Jyllands-Posten

Hvad kan forklare vaelgervan­dringen fra V mod LA? Her er mit bedste bud

Hvis Venstre nogensinde skal opnå udbredt succes igen, så bliver partiet nødt til at gå i dialog med ungdommen – også i Aarhus.

- LAURITS NYHOLM ANDERSEN Formand for Venstres Ungdom i Aarhus, studerende

Venstre har over årene udviklet sig hen imod at blive mere identitets­løst og langt mindre visionaert. LAURITS NYHOLM ANDERSEN, FORMAND FOR VU I AARHUS

Det store og gamle liberale parti, Venstre, har i sandhed vaeret i naermest konstant stormvejr siden folketings­valget i 2019. De interne udfordring­er har naermest stået i kø for partiet, og resultatet af dette er ikke til at tage fejl af: Venstre er gået fra at vaere den store løve på savannen til en afdaempet hyaene med halen mellem benene.

Dette illustrere­s nok bedst med det historisk lave valgresult­at, som Venstre endte på ved folketings­valget i 2022, og tolker man meningsmål­ingerne i disse dage, så har Venstre stadig ikke formået at vende den negative udvikling – tvaertimod.

Tendensen ses saerligt i storbyerne, herunder i Aarhus. I Aarhus fremgår det dog tydeligt, at det ikke er den liberale fane, men derimod sympatien for Venstre, som er faldet. Ved forrige folketings­valg fik Alex Vanopslagh hele 38.284 personlige stemmer, hvorimod Venstres davaerende formand (og statsminis­terkandida­t vel at maerke), Jakob Ellemann, til sammenlign­ing fik 20.945 personlige stemmer. Liberal Alliance står derfor ultimativt staerkt i Aarhus og måske endda endnu staerkere, end Venstre gør den dag i dag – saerligt blandt de unge.

par uger siden var der skolevalg rundtomkri­ng på landets skoler blandt 8., 9., og 10. klasser, hvor Liberal Alliances Ungdom vandt valget suveraent. Kigger man specifikt i Aarhus Kommune, så fik LAU lige omkring 25 pct. af stemmerne, hvorimod VU kun fik lidt over 6 pct. af stemmerne.

Ret skal vaere ret; som formand for den lokale VU-forening i Aarhus Kommune baerer jeg naturligvi­s selv en vis del af ansvaret for, at VU ikke fik et bedre valg. Resultatet taler dog sit tydelig sprog og stiller en reel kendsgerni­ng op: Ungdommen er liberal – men ungdommen er langt fra Venstre, og derfor er det svaert som ungdomspar­ti til Venstre at appellere til de unge.

Når man ser på meningsmål­ingerne for de stemmebere­ttigede danskere, kommer et lignende udtryk frem, da LA blot får større og større opbakning, hvorimod Venstre mister opbakning i større og større grad. Hvad skyldes denne vaelgervan­dring mod LA og vaek fra Venstre mon helt konkret?

Det skyldes nok flere ting, men mit eget bud er, at det i høj grad skyldes, at Venstre de facto har tabt ungdommen til LA. Venstre

For blot et

har historisk vaeret et stort parti blandt de unge mennesker, der søger et liv med frihed til at vaere sig selv, udfolde sig, som man vil, og med ønsket om et mere selvstaend­igt liv fra statens omfattende bureaukrat­i. Venstre har altid vaeret garanten for balance i vores samfund, hvor frihed og faellesska­b går hånd i hånd, hvilket har haft stor indvirknin­g på, hvordan vi som danskere ser os selv.

den dag i dag langtfra lige så toneangive­nde i den fortaellin­g, som man ellers tidligere har vaeret. Selvom jeg ikke er et sekund i tvivl om, at Venstres vaerdier stadig er bygget på ovenståend­e livssyn og verdensopf­attelse, så er det ikke noget, som man maerker noget til for alvor laengere. Venstre har over årene udviklet sig hen imod at blive mere identitets­løst og langt mindre visionaert, og når man så tilmed har bøvl med få styr på de interne forhold i partiet, så er det jo ikke underligt, at vaelgerne, saerligt de unge vaelgere med store drømme

Men Venstre er

og forhåbning­er for livet, vender Venstre ryggen og hopper over til LA, som rent faktisk formår at tale til disse drømme og forhåbning­er.

I 2025 går vi igen et kommunalva­lg i møde, og følger tendensen fra skolevalge­t og meningsmål­ingerne trit ved dette valg, så kommer LA til at brage ind i Aarhus Byråd på de unge vaelgeres stemmer, hvorimod lignende succes ser vanskelige­re ud for Venstre. Aarhus er som en af landets absolut førerende studiebyer, hvor en stadig voksende andel af kommunens befolkning er studerende, en by, der for alvor rummer de unges holdninger og vaerdier. Det er derfor skelsaette­nde, at man som et politisk parti ikke snakker til de unge, men at man snakker med de unge – går i dialog med dem – og laerer noget fra dem.

Det har LA forstået, mens Venstre her stadig har meget til gode endnu. Venstre har i de seneste år kaempet for og stået på mål for mange gode sager for de unge i Aarhus Kommune, herunder indførelse­n af en ny studiebysp­olitik, udvidet fokus på mental og seksuel sundhed blandt unge samt slået et slag for, at de unge mennesker kan feste og hygge sig i byens parker, som de ønsker det. Men dette er langtfra nok, hvis man i et parti som Venstre vil tilbage til sin storhedsti­d.

Samtidig kan man ikke bare spille på en enkelt politisk hest og så regne med, at vaelgerne vender tilbage til ens parti. Venstre sidder på rådmandspo­sten i Sundhed og Omsorg, som uden tvivl er et enormt vigtigt politisk område for vores kommune, men hvis man som parti har ambitioner om at skulle overtage borgmester­posten i en kommune, så er en staerk indsats inden for sundhed og omsorg ikke nok i sig selv.

I så fald skal man spille på hele pladen, markere sig på alle politiske dagsordene­r og vaere synlig i alle debatter. Dette formår Venstre i Aarhus Kommune ikke laengere at gøre, og derfor tilslutter vaelgerne sig ikke Venstre, saerligt ikke de unge vaelgere. Ganske enkelt fordi

borgerne ikke laengere aner, hvad Venstre er, eller hvad partiet står for.

Hvis Venstre ønsker at blive taget alvorligt af de unge, så skal Venstre starte med at tage de unge alvorligt. Vores unge medborgere har så meget at byde på og så mange holdninger til alt mellem himmel og jord lige fra byudviklin­g til sociale forhold og beskaeftig­else.

Så jeg har – først og fremmest som formand for Venstres eget lokale ungdomspar­ti her i Aarhus og dernaest (og vigtigst) som ung medborger her i byen – en klar opfordring til Venstre: Lyt til de unges holdninger til udviklinge­n af fremtidens offentlige transports­ystem. Lyt til de unges erfaringer og råd om, hvordan man sikrer et mere trygt natteliv. Lyt til de unges holdninger i spørgsmåle­t om en effektiv og baeredygti­g løsning på vores affaldssor­teringssys­tem. Og lyt til de unge, når de har noget på hjerte – til enhver tid.

Så skal Venstre med tiden nok finde tilbage til sin sande styrke.

 ?? ?? Laurits Nyholm Andersen er ny formand for VU i Aarhus og vil kaempe for, at partiet står staerkere hos de unge. Privatfoto
Laurits Nyholm Andersen er ny formand for VU i Aarhus og vil kaempe for, at partiet står staerkere hos de unge. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark