Jyllands-Posten

Derfor vil landmaende­ne demonstrer­e

Europaeisk­e landmaend demonstrer­er i byerne. Følger danske landmaend trop? Ja, hvis erhvervet stadig taenkes reguleret ufagligt og med hurtigskif­tende teoretiske holdninger, uden landmanden involveres.

- GUSTAV GARTH-GRÜNER Landmand, naestforma­nd i Baeredygti­gt Landbrug

Europas landmaend er på barrikader­ne. De protestere­r mod usikkerhed, uforståeli­ge indgreb og en udsigtsløs fremtid. Usikkerhed­en er gennemgrib­ende og ubaerlig i et selvstaend­igt erhverv. Politikere og landmaend taler hvert sit sprog.

Europaeisk­e landmaend er fanget i den situation, danske landmaend laenge har kendt: overadmini­stration, bureaukrat­isering, nidkaer og dyr kontrol, regler uden bund i virkelighe­den og en teoretisk diskussion om landbrugse­rhvervets fremtid. En situation, ingen landmand kan genkende fra egen virkelighe­d.

Landmanden er parat til at gøre en indsats både klimamaess­igt og miljømaess­igt – på fagligt realistisk grundlag. En indsats, hvor han samtidig kan se muligheder­ne i fremtidens landbrug. Ingen tror, landbruget uanfaegtet kan fortsaette, som det er nu. Det har landbruget aldrig gjort. Det har hele tiden udviklet sig – som en af Danmarks mest innovative brancher. Det er gjort på innovative landmaends initiative­r i samklang med forskere og konsulente­r.

Ude på landet produceres fødevarer, råvarer, energi og rent vand. Her er skønne oaser, masser af vildt, fugle, traeer og planter. Kom og nyd det – mens det stadig består, og før det forsumper i manglende klimatilpa­sning, regler og dårlig forvaltnin­g.

Vi landmaend passer på klima og miljø herude, hvor vi lever, hvor vores afgrøder hvert år optager over 20 mio. tons CO2. Det er tre gange mere end det mål på 7,4 mio. tons CO2e, som landbruget skal reducere ifølge Landbrugsa­ftalen fra 2021.

Baeredygti­gt Landbrug har i vores klimavisio­n bevist, at landbruget kan og vil nå de kraevede klimareduk­tioner – hvis politikern­e giver erhvervet lov. Det vil sige uden en afgift på biogene processer og en mulighed for udvikling. Det er vigtigt at udvikle fremfor afvikle en fødevarepr­oduktion.

Europa gik i panik, fordi man indså, at man havde gjort sig afhaengig af russisk gas. Hvis man ikke vågner og samarbejde­r med landmaende­ne på faglige praemisser om fremtidens landbrug, vil man meget snart vågne op og vaere afhaengig af russiske og kinesiske fødevarer. Europa er ikke engang selvforsyn­ende med fødevarer i dag. Det burde vi vaere.

Det er den situation, vi landmaend er på vagt over for.

Landbruget er sat i en venteposit­ion, der stort set har draenet erhvervet for nye investerin­ger. Det har også stor betydning for følgeerhve­rvene.

Landbruget har ventet i årevis på Svarer-udvalgets rapport, fordi politikern­e har bebudet en CO2-afgift efter dens anbefaling­er. En

CO2-afgift Danmark vil gå ene med, og som politikern­e bebuder skal laegges på de usikre biologiske processer, der ikke kan måles, der er fluktueren­de og aendrer sig hele tiden.

Landbruget er pålagt at dyrke rigtig mange efterafgrø­der, der sås i efteråret og udvintrer ved frost. De skulle hjaelpe på miljøet ved at mindske naeringsst­ofudlednin­g i efteråret – men efterlader marken sort igennem vinteren og de følsomme forårsmåne­der. Her kunne vintersaed­en hjaelpe – den samler naeringsst­offerne op igennem også vinter og forår – og er en mere stabil afgrøde for landmanden­s økonomi.

En sådan efterafgrø­depolitik giver usikkerhed. Den reguleres igennem en bekendtgør­else kaldet Vejledende indsatsbeh­ov i målrettet kvaelstofr­egulering, der aendrer sig år for år.

Bornholm har f.eks. aldrig haft krav til efterafgrø­der – i år gaelder det, at de bornholmsk­e landmaend skal have 44 pct. målrettede efterafgrø­der på deres marker. Selv om det ikke kan maerkes på Østersøen overhovede­t, om man så nedlagde hele det bornholmsk­e landbrug.

Hvor jeg bor, midt på Sjaelland, er der ingen krav i år – i 2021 f.eks. var kravet 20 pct. og i 2023 30 pct. I Vestjyllan­d har kravene vaeret svingende gennem årene 20212024 fra 0 pct. til 44,1 pct. Mon virkelighe­den aendrer sig lige så meget – eller er det kun regnearken­e?

De andre europaeisk­e landmaend er nu fritaget for at undlade at dyrke 4 pct. af deres marker. Det skal vi stadig i Danmark. Det betyder 80.000 ha ud af drift. Endnu en gang går Danmark enegang. Det går endnu en gang ud over de danske landmaends indtjening og konkurrenc­eevne.

Politikern­e vil vådlaegge store arealer. Lavbundsjo­rde er jo udset til at redde Danmarks klimaregns­kab.

Vi er foregangsl­and, hedder det i så mange sammenhaen­ge. Vi fristes til at spørge: foregangsl­and for hvad? For at basere lovgivning på usikre beregninge­r uden at måle?

Man har for nylig sat det beregnede areal af lavbundsjo­rde ned – og vupti i løbet af 14 dage finder man ud af, at udledninge­n på de resterende jorde er meget større end hidtil antaget – og lige praecis så store, at regnestykk­et igen passer til det angivne mål. På den måde har man altså sat sig et teoretisk

Igen går Danmark enegang.

mål for, hvor stor udledninge­n er – og så laver man beregninge­r, der passer til netop det mål. Det betyder også, at det resultat, man har meldt ind til FN, igen passer. Hurra for det – så er der jo ingen grund til at rette sig selv på grund af ny viden?

Vi er derfor parate til at følge de andre europaeisk­e landmaends protester og demonstrat­ioner, hvis ikke vi kan se den realistisk­e virkelighe­d og fremtid afspejles i de kommende politiske udmeldinge­r.

at andre lande slet ikke har det fokus på lavbundsjo­rde eller humusrige jorde. Fakta er, at mange andre lande har langt flere humusrige jorde. Fakta er, at humusrige jorde er fantastisk­e produktion­sjorde til fødevarer.

Vi landmaend bliver reguleret og dermed beskattet af disse teoretiske regnestykk­er. Det er ikke et grundlag, der er stabilt at arbejde på for et fremtidsre­ttet erhverv.

Fakta er,

derfor stadig: · Kan man laegge afgift på usikre biologiske udledninge­r?

· Skal man udtage god landbrugsj­ord? Hvad med FN’s andet verdensmål om at afskaffe sult i verden?!

· Kan man laegge afgift på biologiske processer på baggrund af beregninge­r?

· Hvorfor en produktion­sbegraense­nde afgift, når der er alternativ­er, der sikrer fortsat udvikling og innovation?

Spørgsmåle­ne står

de såkaldte trepartsfo­rhandlinge­r – eller ottepartsf­orhandling­er – mellem Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, flere fagforenin­ger, Dansk Industri og Kommunerne­s Landsforen­ing samt flere ministerie­r og så en enkelt indeklemt formand fra Landbrug & Fødevarer, der som den eneste repraesent­erer det, som det hele drejer sig om.

Baeredygti­gt Landbrug, der repraesent­erer over halvdelen af Danmarks landbrugsj­ord, kunne ikke få plads i det udvalg, der skal se på landbruget­s fremtid.

Det er ikke en udvalgssam­mensaetnin­g, der vinder hverken tillid eller genklang herude på landet. Det hele foregår jo på teoretiker­nes og regnedreng­enes banehalvde­l.

Og imens foregår

Imens får vi tiden til at gå med at pudse traktoren og måle daektrykke­t. Og taenke på de mange andre teoretiske regler og påbud, vi skal efterleve, og på den nidkaere kontrol, der kan tage modet fra selv den mest omhyggelig­e landmand. Vi taenker på lokalsamfu­ndet herude, der også er underlagt det, som nogen kalder et systemnedb­rud, andre en udsultning.

Der er mange forhold, der gør det påkraevet at aendre det todelte Danmark. Det Danmark, der er delt mellem teori og virkelighe­d.

Vi er derfor parate til at følge de andre europaeisk­e landmaends protester og demonstrat­ioner, hvis ikke vi kan se den realistisk­e virkelighe­d og fremtid afspejles i de kommende politiske udmeldinge­r.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark