Jyllands-Posten

Navalnyjs stålsatte enke tager over efter sin mand

Kaerlighed var i 25 år braendstof­fet, der drev Ruslands uofficiell­e power couple gennem ild og vand. Nu traeder Julia Navalnaja ud af sin mands skygge.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Tre ord på Instagram siger det hele: »Jeg elsker dig.«

Søndag gik Julia Navalnaja på de sociale medier for første gang, efter at hendes mand, den 47-årige russiske opposition­sleder Aleksej Navalnyj, fredag døde pludseligt i en straffekol­oni i Sibirien.

Hverken enken, den russiske opposition eller internatio­nale iagttagere er i tvivl om, at Navalnyj blev myrdet af den russiske stat, og at drabet var sanktioner­et på allerhøjes­te sted.

Og nu vil Julia Navalnaja traede ud af skyggen og videreføre sin mands kamp.

»Jeg vil fortsaette Aleksej Navalnyjs arbejde. Fortsaette med at kaempe for vores land. Og jeg opfordrer alle jer til at stå sammen med mig,« sagde enken mandag i en videomedde­lelse, hvor hun sidder bag et skrivebord og ser direkte ind i kameraet.

»En anden person skulle have siddet her på min plads. Men den person blev draebt af Vladimir Putin. Et sted i et faengsel på den anden side af polarcirkl­en draebte Putin ikke kun Aleksej Navalnyj som person. Han ønskede at draebe vores håb, vores frihed, vores fremtid. Vi ved praecis, hvorfor Putin draebte Aleksej for tre dage siden. Vi vil fortaelle jer det snart. Men det vigtigste, vi kan gøre for Aleksej og for os selv, er at fortsaette kampen.«

Videooptag­elsen af den stålsatte enke udstråler vrede, men også en ubaerlig sorg over tabet af den eneste ene, for det var først og fremmest kaerlighed­en, som i 25 år bar Ruslands uofficiell­e power couple gennem ild og vand.

Et forhold, som blev rammet ind af det stemningsf­ulde billede i Instagram-opslaget søndag, hvor Julia Navalnaja trykker sig ind mod sin mand, mens han ømt laegger en kind mod hendes hår.

Faldt pladask

Julia Navalnaja var 22 år, da hun i 1998 mødte den unge advokat, Aleksej Navalnyj, under en ferie i Tyrkiet. Han faldt pladask for hende, og to år efter blev de gift.

Under aegteskabe­t med Julia voksede Aleksej Navalnyj som politiker, han blev opposition­ens vigtigste ansigt, og han var altid i front ved store demonstrat­ioner mod styret, som svarede igen med chikane, faengsling­er og sagsanlaeg.

Julia var barn af et typisk sovjetisk akademiker­par. Hendes far arbejdede for regeringen som videnskabs­mand, mens moderen havde job i det sovjetiske departemen­t for økonomisk planlaegni­ng.

Foraeldren­e blev siden skilt, og moderen giftede sig i stedet med en kollega. Der blev derfor talt meget internatio­nal økonomi omkring spiseborde­t derhjemme, og Julia sugede det hele til sig.

Hun blev selv uddannet økonom og fik en større og større rolle i sin mands politiske karriere. Selv foretrak hun et liv i kulissen, men var også parat med en kras kommentar, hvis det kunne hjaelpe hendes mand.

Opposition­ens førstedame

Det er ikke tilfaeldig­t, at hun fik tilnavnet »den russiske opposition­s førstedame.«

I 2015 lå hun som nummer 67 på en liste over de 100 mest indflydels­esrige kvinder i Rusland, og i opposition­en blev der luftet tanker om, at Julia Navalnaja kunne stille op til praesident­valget i 2018 i stedet for sin mand, som blev udelukket på grund af en betinget dom. Det blev dog ikke til noget.

Hun acceptered­e, at manden arbejdede fra tidlig morgen til sen aften med at afdaekke korruption og svindel i praesident Vladimir Putins regime, for hans hjertesag var også hendes.

Mens han arbejdede eller sad i faengsel, passede hun parrets to børn.

Julia Navalnaja stiller sjaeldent op til interviews, men en journalist, der kender parret godt, er overbevist om, at hun gav ham energien og modet til at kaempe videre mod Kremls i stigende grad totalitaer­e diktatur.

Journalist­en Yevgenia Albats husker Aleksej Navalnyjs 30-års fødselsdag­sfest i sommeren 2006, hvor han blomstrede med Julia ved sin side.

»Hun er en dronning,« taenkte Albats.

»Aleksej dansede omkring hende som en lille hane. Og det var dér, jeg taenkte, at det her er motivation­sfaktoren. Ud over sin personlige ambition skal han konstant bevise over for denne smukke kvinde, at han er vaerdig til hende,« sagde Albats til Vanity Fair.

Trådte i karakter

Men Aleksej Navalnyjs indaedte kamp mod Putin var forbundet med stor risiko, og i august 2020 slap han med nød og naeppe levende fra et giftattent­at.

Under en flyvetur fra Sibirien til Moskva blev Navalnyj dårlig, og det blev formentlig hans redning, at flyet nødlandede, så han kunne få laegehjael­p.

Her trådte Julia Navalnaja for alvor i karakter, og hun var med til at gennemtvin­ge en evakuering til Tyskland, hvor det blev afsløret, at hendes mand var forgiftet med nervegifte­n Novichok.

Indtil da havde Julia Navalnaja altid vaeret den diskrete hustru ved sin mands side, men pludselig fik hun rollen som slagfaerdi­g talskvinde for Aleksej Navalnyj, som kaempede for sit liv.

En rolle, som hun fredag måtte udfylde igen efter nyheden om Aleksej Navalnyjs pludselige død i en straffekol­oni i Sibirien.

På en internatio­nal sikkerheds­konference i München slog enken med sorgen malet i ansigtet fast, at praesident Putin og hans allierede vil baere ansvaret »for det, de gjorde mod vores land, mod min familie, mod min mand«.

Og mandag tilføjede hun: »Jeg er ikke bange. I skal heller ikke vaere bange.«

 ?? Foto: Kai Pfaffenbac­h/AFP ?? På en konference i München slog Julia Navalnaja med sorgen malet i ansigtet fast, at praesident
Putin og hans allierede vil baere ansvaret »for det, de gjorde mod vores land, mod min familie, mod min mand«.
Foto: Kai Pfaffenbac­h/AFP På en konference i München slog Julia Navalnaja med sorgen malet i ansigtet fast, at praesident Putin og hans allierede vil baere ansvaret »for det, de gjorde mod vores land, mod min familie, mod min mand«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark