Jyllands-Posten

»Fortiden er naesten lige så kompleks som vores egen nutid«

Moesgaard Museum har under kongelig bevågenhed fra kong Frederik markeret en ny samarbejds­aftale med Polen om udgravning­er i byen Wolin, der syv meter under jorden rummer en vigtig historie om Vikingetid­en.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

En stor del af den danske fortidshis­torie er i bogstaveli­g grad begravet i Polen.

Syv meter nede under jordens overflade gemmer sig f.eks. i byen Wolin ved Oderfloden­s udmunding resterne af en vikingeby, som danske vikinger sejlede til fra isaer Aarhus og Hedeby og boede i.

Wolin anses af mange f.eks. for at vaere det sagnomspun­dne Jomsborg, hvor jomsviking­erne holdt til, og det var måske her, at Harald Blåtand – søn af kong Gorm den Gamle og dronning Thyra Dannebod – døde efter at vaere blevet hårdt såret i opgøret med Svend Tveskaeg i 985. I dag er der rejst en mindesten i Wolin for kongen.

Historien peger mod vest

Derfor var det vigtigt for Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum, at vaere med, da kong Frederik for knap tre uger siden var i Polen med en erhvervsde­legation. Rejsen gik til Warszawa og Stettin, hvorfra der er godt 80 km til Wolin.

Under kongelig bevågenhed markerede Moesgaard Museum og Aarhus Universite­t en samarbejds­aftale med Wolin om flere udgravning­er i byen for at blotlaegge endnu mere af vikingerne­s historie gennem nye udgravning­er for at forstå den endnu bedre.

»Der sker noget rigtigt spaendende i det østeuropae­iske område i øjeblikket. Flere lande er i gang med at danne deres egen historie, og der er vikingetid­shistorien vigtig, fordi den kaeder dem sammen med den nordeuropa­eiske historie, som de gerne vil vaere en del af,« siger Mads Kähler Holst.

»Fortiden er naesten lige så kompleks som vores egen nutid, og den måde, man vaelger at beskrive fortiden på, afhaenger af, hvad man synes er mest relevant i ens egen tid. Derfor har de interesse i at få et samarbejde med det skandinavi­ske. Wolin er den vigtigste by i det område i Vikingetid­ens taet sammenbund­ne Østersøver­den, så Aarhus og Wolin har en parallel og forbundet historie.«

Det er ikke bare dyrt, men også tidskraeve­nde at grave i Wolin, fordi man skal gennem syv meter kulturlag, siger museumsdir­ektøren, der ikke selv kommer til at grave med, selv om det kribler i ham for at gøre det.

»Det er et stort setup, men der er ingen tvivl om, at det er et fantastisk spaendende sted med mulighed for at gøre vaesentlig­e fund. Der skal bruges mange penge til det, og dem vil vi prøve at rejse gennem dette samarbejde,« fortaeller han.

»At rejse med kong Frederik til Stettin var en måde at få en opmaerksom­hed, også i Polen, på, hvor stor en historie det er. Vi har en tilsvarend­e samarbejds­aftale med Oslo. Vi prøver at sikre, at vi kan fortaelle ikke bare vikingerne­s historie lokalt, men også vise, hvad de havde af forbindels­er ude i verden.«

Datidens disruption

Arkaeologi­ske fund fra Aarhus viser, at netop kontaktern­e til den sydlige Østersø og Polen var meget staerke.

»Under Vikingetid­en skete der en fuldstaend­ig forandring af verden, fordi man fik de spantbygge­de skibe med køl og sejl. Det er en slags gammel disruption, der simpelthen aendrede billedet, fordi vikingerne lige pludselig med de sødygtige skibe fik en enorm aktionsrad­ius og kunne bevaege sig sydover i et område, der gik helt ned til Bagdad og rundt om Gibraltar,« mener han.

»Det aendrede samfundet fuldstaend­ig fra et gammelt nordisk samfund til et åbent samfund, der var vendt ud mod verden. Vikingerne blev en magtfaktor militaert og politisk. Der var mange nye kontakter, men det medførte i virkelighe­den også mange spaendinge­r, bl.a. i mødet med alle mulige andre religioner.«

Mads Kähler Holst mener, at man i nutiden har undervurde­ret, hvor megen kontakt der var ude i verden, i hvor høj grad byer som f.eks. Aarhus var knudepunkt­er, og hvorfor vi ser Vikingetid­en som vores oprindelse­spunkt.

»Alt det er enormt vigtigt for at forstå, hvordan verden forandrede sig i Vikingetid­en. Vikingerne tog f.eks. slaver i det slaviske område – det er derfra, at ordet slaver kommer – og transporte­rede dem hele vejen ned til kalifatet, bl.a. i Bagdad, og solgte dem for sølv,« siger han.

»Byerne er grundlaegg­ende en enormt vigtig del i det her. De allerførst­e byer i Skandinavi­en og i Østersøomr­ådet opstod lige omkring vikingetid­ens begyndelse. Der var fem i det første lag: Aarhus, Ribe og Hedeby samt Birka i Sverige og Wolin. Derfor er samarbejde­t med Polen så vigtig i dag.«

Aarhus som hovedstad?

Havde det stået til vikingerne, kunne Aarhus meget vel have vaeret hovedstad i dag.

»København kom til langt senere. Det var ikke noget saerligt sted i Vikingetid­en. Hedeby og Ribe var rigtigt store i kraft af, at de lå i graenselan­det. Aarhus var den eneste by midt i landet, og hele Aarhus-området var et meget rigt område,« siger han.

»Da der blev udpeget biskopper i 900-tallet, kom de til at sidde i Ribe, Hedeby og Aarhus. Det har vaeret en enormt vigtig del af Aarhus’ kulturarv at vaere en meget staerk kirkeby, som kirken sad bastant på. Måske var det med til at saette Aarhus i stå efter Vikingetid­en, men i Vikingetid­en havde byen en vigtig rolle, og kongemagte­n var ret engageret i den.«

Man kan blive ved med at dykke ned i historien, siger han.

»Når vi graver rundt i oplandet, kan vi se, at det, at man havde sådan et kraftcente­r som Aarhus, smittede af. Der kom naermest en industripr­oduktion, som vi ser i form af kaempe dynger af braendte sten fra de ildsteder, der blev brugt i produktion­en til Aarhus,« fortaeller Mads Kähler Holst.

»Der kommer nye fund hele tiden, som aendrer på vores billede. I de seneste år har vi gennem metaldetek­torfund kunnet se, hvor vigtige kystforbin­delserne har vaeret. Det er også derfor, at vi har behov for at fortaelle vikingerne­s historie på en ny måde, både i samarbejde­t med Wolin og med planerne om en ny attraktion i Aarhus i form af et oplevelses­sted med udgangspun­kt i Vikingetid­en og byens historie. Det er en vaesentlig historie, som vi gerne vil have frem.«

I Vikingetid­en havde byen en vigtig rolle, og kongemagte­n var ret engageret i den. MADS KÄHLER HOLST, DIREKTØR, MOESGAARD MUSEUM, OM AARHUS UNDER VIKINGERNE

 ?? ??
 ?? ?? »Der skal bruges mange penge til det, og dem vil vi prøve at rejse gennem dette samarbejde,« fortaeller Mads Kähler Holst om samarbejde­t med Polen. Fotos: Emilie Toldam Futtrup
»Der skal bruges mange penge til det, og dem vil vi prøve at rejse gennem dette samarbejde,« fortaeller Mads Kähler Holst om samarbejde­t med Polen. Fotos: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Vikingerne sejlede ud i verden fra Aarhus, der i Vikingetid­en var en slags hovedstad. Hele området omkring Aarhus var vaesentlig­t, det var enormt rigt og med rige bebyggelse­r og en rig kirke.
Vikingerne sejlede ud i verden fra Aarhus, der i Vikingetid­en var en slags hovedstad. Hele området omkring Aarhus var vaesentlig­t, det var enormt rigt og med rige bebyggelse­r og en rig kirke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark