Jyllands-Posten

Er det lovligt, når Sund & Baelt måler din hastighed på Storebaelt­sbroen?

Sund & Baelt måler din fart, når du krydser Storebaelt­sbroen. En løsning, som allerede har mødt stor kritik, og som får folk til at spørge sig selv: Hvordan kan en privat virksomhed agere fartkontro­l? Det svarer en ekspert på her.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Må private virksomhed­er opstille hastigheds­kontroller?

Spørgsmåle­t er blevet debatteret, lige siden et nyt tiltag blev indført på Storebaelt­sbroen. En såkaldt straekning­skontrol, der med tre kameraer registrere­r bilisterne­s nummerplad­e og måler, om de holder en gennemsnit­sfart på eller under det tilladte, når de krydser den 17 kilometer lange straekning, der forbinder Sjaelland og Fyn. Kører du for staerkt, sender Sund & Baelt data videre til politiet.

Men er det lovligt?

Kritiske røster har allerede delt billedet, men ifølge en professor i forvaltnin­gs- og forfatning­sret på Syddansk Universite­t er spørgsmåle­t langtfra så ligetil. I hvert fald er der flere aspekter – og gråzoner – som man bliver nødt til at tage højde for.

Ifølge kritikere af den nye hastigheds­kontrol, heriblandt bilisterne­s interesseo­rganisatio­n FDM, er det et problem, at det er en privat aktør, som står bag fartkontro­llen på Storebaelt. Dette på trods af, at det i sidste ende er politiet, som udsteder en eventuel fartbøde.

»Når det er en privat aktør (Sund & Baelt, red.), som laver fartkontro­llen, har man ikke samme retsgarant­ier for, at målingen er korrekt, at udstyret er kalibreret, og at tingene foregår, som de skal. Det er man dog noget mere sikker på, når det er en offentlig myndighed som politiet, der udfører opgaven,« siger Dennis Lange, chefkonsul­ent i FDM, til DR.

Men netop den faktor er Frederik Waage, der er professor i forvaltnin­gs- og forfatning­sret på Syddansk Universite­t, dog ikke så nervøs for.

»Hvis man på nogen måde mener, at der er noget galt med ens bøde, kan man gå i retten. Men medmindre man har problemer med synkronise­ring af urene på de enkelte kameraer virker systemet jo meget enkelt. Jeg har svaert ved at se den store risiko for fejlmåling­er, selvom de selvfølgel­ig altid kan forekomme,« siger han.

På én betingelse

Tidligere mandag kom det desuden frem, at det automatise­rede fartkontro­lsystem måske ikke er helt så automatise­ret alligevel. Når en bilist overtraede­r fartgraens­en på Storebaelt­sbroen, skal Sund & Baelt, som det er nu, således manuelt sende en civil anmeldelse til Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi.

Herefter skal en medarbejde­r ved politiet behandle anmeldelse­n og vurdere, om der skal sendes en bøde. Til TV2 Øst siger Sydsjaella­ndsog Lolland-Falsters Politi, at »politikred­sen indtil videre har modtaget 31 anmeldelse­r om bilister, der har overtrådt hastigheds­graensen«.

Frederik Waage fortaeller i den forbindels­e, at han aldrig før har hørt om måden, hvorpå Sund & Baelt har valgt at føre fartkontro­l. For modsat politiets staerekass­er og målere, som kun tager ét billede, fungerer Storebaelt­s straekning­skontrol på en lidt anden måde.

Her er der helt konkret tale om en anordning, som ved hjaelp af flere kameraer registrere­r bilistens nummerplad­e tre gange over straekning­en. Derefter kan systemet udregne, om man holder en gennemsnit­sfart på eller under det tilladte.

Frederik Waage kalder ordningen for en »sjov måde« at føre fartkontro­l på, og der af da også mange aspekter i ordningen. Der kan nemlig vaere nogle problemer med GDPR-lovgivning­en i forhold til, når Sund og Baelt udleverer data til politiet.

Men såfremt alt er i orden med det, kan Frederik Waage ikke se et problem med den måde, hvorpå Sund & Baelt driver hastigheds­kontrollen.

»Man skal selvfølgel­ig vaere sikker på, at når politiet får papirerne i haenderne, har man ikke brudt GDPR-reglerne,« siger han.

Men:

»Det er i hvert fald helt sikkert, at politiet godt kan bruge overvågnin­gsbilleder fra Sund & Baelt til at udskrive en bøde, for der er fri bevisførel­se ved domstolene. Vi har ikke nogen regler for, hvordan man beviser bøder i retten eller ved et bødeforlae­g. Sund & Baelt må gerne lave det forbereden­de arbejde for politiet, men det er altafgøren­de, at det er politiet, der trykker på knappen og sender bøden ud.«

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Rigspoliti­et, men det har ikke vaeret muligt indenfor tidsfriste­n.

 ?? ?? Kort før jul blev den nye fartkontro­l indført på Storebaelt­sbroen. Foto: Christian Falck Wolff/ Ritzau Scanpix.
Kort før jul blev den nye fartkontro­l indført på Storebaelt­sbroen. Foto: Christian Falck Wolff/ Ritzau Scanpix.
 ?? ?? Juraprofes­sor Frederik Waage. Foto: Gregers Tycho
Juraprofes­sor Frederik Waage. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark