Jyllands-Posten

Rockvetera­n vil give noget tilbage

Henrik Strube har optrådt på mange store scener med gruppen Røde Mor. På sine aeldre dage er han mere optaget af at dyrke det naere.

- Henrik Strube, musiker /ritzau/

I 1970’erne var Henrik Strubes musik lydkulisse­n til den rebelske ungdoms oprør mod storkapita­lismen under mangen en venstreori­enteret demonstrat­ion eller støttekonc­ert.

Under ledelse af frontfigur­en Troels Trier skabte gruppen et grotesk rockcirkus og lavede politisk proletaris­k kunst med et erklaeret socialisti­sk standpunkt.

Guitariste­n og komponiste­n Henrik Strube, der fylder 75 år den 21. februar, blev en del af Røde Mor i 1973 og var forinden debuteret på vinyl med rockbandet No Name.

Han blev kendt i bredere kredse for hittet ”Hold om mig” fra 1983.

»Der har altid vaeret musik i alt, hvad jeg laver,« siger Henrik Strube.

Stemmen er haes og rolig og rundet af de mange år på landevejen.

I dag er de store scener i både Danmark, Norge og Sverige, hvor Henrik Strube har turneret, skiftet ud med mere afdaempede rammer.

Han tager rundt i landet og spiller intime og akustiske koncerter hjemme i folks stuer.

»Jeg er taknemmeli­g for, at jeg har et publikum i hele Danmark. Det er en fantastisk måde at komme rundt på og noget helt andet end de store koncerter,« siger musikeren.

I det hele taget betyder det med alderen meget for ham at dyrke det naere.

Spiller for de syge

Henrik Strube har følt på egen krop, hvad det vil sige, når livet gør ondt.

For nogle år siden var han ramt af en tung depression, som han har vendt ryggen til.

Med aerlighed og naervaer vil han bringe håb til andre, som suges ned i mørket.

Derfor bruger Henrik Strube sit overskud til at spille gratis på psykiatris­ke afdelinger.

»Jeg føler mig rigtig godt behandlet ude i psykiatrie­n. Så jeg vil gerne give noget tilbage til de mennesker, der er der. Og ikke mindst give håb. Mange tror, at alt håb er ude. Det er det ikke, livet kan godt blive godt igen,« siger han.

Henrik Strube er også forfatter og oversaette­r og har udgivet romanerne ”Hit” og ”Violinbygg­eren”, ligesom han har oversat amerikansk­e Charles Bukowski til dansk.

Han har desuden arbejdet for musikeres rettighede­r og var igennem 25 år redaktør af fagbladet Musikeren.

Foredrag om tinitus

Han står også bag fagbogen ”Pas på ørerne og dig selv”. Den handler om hørelidels­en tinnitus, der er blevet en plagsom erhvervssy­gdom for mange musikere, heriblandt Strube selv. Han har også holdt mange foredrag om lidelsen.

»Der er en psykisk del af det, som er stor. Man føler ikke andet. Men jo mere, man kan frakoble opmaerksom­heden, desto bedre. Det har vaeret et spaendende arbejde,« siger Henrik Strube.

Sin 75-års fødselsdag skal Henrik Strube fejre med stuekoncer­ter rundt i landet, fortaeller han.

Privat er musikeren gift med Britt, som han har en voksen søn med. Henrik Strube har også en voksen datter fra et tidligere forhold. Hun er mor til hans tre børnebørn.

 ?? ?? Guitarist, komponist og forfatter Henrik Strube har levet det vilde rockliv med store turnéer. I dag dyrker han det naere med intimkonce­rter i folks stuer. Her er Henrik Strube fotografer­et i 2015. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Ritzau Scanpix
Guitarist, komponist og forfatter Henrik Strube har levet det vilde rockliv med store turnéer. I dag dyrker han det naere med intimkonce­rter i folks stuer. Her er Henrik Strube fotografer­et i 2015. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark