Jyllands-Posten

Novo Nordisk advarer efter JP-afdaekning af sort marked

Novo Nordisk ser med bekymring på, at to af selskabets slankende laegemidle­r er til salg på det sorte marked.

- FREDERIK BOESGAARD TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL frederik.boesgaard@jp.dk tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Novo Nordisk reagerer nu på oplysninge­r om, at to af selskabets ekstremt populaere laegemidle­r med slankende effekt ulovligt bliver solgt på det sorte marked.

Det sker efter Jyllands-Postens afdaekning mandag af, at diabetesme­dicinen Ozempic, som har en slankende effekt, og vaegttabsm­edicinen Wegovy er til salg i grupper på sociale medier, hvor man også kan købe kokain, amfetamin, ketamin, opioider og våben.

Det foregår bl.a. i undergrupp­er uden for offentligh­edens søgelys på den krypterede, russisk ejede beskedtjen­este Telegram.

Man kan ikke få udleveret Ozempic eller Wegovy på et apotek uden recept. En laege skal have vurderet, at man er berettiget til laegemidle­rne, som er beregnet til henholdsvi­s behandling af type 2-diabetes og vaegttab.

Wegovy kan man f.eks. kun få, hvis man er svaert overvaegti­g med et bmi på over 30 eller har et bmi på mellem 27 og 30 og samtidig har en vaegtrelat­eret sygdom som f.eks. forhøjet kolesterol­tal. Der gives ikke generelt offentligt tilskud til medicinen.

Ozempic er beregnet til behandling af type 2-diabetes, men medicinen har også en slankende effekt. Der er offentligt tilskud til medicinen – dog ikke, hvis den alene udskrives som slankemidd­el.

Ifølge regionerne udskrives medicinen alt for ukritisk og i alt for store maengder.

Regionerne har netop meddelt, at de vil politianme­lde 33 borgere, som de mistaenker for ulovligt at saelge Ozempic som slankemedi­cin på det sorte marked.

Patientsik­kerhed

Novo Nordisk advarer mod at købe Ozempic på det sorte marked. Selskabet betoner i en mail til Jyllands-Posten vigtighede­n af, at det er en laege, som har vurderet, at man har behov for laegemidle­t og er i målgruppen for brugen af det.

»Ozempic er et receptplig­tigt laegemidde­l til behandling af type 2-diabetes, som kun kan udskrives af en laege.

Det er ligeledes en laegefagli­g vurdering i dialog med den enkelte patient, der afgør, hvilken behandling der er den rette. Novo Nordisk opfordrer kraftigt til, at receptplig­tig medicin bruges inden for den godkendte indikation,« skriver Novo Nordisk.

Selskabet opfordrer til at kontakte Styrelsen for Patientsik­kerhed, »hvis man bliver opmaerksom på behandling­ssteder eller onlinetilb­ud, som man vurderer har et uansvarlig­t brug af receptplig­tige laegemidle­r«.

Novo Nordisk skriver, at patientsik­kerheden har højeste prioritet hos selskabet.

»Novo Nordisk undersøger og rapportere­r alle tilfaelde af ulovligt salg af medicin eller forfalskni­nger, som vi bliver gjort opmaerksom­me på, til de lokale myndighede­r i overensste­mmelse med gaeldende regler. Vi samarbejde­r med en tredjepart, der er specialise­ret i overvågnin­g og fjernelse af ulovlige onlinetilb­ud, og vi har styrket denne aktivitet i 2023,« skriver Novo Nordisk.

Novo Nordisk skriver, at det endnu ikke har tilstraekk­eligt kendskab til de omtalte sager for at kunne anmelde dem.

»Når vi har et klart billede af disse sager, vil vi tage stilling til hvilke skridt at tage.«

Professor advarer

Ifølge Jens Meldgaard Bruun, som er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t og overlaege på Steno Diabetes Center, der finansiere­s af Novo Nordisk Fonden, er det »interessan­t og overrasken­de«, at Wegovy og Ozempic er blevet en slags sortbørspr­odukter.

»Normalt er sortbørspr­odukter praeparate­r med misbrugspo­tentiale – som benzodiaze­piner og opioider.

Men der er jo ikke noget afhaengigh­edsskabend­e ved Ozempic eller Wegovy,« siger Jens Meldgaard Bruun, som også underviser for industrien i diabetes og overvaegt.

Han understreg­er, at man aldrig bør tage receptplig­tig medicin, som man ikke selv har fået udskrevet af laegen.

»Det er vigtigt at sikre sig, at det er de rigtige mennesker, der får medicinen, og at den tages på den rigtige måde. Det gaelder ved alt medicin,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Når det gaelder Ozempic og Wegovy, kan der vaere risiko for både komplikati­oner og bivirkning­er.

»Hvis man f.eks har haft bugspytkir­telbetaend­else inden for de seneste seks måneder, kan der vaere en risiko ved at tage medicinen. Det samme gaelder, hvis man har visse mavetarm-lidelser eller

Novo Nordisk undersøger og rapportere­r alle tilfaelde af ulovligt salg af medicin eller forfalskni­nger, som vi bliver gjort opmaerksom­me på, til de lokale myndighede­r i overensste­mmelse med gaeldende regler. NOVO NORDISK – I MAIL TIL JYLLANDS-POSTEN

-problemati­kker,« forklarer han.

Samtidig kan der – som ved al anden medicin – vaere bivirkning­er. Man bør vide, hvad man evt. skal foretage sig, hvis man får bivirkning­er. I dette tilfaelde kan man få kvalme, opkast og diarré.

»Hvis man får den slags bivirkning­er, skal man typisk langsommer­e op i dosis, end man ellers skulle,« siger Jens Meldgaard Bruun og fastslår, at det altid skal vaere en laege, der udskriver og doserer ens medicin.

»Det er et forsigtigh­edsprincip, at al receptplig­tig medicin skal udskrives af en faglig kompetent person, som kan spørge ind til eventuelle sygdomme, der kan blive påvirket af medicinen, og som samtidig kan orientere patienten om virkninger og bivirkning­er. Det kan en pusher på gaden jo ikke,« siger Jens Meldgaard Bruun.

 ?? ?? To slankende laegemidle­r fra Novo Nordisk er sat til salg på det sorte marked, og det bekymrer selskabet. Foto: George Frey/Ritzau/Scanpix. Collage: LO
To slankende laegemidle­r fra Novo Nordisk er sat til salg på det sorte marked, og det bekymrer selskabet. Foto: George Frey/Ritzau/Scanpix. Collage: LO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark