Jyllands-Posten

450 meter høje vindmøller har kurs mod Østerild – lokale frygter for områdets overlevels­e

Et flertal i Folketinge­t vil udvide testcentre­t for vindmøller i Østerild i Nordvestjy­lland og tillade langt større møller. Lokale frygter, at det vil ødelaegge det lille samfund, mens vindmølleb­ranchen mener, at testcentre­t er helt nødvendigt.

- RASMUS EMBORG LARS FROM rasmus.emborg@jp.dk lars.from@jp.dk Fortsaette­s

Når man står under verdens højeste vindmølle, er det let at miste fokus. Isaer hvis man taenker over, at de naeste vindmøller, der kommer op her, bliver op til 60 pct. højere og vil naerme sig en halv kilometer i højden.

I øjeblikket står ni vindmøller her i Østerild

Testcenter, de må vaere op til 330 meter høje. Hvis – eller når – udvidelsen af centret bliver miljøgodke­ndt, vil fem af møllerne få lov at blive op til 450 meter høje.

Og måske vil der om 10 år stå 500-550 meter høje vindmøller her få kilometer fra Nordsøen, hvor der er højt til himlen, masser af natur og frisk luft.

Fantastisk og fascineren­de, mener nogle. Men langtfra alle.

Jens Tilma er én de lokale, der er indaedte modstander­e af Østerild Testcenter. Sammen med sin kaereste og tre børn bor han ca. 10 km nord for testcentre­t i et hus lidt uden for landsbyen Frøstrup. Han frygter, at en udvidelse af testcentre­t vil slå bunden ud af lokalsamfu­ndet.

»Vi taler om ca. 200 mennesker, som skal eksproprie­res. Det vil vaere ødelaeggen­de for hele lokalsamfu­ndet. Folk bosaetter sig her på grund af faellesska­berne, foreningsl­ivet og naturen. Et lille samfund som det her er skrøbeligt, der skal ikke forsvinde ret mange børnefamil­ier, før skoler og foreningsl­iv falder fra hinanden,« siger han.

Den 1. februar besluttede et flertal i Folketinge­t sammen med regeringen at saette en såkaldt miljø- og habitatkon­sekvensvur­dering af Østerild Testcenter i gang. Undersøgel­sen skal afdaekke muligheder­ne for at udvide testcentre­t med flere og højere vindmøller og vise, hvad det ville betyde for miljøet og områdets beboere.

På et borgermøde i Østerild Multicente­r to dage senere praesenter­ede Morten Dahlin (V), minister for byer, landdistri­kter og kirken, aftalen, hvor han foruden de 35 boliger og sommerhuse, der skal eksproprie­res, også kom ind på Thylejren. Efter gaeldende støjregler skal lejren også fjernes, hvis testcentre­t udvides. Ministeren åbnede dog for en mulighed for dispensati­on, så Thylejren kan få lov at blive, hvis beboerne ønsker det – selv om støjregler­ne ikke umiddelbar­t tillader det.

Hjemme hos Jens Tilma giver man ikke meget for den løsning. Hans blik bliver fokuseret, da interviewe­t drejer sig hen på spørgsmåle­t om, hvad der skal blive af Thylejren, og muligheden for en dispensati­on.

»Det er utilstedel­igt, at man siger, det er et frit valg, om de vil gå på kompromis med deres helbred eller deres boform. De er lige så meget borgere i Danmark, som alle andre er. At sige, at deres helbred kan man godt gå på kompromis med, er et forkert menneskesy­n.«

By-, Land- og Kirkeminis­teriet oplyser til Jyllands-Posten, at partierne bag aftalen vil forsøge at aendre støjregler­ne for Thylejren, så lejren bliver omfattet af støjkrav for beboelse i det åbne land i stedet for at vaere omfattet af reglerne for bymaessig bebyggelse. Det vil ifølge ministerie­t betyde, at vindmøller­ne ikke overskride­r støjgraens­erne, hvorved Thylejren alligevel vil kunne bestå, ligesom lejrens naboer ikke vil skulle eksproprie­res.

Ministerie­t forholder sig ikke til kritikken af, hvorvidt mere støj kan skade borgernes helbred.

Bekymret for skolens fremtid

Vindmølleb­ranchen har laenge vaeret på jagt efter et sted at placere og teste ekstremt høje havvindmøl­ler – inde på land – for at få udviklet endnu højere vindmøller til opstilling i Danmark og resten af verden.

Efter at man i 2020 indgik en ny energipoli­tisk aftale, var otte placeringe­r inde i billedet – til slut blot to: Tøndermars­ken i Sønderjyll­and og Østerild i Nordvestjy­lland.

De mange mulige placeringe­r er vurderet ud fra forskellig­e faktorer, hvor antallet af ekspropria­tioner og nedrivning­er har vaeret én af flere. I Tøndermars­ken var det 12 boliger og måske yderligere 16, der skulle fjernes pga. støj ved nye gigantmøll­er. I Østerild har By-, Land- og Kirkeminis­teriet vurderet, at de kommende gigantmøll­er vil føre til nedrivning af 35 boliger samt muligvis 60 bygninger i Thylejren.

Valget faldt på Østerild – formentlig fordi her i forvejen er et testcenter med tilladelse til at rejse vindmøller på op til 330 meter – og fordi området samtidig af Plan- og Landdistri­ktsstyrels­en tidligere er blevet beskrevet på denne måde: »Testcentre­t tilbyder de bedste facilitete­r til forskning, udvikling og afprøvning af nye prototyper af nye vindmøller.«

Derfor skal den såkaldte miljø- og habitatsko­nsekvensvu­rdering gennemføre­s frem mod slutningen af 2025, og medmindre den saetter en kaep i hjulet på projektet, vil arbejdet med de 450 meter høje vindmøller og eksproprie­ring af de berørte ejendomme kunne indledes i begyndelse­n af 2026.

En af dem, der i så fald vil blive tvunget fra sit hjem, er Lasse Middelboe. Han forklarer via en telefonfor­bindelse, at han bl.a. er bekymret for, hvad en udvidelse vil betyde for den lokale Hannaes-Østerild Skole. Hans yngste datter går på skolen, der er inddelt i tre afdelinger.

I den afdeling, hvor datteren går, er der lige nu 84 elever. Hvis antallet kommer under 75, kan Thisted Kommune vaelge administra­tivt at lukke skolen. Derfor frygter familiefar­en, at en udvidelse af testcenter­et kan starte en lavine af konsekvens­er for lokalsamfu­ndet.

»Min nabo har fem børn, der også går på skolen. Hvis de ligesom os bliver tvunget til at flytte fra deres hjem, skal der ikke skal ret meget mere til, før skolen er under elevgraens­en og kan blive lukket. På samme måde kan min datters fodboldhol­d og andre foreninger også falde fra hinanden,« siger Lasse Middelboe.

Det vil vaere ødelaeggen­de for hele lokalsamfu­ndet. JENS TILMA, BEBOER I OMRÅDET

Vigtigt med storskalat­est

Hos Green Power Denmark er viceadmini­strerende direktør Jan Hylleberg glad for testcentre­t.

»Det er vigtigt for os at kunne tilbyde storskalat­est for vindmøller. Det er med til at fastholde meget store milliardin­vesteringe­r i Danmark – investerin­ger, som ellers ville flytte til andre lande, hvor det er nemmere

at finde plads til test af meget høje vindmøller,« forklarer Jan Hylleberg. Da testcentre­t i Østerild åbnede i 2012, var den højest tilladte vindmølle, der måtte bygges, 250 meter. Det er siden haevet til 330 meter og altså nu til 450 meter.

Men allerede nu tales der i branchen om endnu højere møller.

»Hvor meget større vindmøller­ne bliver, afhaenger af, hvad kunderne efterspørg­er,« forklarer Jan Hylleberg, der vurderer, at man inden for fire-fem år, hvis det bliver godkendt, kan have de første vindmøller på 450 meter klar.

»Om 10 år vil vi måske tale om møller, der er 500 eller 550 meter høje, hvis markedet efterspørg­er det, og teknologiu­dviklingen fortsaette­r. Jeg tror dog, at udviklinge­n kommer til at gå lidt langsommer­e, end vi har set de seneste 10 år,« siger Jan Hylleberg.

Et skrøbeligt befolkning­sgrundlag

På parkerings­pladsen foran Dagli’ Brugsen i Frøstrup fornemmer man hurtigt den lokale bekymring, som testcentre­t i Østerild har bragt med sig. Her møder Jyllands-Posten Klavs Iversen på 38 år, der på vej ud af butikken har favnen fuld af varer.

Sammen med sine to drenge, der lidt genert gemmer sig bag deres far, stopper han op og fortaeller, hvorfor udsigten til kaempevind­møller bekymrer ham.

»Nu har jeg to af mine tre børn her. Den ene går i skole herinde, og de andre to skal også. Vi er da bekymret for, om der overhovede­t er grundlag nok til en skole, når mine to andre børn når den alder. Der er jo flere børnefamil­ier ude i området omkring testcentre­t, som skal eksproprie­res. Min kone arbejder også som laerer på skolen, så hvis den lukker, mister hun nok sit arbejde,« siger han og tilføjer:

»Det er voldsomt, og det har allerede enormt store følelsesma­essige konsekvens­er for os.«

Mikael Vold Lassen er brugsuddel­er i Dagli’ Brugsen i Frøstrup. Han frygter, ligesom Klavs Iversen, hvad eksproprie­ringer kan betyde for de lokale, der er tilbage.

»Vi er i forvejen skrøbelige, fordi vi har et lille befolkning­sgrundlag. Hvis vi også mister Thylejren, som giver en masse børn til skolen, vil brugsen miste omkring 3-4 mio. kr. i omsaetning. Derfor kan vi også risikere at skulle skaere to fuldtidsst­illinger vaek.«

Vindmølleb­ranchen beskaeftig­ede i 2020 ca. 30.000 mennesker i Danmark. I 2022 blev der eksportere­t vindmøller og udstyr for 45,9 mia. kr., hvilket svarer til 43 pct. af al eksporten af energitekn­ologi.

Professor Christian Bak fra DTU Wind and Energy Systems peger på, at vindmølleb­ranchen har ekstremt stor betydning i Danmark.

Hvor store vindmøller­ne skal vaere – og dermed også, hvor meget de skal fylde i landskabet i f.eks. Østerild – er han dog i tvivl om.

»Måske skulle man saette farten lidt ned i forhold til at gøre møllerne større og i stedet koncentrer­e sig om at producere flere møller af de størrelser, man allerede har udviklet. Der hører betydelige udviklings­omkostning­er med, når størrelsen skrues op. Man skal dog også huske, at større møller – saerligt på havet – potentielt kan give endnu billigere strøm, og at den danske vindmøllei­ndustri er i hård konkurrenc­e fra bl.a. kinesiske producente­r,« siger Christian Bak.

Han peger samtidig på, at diskussion­en om vindmøller­nes størrelse er en del af en laengere diskussion om, hvordan vi får implemente­ret langt mere vindenergi og anden grøn energi i Danmark, som befolkning­en vil acceptere.

»Vi lever på en måde, der kraever en del energi – derfor må vi erkende, at når vi bruger energi, så har det også konsekvens­er. For så skal produktion­en ske et sted. Og da omstilling­en til grøn energi skal ske hurtigt, så må vi bruge den grønne teknologi, vi har – det vil sige vindmøller og solceller,« siger han.

»Det er en sag for kommuner, regioner og staten at få implemente­ret den grønne energi, så de fleste kan leve med den. Det vil vaere fantastisk, hvis det kan ske i en gensidig respekt og accept. Ligesom der har stået kulkraftva­erker tidligere, skal der nu stå vindmøller og solceller, og de skal ikke bare daekke vores hidtidige elforbrug, men også vores energiforb­rug til bl.a. elbiler og husopvarmn­ing,« siger Christian Bak.

Lokal overreakti­on

Tilbage i Østerild Testcenter kommer en kvinde på hest på den grusvej, der løber de 5 km gennem testcentre­t. Kvinden hedder Christina Aabo og er tidligere forsknings- og udviklings­chef hos Ørsted, hvor hun har vaeret med til at udvikle vindmøller de seneste 22 år.

Hun har taget turen på hesteryg gennem testcentre­t for med egne øjne at se udviklinge­n af »mange af mine babies«, som hun kalder vindmøller­ne.

Christina Aabo kan godt forstå, at de, der skal eksproprie­res, hvis udvidelsen bliver en realitet, er aergerlige og frustrede. Samtidig erkender hun, at hun heller ikke selv er upartisk i den lokale debat om vindmøller­ne. Men hun mener, at mange af de kritiske røster i lokalbefol­kningen ikke stemmer overens med de faktiske konsekvens­er, som en udvidelse af testcentre­t vil have.

»Jeg synes, det er en fuldstaend­ig overreakti­on at tale om skolelukni­nger. Det minder om, dengang folk hang i traeerne,« siger Christina Aabo, der refererer til, da demonstran­ter i 2011 protestere­de ved at kravle op i traeer, der som led i etablering­en af testcentre­t skulle faeldes.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jens Tilma bor taet på testcenter­et og er meget kritisk over for de nye planer. Fotos: Benny Kjølhede
Jens Tilma bor taet på testcenter­et og er meget kritisk over for de nye planer. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? Christina Aabo ser fra hesteryg seneste nyt fra Østerild Testcenter. Fotos: Benny Kjølhede
Christina Aabo ser fra hesteryg seneste nyt fra Østerild Testcenter. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? Klavs Iversen og hans to børn Ebbe og Svend. Fotos: Benny Kjølhede
Klavs Iversen og hans to børn Ebbe og Svend. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? Kristian Grant viser rundt på Østerild Testcenter.
Kristian Grant viser rundt på Østerild Testcenter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark