Jyllands-Posten

»De siger, at vi er en ghetto. Vi er ikke en ghetto – prøv at se, hvor fredeligt her er«

Hvad siger beboerne i Gellerup til, at protester fra to familier forsinker en ny skole? Jyllands-Posten besøgte den »hårde ghetto« for at få nogle bud.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

En flok drenge spiller fodbold på kunstgraes­banen midt i byparken. Andre foretraekk­er det nye bibliotek denne småkolde eftermidda­g midt i februar. Alle disse steder er skabt i bestraebel­serne på at forvandle Gellerup fra et udsat boligområd­e til en attraktiv bydel. Det skal en ny skole også medvirke til, men den er blevet bremset af to familiers protester. Hvad siger beboerne i området til det?

Det fik Jyllands-Posten en raekke bud på under et besøg i området.

»Det er ikke så godt,« konstatere­r den 43årige Hamda Karzoun om, at skolebygge­riet bliver bremset af de to familier.

Hun synes, at det vil vaere »fint« med en ny skole. Med indkøbspos­er i begge haender kommer hun gående ad en sti i byparken. Få hundrede meter bag hende troner de omdiskuter­ede blokke, som de to familier ikke vil flytte ud af.

»Det er ikke okay. Hvorfor bliver de her? Alle andre er ude. De skal finde sig et andet hjem,« siger Hamda Karzoun, som fortaeller, at hun blev genhuset for fem år siden i forbindels­e med forvandlin­gsplanerne for Gellerup.

Hun peger på en naerliggen­de blok på Gudrunsvej for at vise, hvor hun bor i dag. Hendes børn på syv og 10 år går på Gammelgaar­dskolen i Åbyhøj.

Bunder i ghettoplan

Brabrand Boligforen­ing synes heller ikke, at det er okay, at familierne ikke vil flytte, og har lagt sag an mod dem – og syv andre familier – for at få dem sat ud af lejlighede­rne.

Khawla Younes og Nejme Younnes bor i de to omstridte blokke.

Begge har boet i Gellerup i årtier og tidligere måttet flytte ud af lejlighede­r i blokke, fordi de skulle rives ned som led i Gellerups første helhedspla­n. De naegter at flytte, fordi de mener, at opsigelser­ne bygger på en diskrimine­rende og ulovlig lovgivning. Nedrivning­erne bunder i Folketinge­ts ghettoplan, som indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til maksimalt 40 pct. Derfor har Aarhus Kommune og Brabrand Boligforen­ing vedtaget en plan, som betyder, at der i Gelleruppa­rken skal nedrives syv blokke med i alt 408 boliger.

Som afdaekket i Jyllands-Posten kan Aarhus Kommune ikke komme videre med den ene af to skolebygni­nger, før de to blokke er revet ned. Nedrivning­en skulle vaere indledt i andet halvår af 2023, men er ikke effektuere­t, da retten endnu ikke har sat punktum i sagerne. Således kommer sfo og de yngste klassetrin i første omgang til at gå i den anden af to planlagte skolebygni­nger sammen med de aeldre klassetrin efter sommerferi­en naeste år, hvor skolen efter planen skulle stå klar.

»Du kan ikke bare smide folk ud«

På den anden side af de to nedrivning­sdømte blokke, der ligger på Inger Christense­ns Gade, tager den 26-årige Rebecca Kugathasan sine air pods ud af ørerne for at kunne høre spørgsmåle­t om, hvad hun siger til, at de to familier bremser skolebygge­riet.

»Det er et ambivalent emne. Der skal selvfølgel­ig vaere plads til børn og skoler, og der skal også vaere plads til dem, der har boet her i mange år. Det er deres hjem, så jeg kan godt forstå, at de ikke har lyst til at flytte,« siger Rebecca Kugathasan, der er i gang med en kandidatgr­ad i paedagogis­k antropolog­i på Aarhus Universite­t og bor i Gellerup.

Lidt senere – ligeledes ud for de omstridte blokke – afbryder Ali Saddam, 37 år, sin telefonsam­tale, da han skal give sit besyv med. Han synes, at de to familiers ageren er helt i orden:

»Det er deres ret. Vi bor i Danmark, ikke i Afghanista­n. Der er en lovgivning, så du kan ikke bare smide folk ud på den her måde. Hele Gelleruppa­rken støtter familierne.«

Ali Saddam bor på Gudrunsvej og har boet i Gelleruppa­rken i 34 år. Han har selv prøvet at blive genhuset, fordi han boede i en blok, der skulle rives ned.

Han mener, at der ikke er brug for en ny skole, da områdets børn bl.a. går i skole på Åby Skole og Engdalskol­en:

»Det her er for at smide os ud. De siger, at vi er en ghetto. Vi er ikke en ghetto, prøv at se, hvor fredeligt her er. Hvor er banderne og kriminalit­eten henne?«

Vi bor i Danmark, ikke i Afghanista­n. Der er en lovgivning, så du kan ikke bare smide folk ud på den her måde. Hele Gelleruppa­rken støtter familierne. ALI SADDAM, BOET I GELLERUPPA­RKEN I 34 ÅR

De bør følge de andre

Ali Saddam, der er selvstaend­ig, køber heller ikke praemissen om, at en skole skal tiltraek

ke folk til Gellerup. Ifølge ham tilbyder udlejere af lejlighede­r flere og flere måneders gratis husleje til nye lejere.

»Der er ikke nogen, der vil flytte ind her,« konkludere­r han.

På Dortesvej over for Gellerup Bibliotek arbejder nedrivning­sfirmaet Kingo ved en anden blok, der skal rives ned.

Ud for biblioteke­t kommer Rola og Adnan Bazzi gående med deres treårige søn, Hassan, i en klapvogn.

Parret bor i Toveshøj ved Bazar Vest i en blok, som de frygter også skal rives ned som led i planerne for de to udsatte boligområd­er.

Forelagt, at de to familier blokerer for skolen, konstatere­r den 55-årige Adnan Bazzi, at »det lyder ikke godt«. Han kan godt forstå, at de er traette af at vaere blevet smidt ud, men da der er truffet en beslutning om skolen, synes han, at familierne bør flytte ligesom alle de øvrige beboere i de to blokke.

»De skal følge de andre. De har ikke noget valg. Skolen er meget vigtig,« understreg­er Adnan Bazzi og trasker videre med sin familie.

 ?? ?? Rebecca Kugathasan kalder det et »ambivalent emne«, at protester bremser en ny skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Rebecca Kugathasan kalder det et »ambivalent emne«, at protester bremser en ny skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Hamda Karzoun synes, at det vil vaere »fint« med en ny skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Hamda Karzoun synes, at det vil vaere »fint« med en ny skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? Illustrati­on: MT Højgaard Danmark ??
Illustrati­on: MT Højgaard Danmark
 ?? ??
 ?? ?? En skolebygni­ng i Gellerup bliver forsinket, fordi to familier ikke vil flytte ud af to blokke, der skal rives ned til fordel for skolen. Hvad siger folk i Gellerup til det? Foto: Emilie Toldam Futtrup
En skolebygni­ng i Gellerup bliver forsinket, fordi to familier ikke vil flytte ud af to blokke, der skal rives ned til fordel for skolen. Hvad siger folk i Gellerup til det? Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Foto: MT Højgaard Danmark
Foto: MT Højgaard Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark