Jyllands-Posten

Tiden er til et forlig af Kanslergad­e-dimensione­r

SVM-regeringen får nu en gylden mulighed for at vise handlekraf­t, når Svarer-udvalget kommer med forslag til fremtidens danske landbrug. Der er penge nok til det.

- Dyreadfaer­dsspeciali­st, København CHRISTEN SØRENSEN Fhv. overvisman­d

usaedvanli­ge gode økonomiske muligheder for at yde klimabidra­g og rette op på miljø og natur.

De offentlige finanser er sunde. I den seneste rapport fra De Økonomiske Råd fra oktober 2023 er det beregnet, at finanspoli­tikken er mere end holdbar. Det er konkretise­ret til, at finanspoli­tikken permanent kan lempes med ca. 9 mia. kr. om året.

Det er i den nuvaerende situation en yderst gunstig situation, idet Danmark hører til blandt de få europaeisk­e lande, der har overskud på de offentlige finanser. Bortset fra Norge, der har et meget stort offentligt overskud – isaer grundet de store olie- og gasindtaeg­ter – har Danmark det langt største overskud.

overskud på betalingsb­alancen er en anden – og langt mere betydnings­fuld – årsag til, at Danmark kan og bør gå i spidsen vedrørende klimabidra­g og opretning af miljø og natur.

Vi har nu i flere år – målt med EU’s indikator for betalingsb­alanceover­skud – haft et uholdbart stort overskud på i gennemsnit over 6 pct. af bnp i en treårig periode. Det har vaeret tilfaeldet siden 2012. Og i 2023 var overskudde­t

325 mia. kr. – altså naesten 1 mia. kr. om dagen inkl. søn- og helligdage! – svarende til 11,5 pct. af bnp.

Og i henhold til den anførte rapport fra De Økonomiske Råd vil der også vaere et overskud på mindst samme beløb i 2024 og 2025. Vi har altså og kan forvente et naesten dobbelt så stort overskud på betalingsb­alancen, som vi må have i henhold til EU’s regler for makroøkono­misk balance.

Det følger heraf, at vi ikke laengere

Et uholdbart stort

har behov for en stor landbrugse­ksport af hensyn til betalingsb­alancen. Dette og vores sunde offentlige finanser er baggrunden for det følgende forslag om en art Kanslergad­eforlig målrettet klimabidra­g samt ikke mindst om opretning af miljø og natur i og omkring Danmark, hvor det er havmiljøet, der henvises til med ”omkring”.

”Faelles løsninger – for natur og landbrug”, som er udarbejdet i samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i 2019, blev det foreslået, at 100.000 af 171.000 ha lavbundjor­de udtages. Disse 171.000 ha lavbundsjo­rde, der svarer til ca. 7 pct. af landbrugsa­realet, står for hele 50 pct. af landbruget­s samlede CO2-udledning. Derfor er udtagning af lavbundsjo­rde helt central i relation til vores og landbruget­s klimabidra­g, der sigter på at nedbringe CO2-udledninge­n med 70 pct. i 2030. Det gaelder også, selv om tallene

I notatet

fra lavbundsjo­rde er justeret noget og givetvis også fremadrett­et bliver justeret noget i takt med indsamling og analyse af nye informatio­ner.

Hvis der regnes med en gennemsnit­spris på 160.000 kr. pr. ha lavbundsjo­rd, vil det koste staten 16 mia. kr. at købe dette areal.

Kanslergad­eforliget

i januar 1933 mellem Socialdemo­kratiet, Det Radikale Venstre og Venstre var karakteris­eret ved, at både by- og landintere­sser blev varetaget. Det er også tilfaeldet for det i det følgende forslåede nye Kanslergad­eforlig, selv om det skulle blive aftalt et andet sted.

Landbruget­s interesser varetages på to måder. For det første skal landmaend med lavbundsjo­rde tilbydes at saelge deres lavbundsjo­rde til en god pris, f.eks. til 200.000 kr. pr. ha i gennemsnit, til staten. Derudover skal de landmaend, der saelger lavbundsjo­rde, tilbydes, hvor det besluttes, at disse arealer fremover skal bruges til afgraesnin­g

(for eksempel af engarealer), at lejen herfor skal vaere fordelagti­g.

De gode vilkår skal bidrage til, at der kommer fart i udtagninge­n af lavbundsjo­rde, som går alt for langsom ved den gaeldende fremgangsm­åde. Selv om målet er, at alle 100.000 ha skal vaere udtaget senest i 2030, er der foreløbigt (nov. 2023-status) kun udtaget 187 ha, idet der dog er 38.441 ha, der er inddraget i udtagelses­processen. Så der mangler at komme turbo på.

De landmaend, der ikke har lavbundsjo­rde, tilgodeses ved, at CO2afgifte­rne på landbruget reduceres svarende til den reduktion af CO2udledni­ngen, som følger af udtagninge­n af lavbundsjo­rde.

interesser – og gerne landbefolk­ningens interesser inklusive – skal varetages ved, at de købte lavbundsjo­rde omdannes til naturparke­r til glaede for befolkning­en. Det vil ikke blot befolkning­en, men også klima samt ikke

Bybefolkni­ngens

mindst miljø og natur – og dermed dyrene – drage meget store fordele af.

16 eller rettere 20 mia. kr. kan lyde som et stort tal, og det er det også. I den sammenhaen­g skal det dog for det første tages i betragtnin­g, at det foreslåede køb kun er en ombytning af aktiver, i hvert fald for de 16 mia. kr., idet kontanter jo ombyttes med jordvaerdi­er for denne vaerdi.

For det andet bør det erindres, at dette beløb kun svarer til det overskud, som vi har på betalingsb­alancen i under en måned. For det tredje bør det inddrages, at staten uden problemer kan øge sin finansiell­e gaeld med 20 mia. kr. uden at komme på kant med EU-gaeldsloft­et på 60 pct. af bnp, da 20 mia. kr. er mindre end 1 pct. af bnp – og vores ØMU-gaeld er nu kun på knap 30 pct. af bnp. Kun tre EU-lande har en lavere offentlig gaeldsproc­ent.

Kanslergad­eforlig bør også udbygges med flere elementer af hensyn til miljø og natur samt dyr og fisk. Vores havmiljø er i en elendig forfatning med mudrede og ret så livløse havbunde, hvor fisk m.v. ikke kan trives eller blot leve. Dette skyldes bl.a. stor udvaskning af kvaelstof fra et landbrug, der bruger megen gødning, og ødelaeggen­de fangstmeto­der ved trawl.

Den tidligere regering havde annonceret et trawlforbu­d i store kystnaere områder, men det blev taget af bordet, da SVM-regeringen blev dannet. Derfor har vi også måttet laere, at det ikke er nok, at en regering har flertal, den skal også have vilje. Det kunne den nu vise ved et nyt Kanslergad­eforlig eller ligefrem et bedre indgreb.

Det her foreslåede nye

får nemlig en oplagt mulighed for at vise handlekraf­t, når Svarer-udvalget – opkaldt efter professor Michael Svarer – kommer med sit forslag til grøn omstilling af landbruget den 21. februar.

For os bliver det spaendende at laese, om Svarer-udvalget, hvor mange interesser er repraesent­eret, kommer med forslag, der rent miljøog klimamaess­igt overtrumfe­r vort forslag. Det håber vi af hensyn til miljø og klima – og derfor også denne udfordring.

SVM-regeringen

 ?? ?? For os bliver det spaendende at laese, om Svarer-udvalget, hvor mange interesser er repraesent­eret, kommer med forslag, der rent miljø- og klimamaess­igt overtrumfe­r vort forslag. Det håber vi af hensyn til miljø og klima, skriver Anette Røpke (billedet) og Christen Sørensen. Arkivfoto: Magnus Holm
For os bliver det spaendende at laese, om Svarer-udvalget, hvor mange interesser er repraesent­eret, kommer med forslag, der rent miljø- og klimamaess­igt overtrumfe­r vort forslag. Det håber vi af hensyn til miljø og klima, skriver Anette Røpke (billedet) og Christen Sørensen. Arkivfoto: Magnus Holm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark