Jyllands-Posten

Hjem til børnebørne­ne efter 15 år i eksil

Thailands kuppede premiermin­ister er på fri fod efter at have afsonet et halvt år af en dom på otte års faengsel på et hospital i Bangkok.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

I en sort Mercedes med tonede ruder og plads til børnene kørte Thailands mest kendte – og måske også mest indflydels­esrige – politiker søndag morgen gennem porten til sin luksusvill­a i det centrale Bangkok efter 15 år på flugt.

Den 74-årige Thaksin Shinawatra kan nu omsider begynde at lege med sine børnebørn og følge dem i skole, som var den begrundels­e, han brugte, da han sidste forår meddelte, at han vendte tilbage til sit faedreland uanset omkostning­er og konsekvens­er.

I mere end et kvart århundrede har hans skygge hvilet tungt over Thailand – enten direkte eller indirekte. Uanset om han regerede landet som premiermin­ister eller er tonet frem på storskaerm­e fra sit eksil i Dubai under valgmøder og partikonfe­rencer, har han haft monumental indflydels­e på det thailandsk­e samfund.

Thaksins politiske karriere blev skabt af den asiatiske finanskris­e i 1997. Mens hele verden fokuserede på Hongkongs farvel til unge Tony Blairs Storbritan­nien og goddag til Jiang Zemins kommunisti­ske Kina, gik bunden ud af den thailandsk­e baht. Det kastede ikke blot Thailand, men hele Asien ud i en krise, der rystede de politiske og økonomiske systemer fra Indonesien til Japan og Sydkorea.

Ud af ruinerne trådte politioffi­ceren og forretning­smanden Thaksin Shinawatra. Han stiftede partiet Thai Rak Thai (”Thaier elsker Thailand”) i 1998 og blev nationens nye håb om en fremtid uden de politikere, der havde kørt nationen i saenk.

Bølge af begejstrin­g

Han blev båret ind i magtens centrum på en folkelig bølge af begejstrin­g. Ikke mindst i anden omgang, da han med et absolut flertal i ryggen sad i en fuld embedsperi­ode fra 2001 til 2006 som historiens første demokratis­k valgte premiermin­ister i Thailand.

Men han havde skabt sig fjender undervejs. Blandt andet gennem en antinarkot­ika-kampagne, der kostede 2.500 mennesker livet. Den blev af mange kritikere betegnet som en jagt på politiske modstander­e og erhvervsma­essige konkurrent­er.

Thaksin havde tidligt set lyset i form af den nye verden med computere, it og mobiltelef­oner.

Han blev milliardae­r på opbygninge­n af teleselska­bet Shin Corp. Men det blev også hans skaebne. Han solgte selskabet til Singapores nationale kapitalfon­d Temasek for cirka 13 mia. kr. I kraft af sin parlamenta­riske majoritet fik han salget gjort skattefrit.

Af militaeret blev det set som en national sikkerheds­risiko. Efter en tumultagti­g sommer tog militaeret magten ved et kup i september 2006, mens Thaksin var til FN’s Generalfor­samling i New York.

Han kom tilbage for en kort bemaerknin­g, efter at hans parti havde vundet det første valg efter kuppet.

Men en raekke retssager mod ham for korruption og magtmisbru­g florerede stadig i de juridiske systemer, og efter at have fået tilladelse til at tage til De Olympiske Lege i Beijing i 2008, valgte han at blive vaek.

Siden har han levet i eksil i 15 år i henholdsvi­s London og Dubai, men med pipelinen intakt til land og parti. Blandt andet gennem lillesøste­ren Yingluck Shinawatra, som i en periode var premiermin­ister, inden hun under nedtaellin­gen til et nyt kup stak af til Cambodja i nattens mulm og mørke.

Hun har senere in absentia fået en dom på fem års faengsel og lever stadig i eksil.

Hvis europaeern­e ikke kendte ham før, blev Thaksin hot news i et års tid i 20072008, da han købte – og solgte – den engelske fodboldklu­b Manchester City og inden for 14 måneder tjente omkring en halv mia. kr. på det projekt.

Datteren har taget over

På hjemmefron­ten vandt hans parti i forskellig­e inkarnatio­ner valg efter valg.

Men paradoksal­t nok kom det aldrig til magten, før det blev overhalet indenom af ungdommens nye parti Move Forward ved valget i maj sidste år.

Pheu Thai, nu under ledelse af Thaksins yngste datter, den 37-årige Paetongtar­n Shinawatra, kendt som Ung Ing, gik i koalition med de gamle fjender fra militaeret og udpegede forretning­smanden

Srettha Thavisin til premiermin­ister.

Det blev indledning­en til slutspille­t. Fra sit eksil karakteris­erede Thaksin sig selv som en gammel mand, der ikke laengere havde politiske ambitioner, men kun var interesser­et i at blive forenet med sin familie og følge sine børnebørns opvaekst.

I et af de mest dramatiske døgn blandt mange i nyere thailandsk historie landede Thaksin i sit privatfly i Bangkoks gamle Don Mueang Lufthavn den 27. august – samme dag, som Srettha blev svoret ind som Thailands nye premiermin­ister.

Kørte direkte til retten

Fra lufthavnen fortsatte han direkte til en retsbygnin­g i Bangkok, hvor en dommer på stedet idømte ham otte års faengsel for tre forhold, der ikke var foraeldede. Han blev overdraget til faengselsv­aesenet, men inden han nåede til afsoning i en celle, blev han sendt videre til et mindre brutalt afsoningss­ted i form af et faengselsh­ospital.

Kort efter blev straffen nedsat til et års faengsel efter kongelig benådning. Og i sidste uge blev han benådet i det juridiske system, fordi han officielt opfylder kriteriern­e for en benådning: Han har afsonet halvdelen af sin straf, er over 70 år og er ramt af alvorlig sygdom.

Hvad han fejler, er aldrig nået til offentligh­edens kendskab. De slørede fotos, som det massive opbud af fotografer nåede at skyde gennem ruden på den sorte Mercedes, viser Thaksin iført mundbind, en hospitalsk­rave og med højre arm i en slynge. Senere offentligg­jorde familien et foto af ham på graesplaen­en foran huset ligeledes med krave og slynge.

Det officielle Thailand har tilgivet Thaksin, og hans parti og partifaell­er taler om forsoning og om, at nationen nu må samles og komme videre. Men den nye opposition tager ikke helt så let på, at den aldrende milliardae­r nu er tilbage – i udgangspun­ktet som en fri mand.

»Stemmer det overens med principper­ne om, at alle er lige for loven?« spurgte parlamente­ts største parti, Move Forward, i en udsendt erklaering.

Mens de mere intellektu­elle kredse diskuterer det rimelige i, at Thaksin trods adskillige domme aldrig kommer til at tilbringe bare en enkelt nat i en faengselsc­elle, venter Thailand spaendt på de første fotos af ham og familien inklusive børn og børnebørn.

 ?? ?? Thailands tidligere premiermin­ister Thaksin Shinawatra forlader et faengselsh­ospital i Bangkok efter at vaere blevet benådet. Foto: News Pix/ Tananchai Kaewsowatt­ana via Reuters
Thailands tidligere premiermin­ister Thaksin Shinawatra forlader et faengselsh­ospital i Bangkok efter at vaere blevet benådet. Foto: News Pix/ Tananchai Kaewsowatt­ana via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark