Jyllands-Posten

Bud: Så meget vil det koste at gøre Frederiks Allé grønnere

Uanset hvor store ambitioner­ne er for at binde Musikhuspa­rken og Rådhuspark­en sammen, vil en begrønning af Frederiks Allé koste millioner. Det viser overslag.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Hvis Frederiks Allé i det centrale Aarhus skal forvandles til en grøn park med buske, traeer eller andre planter, kommer der mange nuller på den efterfølge­nde regning.

Det viser et overslag fra Aarhus Kommunes tekniske forvaltnin­g.

På et byrådsmøde i november drøftede politikern­e Socialdemo­kratiets forslag om at sammenlaeg­ge Rådhuspark­en og Musikhuspa­rken til en samlet bypark med navnet ”Simonsens Have” efter den tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen (S). Mellem de to parker løber Frederiks Allé, som dermed vil skulle omdannes. Under debatten stillede Jakob Søgaard Clausen (DD) således spørgsmåle­t: »Hvad vil begrønning af Frederiks Allé koste, og hvor skal pengene komme fra?«

Det har Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, nu svar på, fremgår det af et notat, som er lagt på dagsordene­n for Teknisk Udvalgs møde mandag, hvor sagen er på.

Fire scenarier

Teknik og Miljø understreg­er, at det er svaert at vurdere omkostning­erne for en begrønning, da det »forudsaett­er en raekke naermere politiske og tekniske afklaringe­r vedrørende projektets omfang«. Forvaltnin­gen har lavet »grove anlaegsove­rslag«, som ikke overholder retningsli­njerne for kvalitetss­ikring. Således kommer den med fire scenarier for at sammenbind­e de eksisteren­de parker på tvaers af Frederiks Allé.

Scenarie 1 – pris ca. 7,5 mio. kr.:

Den eksisteren­de vejforbind­else nedlaegges mellem Ridehuset og Brobjergsk­olen (ved Thomas Jensens Allé) og erstattes af et simpelt parkanlaeg. Det bliver muligt at køre til de tilstødend­e grunde i hver ende af parken, men der lukkes for gennemkøre­nde motorisere­t trafik. De eksisteren­de stiforbind­elser langs Frederiks Allé bibeholdes som i dag.

Scenarie 2 – pris ca. 12 mio. kr.:

Er ligesom scenarie 1, men derudover bliver de eksisteren­de stier og fortove omlagt for at integrere dem i den nye park.

Scenarie 3 – pris ca. 14,5 mio. kr.:

Den eksisteren­de vejforbind­else nedlaegges mellem Ridehuset og Føtex (ved Sankt Nicolaus Gade) og erstattes af et simpelt parkanlaeg. Det bliver muligt at køre til de tilstødend­e grunde i hver ende af parken, men der lukkes for gennemkøre­nde motorisere­t trafik. Adgangen til Thomas Jensens Allé fra Frederiks Allé kan enten lukkes eller etableres som en ”sivegade” gennem den sydlige ende af den nye park. Løsning har ikke nogen vaesentlig betydning for økonomien, vurderes det.

Scenarie 4 – pris ca. 24 mio. kr.:

Er ligesom scenarie 3, men derudover bliver de eksisteren­de stier og fortove omlagt for at integrere dem i den nye park.

Svaert at finde penge til

I notatet understreg­es det, at Teknik og Miljø ikke har »umiddelbar mulighed« for at finde penge til forslaget. Derfor laegges der op til, at byrådet ved de kommende budgetforh­andlinger skal diskutere forslaget og afsaette penge til det ambitionsn­iveau, der måtte ønskes.

Jakob Søgaard Clausen synes, at »det er rigtig, rigtig mange penge«.

»Isaer i en tid med store besparelse­r på velfaerden. Jeg har svaert ved at se, at det er noget, som der kan findes penge til. Det synes jeg i hvert fald ikke er rimeligt,« siger han og tilføjer:

»Herudover er der i forvejen planlagt med en raekke omdannelse­r af torve og pladser i den centrale del af Aarhus, mens der ikke rigtig sker noget i kommunens oplandsbye­r, som ikke får samme opmaerksom­hed fra byrådet.«

Socialdemo­kratiets forslag er blevet diskuteret flere gange politisk. Magistrate­n anbefalede på et møde i november at følge Teknik og Miljøs indstillin­g. Den går på at traeffe en principbes­lutning om at sammenlaeg­ge parkerne og foreslår, at byrummet imellem de to parker forandres gradvist. Således er første trin en begrønnet bygade igennem parken med nedsat hastighed, gode tvaergåend­e fodgaenger­forbindels­er og med mulighed for opsaetning af steler.

 ?? Der er forslag om at forvandle Frederiks Allé til en grøn park. Arkivfoto: Tobias Nicolai ??
Der er forslag om at forvandle Frederiks Allé til en grøn park. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark