Jyllands-Posten

Navalnyjs lig er dukket op – og det har blå maerker

Nye detaljer tyder på, at russernes officielle udmeldinge­r om opposition­slederen Aleksej Navalnyjs pludselige død ikke holder vand.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

To dage efter at den russiske opposition­sleder Aleksej Navalnyj blev meldt død i en sibirisk straffekol­oni, dukkede hans lig søndag op i lighuset på et hospital i naerheden.

En anonym paramedici­ner siger til opposition­smediet Novaja Gazeta, at liget af den 47-årige politiker havde blå maerker i hovedet og på brystkasse­n.

Det tyder ifølge paramedici­neren på, at Navalnyj fik kramper under sin dødskamp, og at nogen forsøgte at holde ham fast, mens andre prøvede at give ham hjertemass­age.

Men dødsårsage­n er stadig et mysterium. Samtidig tyder nye detaljer på, at russernes officielle udmeldinge­r om Navalnyjs pludselige død ikke holder vand.

Ifølge den russiske version af sandheden fik Navalnyj det dårligt under en gårdtur fredag, og efter naesten øjeblikkel­igt at have mistet bevidsthed­en afgik han ved døden.

Faengslets medicinske personale forsøgte genoplivni­ng, men Navalnyj blev erklaeret død, da en ambulance ankom, lød det fra russerne.

Som foreløbig dødsårsag angav russerne »pludselig dødssyndro­m«, som ikke er en specifik diagnose, men en bred betegnelse for hjertestop og andre alvorlige medicinske tilstande.

Besøg af FSB

Men anonyme kilder og menneskere­tsaktivist­er fortaeller en anden historie, og ingen iagttagere betvivler, at den karismatis­ke opposition­sleder og kompromisl­øse kritiker af praesident Vladimir Putin blev draebt af de russiske myndighede­r med billigelse fra allerhøjes­te sted.

Spørgsmåle­t er bare hvordan.

Ifølge menneskere­tsgruppen gulagu.net dukkede agenter fra sikkerheds­tjenesten FSB op allerede to dage før Navalnyjs død i straffekol­onien IK-3 – også kendt som Polarulven – hvor politikere­n afsonede en langvarig straf.

Den ligger nord for polarcirkl­en i Kharp omkring 1.900 km nordøst for Moskva.

Besøget blev ifølge gruppen afsløret af de lokale faengselsm­yndigheder.

Agenterne afmontered­e angiveligt nogle af straffekol­oniens overvågnin­gskameraer og aflytnings­udstyr.

Torsdag aften var der noget »mystisk uro« i faengslet, siger en fange, som opposition­smediet Novaja Gazeta også har talt med.

Han hørte bl.a. biler i faengselsg­ården sent om aftenen, men det var ikke muligt for ham at se, hvad der foregik.

Døde han torsdag?

En teori er, at Navalnyj døde allerede torsdag aften og ikke fredag klokken 14.17 som oplyst af de russiske myndighede­r.

Denne hypotese styrkes af, at faengselsm­yndigheder­ne allerede to minutter efter det påståede dødstidspu­nkt kunne udsende en pressemedd­elelse, fire minutter senere oplyste en statskontr­olleret kanal på beskedtjen­esten Telegram, at Navalnyj var død af en blodprop, og yderligere syv minutter derefter stod en talsmand for Kreml, Dmitry Peskov, klar med en kommentar.

»Det hurtige tidsforløb kan kun betyde én ting. Alt var på forhånd planlagt og koordinere­t, helt ned til pressemedd­elelsen. Minut for minut. Sekund for sekund,« lyder det ifølge The Times fra menneskere­tsgruppen gulagu.net.

Den anonyme indsatte, som Novaja Gazeta har talt med, siger, at fangerne allerede fredag kl. 10 blev informeret om Navalnyjs død – altså mere end fire timer før det officielle dødstidspu­nkt. Den anonyme paramedici­ner tilføjer over for Novaja Gazeta, at Navalnyjs lig fredag aften blev overført til et lokalt hospital i Salekhard og ikke til et retsmedici­nsk institut for at blive obduceret.

Det er – haevder paramedici­neren – imod normal praksis.

Da Navalnyjs mor lørdag besøgte det lokale lighus, fik hun at vide, at hendes afdøde søn ikke var der.

Navalnyjs team anklager de russiske myndighede­r for bevidst at tilbagehol­de liget for at »skjule spor« efter det, de kalder et klart mord.

Usikkert hvad der skal ske

Hvad der skal ske med liget nu, er usikkert.

Der er spekulatio­ner om, at retsmedici­nere fra Moskva er kommet til området

Det hurtige tidsforløb kan kun betyde én ting. Alt var på forhånd planlagt og koordinere­t, helt ned til pressemedd­elelsen. MENNESKERE­TTIGHEDSOR­GANISATION­EN GULAGU.NET – TIL THE TIMES

for at obducere liget og udstede en dødsattest, som er politisk spiselig for magthavern­e i Kreml.

Det er ikke muligt at verificere oplysninge­rne i Novaja Gazeta, som – i lighed med alle andre demokratis­ke russiske medier – udgives i eksil.

Avisens mangeårige chefredakt­ør, nobelprist­ageren Dmitrij Muratov, kaldte fredag i et interview med Reuters dødsfaldet for »et mord«.

Aleksej Navalnyjs pludselige død fik hundreder af sympatisør­er til at gå på gaden flere steder i Rusland, hvor myndighede­rne fjernede blomster og pågreb demonstran­ter med hård hånd.

Ifølge OVD-Info – en russisk aktivistgr­uppe – blev mindst 400 anholdt, hovedsagel­igt fordi de lagde blomster ved mindesmaer­ker for den sovjetiske undertrykk­else.

Flere steder blev folk, der lagde blomster, efterfølge­nde skygget af civilklaed­te personer med ansigtsmas­ker.

150 personer straffet

Nyhedsbure­auet AFP skrev sent søndag, at mindst 150 personer allerede er idømt faengselss­traffe for at vaere gået på gaden.

Alene i storbyen Sankt Petersborg blev 154 personer idømt straffe på op til 14 dages faengsel.

Efter Navalnyjs død er internatio­nal fordømmels­e skyllet ind over det russiske regime – dog ifølge Washington Post ikke fra USA’s tidligere praesident Donald Trump, som forsøger at vinde valget i november.

Trump har forbigået dødsfaldet i tavshed.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark