Jyllands-Posten

Milliardbø­der truer med at tømme Trumps pengepung

Gigantiske bøder presser Donald Trumps likvide beholdning til det yderste. Den tidligere praesident kan blive tvunget til at saelge ud af sine virksomhed­er. Men der er flere udfordring­er ved denne strategi.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Gennem hele sin karriere har Donald Trump fremstille­t sig selv som en saerdeles velhavende mand.

Men stormen af retssager, som i øjeblikket blaeser om Trump, giver ham store udfordring­er med at betale gigantiske bøder på omkring 3,7 mia. kr. med renters rente. Men går han fallit?

Ikke som det ser ud nu. Men han er voldsomt presset af at mangle likvider.

Derfor har Trump også netop taget usaedvanli­ge midler i brug for at skaffe kontanter.

Kort før han skulle afholde en tale i forbindels­e med sin valgkampag­ne, troppede ekspraesid­enten forleden op til en skokonfere­nce i byen Philadelph­ia.

Til et sammensuri­um af buhen og »USA!«-tilråb fra publikum praesenter­ede Trump her sit seneste merchandis­e: et par forgyldte kondisko til 400 dollars – omkring 2.750 kr. – med navnet The Never Surrender High-Tops. En henvisning til, at han og sine tilhaenger­e »aldrig giver op«.

På en nylanceret hjemmeside beskrives skoene som »dristige, gyldne og hårdføre akkurat som praesident Trump«. Skoene er designet til »aegte patrioter«, som han har for vane at kalde sine naere støtter.

»Bind snørebånde­ne og traed ud klar til at erobre,« lyder det videre på hjemmeside­n.

De 1.000 par gyldne kondisko, som blev sat til salg, er allerede udsolgt. Ifølge hjemmeside­n bar »mindst 10« af dem en Trump-autograf. Til konference­n i Philadelph­ia betalte en mand over 62.000 kr. for et par Never Surrender-sko med en autograf på fra ekspraesid­enten.

Salget af skoene gør det dog ikke alene.

Selv om Trump haevder at have haft sine nye guldsko i tankerne i 12 år, er det svaert ikke at se lanceringe­n i lyset

af den eksorbitan­te bøde på 355 millioner dollars, som en domsstol i New York i sidste uge pålagde ham at betale.

Bøden forventes med renters rente at stige til 450 millioner dollars – altså omkring 3,1 milliarder kroner.

Bøden kom oven i, at Trump i januar blev dømt til at betale 83,3 mio. dollars – omkring 576 mio. kroner – i erstatning for aerekraenk­else til forfattere­n og klummeskri­benten E. Jean Carroll, som han sidste år blev dømt for at have seksuelt kraenket tilbage i 1990’erne.

Trump fik den seneste bøde for at have begået bedrageri. Dommeren fandt, at ekspraesid­enten havde fusket med vurderinge­rne på sine mange ejendomme. Han havde skruet dem op, når han skulle låne penge i bankerne, hvilket gav ham gunstigere lånevilkår. Og han havde skruet dem ned, når han skulle have ejendommen­e forsikret, hvilket gav ham billigere forsikring­er.

Selv om Trump for blot 10 måneder siden pralede med at have »masser af kontanter«, tyder meget på, at ekspraesid­enten skal gribe dybt i lommerne for at betale sine svimlende store bøder.

Ekspraesid­ent i pengenød

For selv om Donald Trump ifølge erhvervsma­gasinet Forbes er god for 2,6 mia. dollars, står kun en brøkdel af beløbet i kontanter.

Trump Tower i Chicago står som et af ekspraesid­entens mange symboler på hans rigdom – men virkelighe­den er en ganske anden, end det fremstår udadtil. Trump er i overhaenge­nde fare for at løbe tør for likvide midler, og det kan tvinge ham til at saenge ud af sine virksomhed­er. Foto: AP/Charles Rex Arbogast/ Ritzau Scanpix

Ifølge en undersøgel­se, som avisen New York Times sidste år foretog af Trumps finansiell­e vilkår, havde ekspraesid­enten på davaerende tidspunkt, hvad der svarede til 350 mio. dollars i kontanter. Selv har Trump i retten haevdet at besidde over 400 mio. dollars i kontanter. Under alle omstaendig­heder får Trump – som det ser ud nu – svaert ved at betale sine bøder, men han har altså ikke ligefrem udsigt til at gå bankerot.

Et kort på Trumps hånd er nemlig hans vidtforgre­nede forretning­simperium, som taeller over 500 forskellig­e virksomhed­er, der beskaeftig­er sig med alt fra ejendomsha­ndel til underholdn­ing, hoteller og golfbaner.

Trump kan blive nødsaget til at saelge virksomhed­er eller ejendomme for at kunne betale sine bøder.

Efter alt at dømme vil denne manøvre dog resultere i et forretning­smaessigt underskud for ekspraesid­enten, da vaerdien på hans besiddelse­r vil falde, når købere ved, at han er tvunget ud i at saelge. Samtidig vil Trumps folk skulle saelge aktiverne

under tidspres og derved få svaerere ved at forhandle en fornuftig pris hjem.

Anker dommen

Trump har med sit saedvanlig­e bramfrie sprogbrug haeldt den nye dom ned ad braettet og på sit sociale medie Truth Social anklaget dommerne for at vaere korrupte og politisk motiverede.

Ekspraesid­enten har erklaeret at ville anke dommen.

Når Trump anker dommen, skal han inden for 30 dage enten selv bevise, at han har penge til at betale gigantbøde­n eller finde et selvstaend­igt firma, som vil stille sikkerhed for ham.

Ifølge avisen New York Times er Trumps jurister allerede på jagt efter et sådant firma.

Uden for retslokale­rne har Donald Trump derimod vind i sejlene.

Den forhenvaer­ende praesident har efterhånde­n kørt sig selv i stilling som Republikan­ernes praesident­kandidat til efterårets valg efter en stribe overbevise­nde sejre ved partiets seneste primaerval­g.

På lørdag finder det naeste republikan­ske primaerval­g sted i delstaten South Carolina. På trods af, at delstaten er Trumps hovedmodst­ander Nikki Haleys hjemstavn, peger meningsmål­ingerne på en storsejr til Trump.

 ?? ??
 ?? ?? Donald Trump praesenter­ede forleden sine nye guldkondis­ko, der koster flere tusinde kroner. Foto: Chip Somodevill­a/Getty Images
Donald Trump praesenter­ede forleden sine nye guldkondis­ko, der koster flere tusinde kroner. Foto: Chip Somodevill­a/Getty Images
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark