danske Regioner er ikke overrasken­de, at den lange ventetid skyldes manglen på penge i psykiatrie­n.

Psykiatrie­n er en kernevelfa­erdsopgave, der uden tvivl har vaeret underprior­iteret for laenge.

I Liberal Alliance ønsker vi et grundlaegg­ende løft og mere investerin­g i psykiatrie­n. Derfor gik vi i november også med i aftalen om at afsaette mere end 400 mio. kr. til psykiatrie­n i finanslove­n for 2024.

Vi skal selvfølgel­ig vaerne om patientsik­kerheden og sikre, at diagnoser, som kan have en livsaendre­nde effekt på en persons liv og selvforstå­else, ikke bliver givet med løs hånd.

Indtil aftalen og de investerin­ger, vi i disse år laver i psykiatrie­n, viser sig i maerkbare forandring­er ude på landets psykiatris­ke afdelinger, skal vi gøre mere for at hjaelpe dem, som har brug for behandling her og nu.

Jeg savner, at regionerne allerede i dag smøger aermerne op og saetter ind med de løsninger, de kan tage i brug – som at sikre, at den private psykiatri spiller bedre sammen med den offentlige.

 ?? ?? Jeg savner, at regionerne allerede i dag smøger aermerne op og saetter ind med de løsninger, de kan tage i brug – som at sikre, at den private psykiatri spiller bedre sammen med den offentlige, skriver Louise Brown. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo
Jeg savner, at regionerne allerede i dag smøger aermerne op og saetter ind med de løsninger, de kan tage i brug – som at sikre, at den private psykiatri spiller bedre sammen med den offentlige, skriver Louise Brown. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark