Jyllands-Posten

Jonas Vingegaard møder flere oplagte Tour-rivaler i saesonens første løb: »Det er kun en fordel«

Den danske Tour de France-vinder har selv en andel i, at det bliver svaerere for ham at genvinde saesonens første løb, forklarer hans sportsdire­ktør.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Robert Wagner er vant til at laegge en succesfuld plan med Jonas Vingegaard.

Den tyske sportsdire­ktør satte sig f.eks. ned for at drøfte strategien sammen med holdets danske kaptajn, da Visma-Lease a Bike rejste afsted til det spanske etapeløb Õ Gran Camino for praecis et år siden.

»Også selvom Jonas mest bare talte med sine ben,« siger tyskeren med et grin og henviser til Vingegaard­s tre etapesejre ud af tre mulige frem mod den samlede sejr.

For en uge siden mødtes duoen igen for at diskutere tilgangen til Õ Gran Camino, der bliver årets første løb for den 27-årige danske cykelstjer­ne. Sammen har de udpeget isaer én etape, der burde passe perfekt til Tour de France-vinderen, men i første omgang vil Robert Wagner lige understreg­e en pointe inden den indledende enkeltstar­t torsdag.

»Det er tydeligt, at han er meget ivrig. Han vil gå efter sejren igen – også selvom det kan blive svaerere denne gang,« siger han med henvisning til en situation, danskeren indirekte selv kan have forårsaget.

Navnkundig­e herrer

Allerede fra begyndelse­n er der opstået et deja-vu.

For andet år i traek er Jonas Vingegaard rejst tvaers hen over Spanien, direkte fra højdetraen­ingslejr på øen Tenerife i syd til Galicien i nord, hvor det bjergrige etapeløb bliver kørt frem til søndag.

»Jonas sagde allerede sidste år, at han gerne ville køre løbet igen. Det passer også godt ind i saesonplan­laegningen. Det vigtigste er, at han får bekraeftet, at han har haft en god traeningsp­eriode hen over vinteren. Det vil blive tydeligt i løbet af etaperne, om han er på rette vej i forhold til sine mål senere på saesonen,« siger Robert Wagner.

Danskeren kommer til at deltage i etapeløben­e Tirreno-Adriatico (marts), Baskerland­et Rundt (april) og Critérium du Dauphiné (juni) frem mod titelforsv­aret i Tour de France.

Den tid, den glaede. I første omgang skal Jonas Vingegaard overvinde en raekke mere navnkundig­e herrer, end da han senest vandt Õ Cran Camino, hvor den samlede sejr endte som et forvarsel om danskerens hidtil mest succesfuld­e saeson med bl.a. erobringen af Baskerland­et Rundt, Critérium du Dauphiné og Tour de France.

Står for egen regning

I 2023 var der ingen tvivl om resultatet i Camino-klassement­et, hvor Jonas Vingegaard havde to et halvt minut ned til Cofidis-rytteren Jesús Herrada på andenplads­en.

Denne gang bliver modstanden hårdere, og det har den forsvarend­e mester selv en andel i ifølge Robert Wagner:

»Det står for min egen regning, men jeg mener, at han har gjort det attraktivt for andre store ryttere og hold at deltage. De har set, at ”hey, Tour de France-vinderen prioritere­r det her”. Det er en stor fordel for løbet.«

Sikkert er det, at antallet af World Tour-hold er blevet fordoblet fra tre i 2023 til seks i år – Visma-Lease a Bike med Vingegaard-hjaelpere, som bl.a. taeller nyindkøbet Cian Uijtdebroe­ks, Ineos

Grenadiers med bl.a. den tidligere Tour de France-vinder Egan Bernal og Carlos Rodriguez, EF EducationE­asypost med den olympiske mester Richard Carapaz som kaptajn, Groupama-FDJ med den franske favorit David Gaudu samt Movistar og Arkea-B&B Hotels.

»Det er kun en fordel med den slags konkurrenc­e. Carlos Rodriguez, David Gaudu og Richard Carapaz er jo nogle af de ryttere, Jonas formentlig skal konkurrere mod i bjergene under Tour de France. Nu får de mulighed for at måle sig med hinanden, også på en tidskørsel,« siger Robert Wagner.

Allerede på den 14,8 km lange enkeltstar­t vil Tour de France-vinderen vaere favorit til at vinde. Herefter venter tre dage i højderne, hvor Wagner og Vingegaard specielt har udset sig én af dagene:

»Isaer den sidste etape ser virkelig hård ud. Den afgørende stigning er otte kilometer lang og stiger i gennemsnit med 8 pct. Hér er Jonas i sit yndlingste­rraen. Det bør vaere den dag, der passer ham bedst. Og forhåbentl­ig kan han jo ”bare” copy-paste, hvordan det gik sidste år,« siger Robert Wagner med et grin, der på én gang lyder afvaebnend­e og fuld af forventnin­g.

 ?? ?? Jonas Vingegaard vandt alle de tre etaper, der blev gennemført af Õ Gran Camino i 2023. Nu jagter han en gentagelse. Foto: Claus Bonnerup
Jonas Vingegaard vandt alle de tre etaper, der blev gennemført af Õ Gran Camino i 2023. Nu jagter han en gentagelse. Foto: Claus Bonnerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark