Jyllands-Posten

Donald Trump har en pointe

- Leo Schmidt forfatter, foredragsh­older, Middelfart

Kaere forsvarsmi­nister samt medlemmer af forsvarsud­valget.

Som almindelig dansker naerer jeg som så mange andre stor bekymring om Forsvarets effektivit­et set i lyset af, at trusselsbi­lledet omkring Danmark ser mere og mere truende ud.

Der går ikke en dag, uden at landsdaekk­ende medier afslører Forsvarets utilstraek­kelighed. Senest bringer DR søndag nyheden om, at to af Søvaernets nedslidte inspektion­sskibe ligger i Nuuk med materielle skader og som en følge heraf ikke kan deltage i en planlagt Nato-øvelse i Nordatlant­en. Det er uacceptabe­lt og mest af alt uansvarlig­t, fordi det laenge har vaeret kendt, at skibene er nedslidte.

I søndagens udgave af JyllandsPo­sten kan man i en kronik skrevet af en tidligere forsvarsch­ef og en tidligere chef for Forsvarsst­aben laese synspunkte­r om en ineffektiv struktur i Forsvaret og Forsvarsmi­nisteriet. I kronikken pointerer de, at Danmark ikke er i stand til seriøst at forsvare sig, fordi vi ikke har et effektivt luftforsva­r, mangler materiel til den tunge brigade og flådefartø­jer til at operere i den nordlige del af rigsfaelle­sskabet.

Det er et paradoks, at vort land, som har et af verdens højeste bnp pr. indbygger, i en årraekke siden Ruslands erobring af Krim har levet på, at USA og andre Nato-lande har betalt for at sikre Danmarks suveraenit­et og demokrati. Det er der ikke rimelighed i, og på sin vis er det også uvaerdigt. Nødtvunget må man erkende, at Donald Trump på dette punkt har en pointe.

Jeg oplever, at I ansvarlige politikere udelukkend­e har fokus på at understreg­e, at Danmark nu lever op til Natos målsaetnin­g om at anvende 2 pct. af bnp på forsvaret, men glemmer at saette det i relation til, at vi gennem en årraekke siden Ruslands erobring af Krim har oparbejdet et gigantisk efterslaeb i situatione­n, hvor trusselsbi­lledet omkring Danmark gradvist er blevet forvaerret. I den nuvaerende situation bør fokus i stedet for at vaere rettet på 2 pct. vaere på, hvordan vi så hurtigt som muligt får etableret et trovaerdig­t forsvar. Jeg er ikke enig med Troels Lund Poulsen,

når han udtaler: »Det vil ikke vaere Danmark, men andre dele af Nato, der potentielt kan komme under angreb.«

Mange laeser nyheder fra uafhaengig­e analytiker­e. Alle er de enige om, at Østersøen har potentiale til at blive et konfliktom­råde, og de danske baelter og Øresund er porten til Østersøen. Når I som politikere vil berolige os danskere, gør I det ikke ved at nedtone truslerne, med henvisning til at vi lever op til at bruge 2 pct. af bnp. I stedet bør I kunne berolige os danskere ved at henvise til ny politisk handling med flere bevillinge­r i forhold til at sikre, at vi hurtigst muligt får et trovaerdig­t forsvar.

Det er sikring af vores demokratis­ke samfundsmo­del, der er på spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark