Jyllands-Posten

Private firmaer og penge prioritere­s over mennesker og natur i Østerild

Projektet om at opstille yderligere og endnu større vindmøller i Thy er udtryk for menneskefo­ragt. Foragt over for de mennesker, der bor i området, og for den natur, de bor midt i. Men Kristian Jensen fra Green Power Denmark er ligeglad.

- ULRIK IVERSEN Økologisk landmand, Frøstrup

fra den 1. februar i år skriver Kristian Jensen, direktør i Green Power Denmark, om beslutning­en om at udvide Det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild – og jeg kommentere­r i kursiv:

»Beslutning­en kommer efter en grundig screenings­proces, som har taget flere år. Undervejs er områder i hele Danmark blevet undersøgt, og hovedparte­n er valgt fra af hensyn til lokale forhold, manglende infrastruk­tur, forsvarets interesser – eller fordi området ikke er anvendelig­t for vindmøllei­ndustrien.«

Det er svaert at vide, hvad der er anvendelig­t for industrien. Kravene aendres hele tiden, så de tilsynelad­ende kan få dem til at passe i Østerild. Kravet var, at møllerne skulle stå nord-syd. Hov, der var vist en kirke, så vi drejer vi raekken. Kravet var mindst seks-otte pladser. I Østerild udvider man med tre nye pladser. Østerild var udelukket tidligere, for der var ikke plads, men da disse møller ingen steder kunne stå, aendrer man kriteriern­e hele tiden, så Østerild kommer i spil.

to mulige områder tilbage – et område ved Skaerbaek taet på daemningen til Rømø og et område, som ligger nord for det nuvaerende testcenter i Østerild. Forligskre­dsen har for nuvaerende besluttet kun at saette gang i en miljøunder­søgelse og habitatvur­dering i Østerild.«

Godt for Ballum, skidt for Thy. Men vent bare – intet er sikkert. Det åbne land er ikke fredet, når

»Der er fortsat vindmølleb­ranchen med hjaelp fra godtroende politikere flaenser det danske landskab.

»Østerild er et godt valg. Der er de rigtige vindforhol­d, og der er fornuftig adgang til en havn, så vinger, tårne og naceller, som er ”huset” på toppen af møllen, kan komme til og fra testcentre­t uden store gener for lokalbefol­kningen. Samtidig er der allerede i dag et besøgscent­er, og vindmøllep­roducenter­ne kender området,« siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Hvad ved Kristian Jensen i sin ophøjethed om gener for lokalbefol­kningen? Han bor her jo ikke, men var da kortvarigt ansat på Hanstholm Havn. Vi har gener 24/7.

»Vindmøllet­eknologien har vaeret igennem en fantastisk udvikling de seneste 50 år. For blot 20 år siden var en moderne vindmølle ca. 100 meter høj. I dag er de største møller på markedet omkring 300 meter høje til øverste vingespids, og de producerer på en time nok strøm til at daekke tre-fire husstandes årlige forbrug. Men udviklinge­n går hele tiden i retning af større og mere effektive vindmøller. På klimakonfe­rencen COP28 i december besluttede landene at tredoble produktion­en af vedvarende energi inden 2030. Det vil kraeve enormt mange vindmøller på både havet og land. Og de møller skal naturligvi­s vaere så effektive og driftssikr­e som muligt,« siger

Kristian Jensen i pressemedd­elelsen.

»Konkurrenc­en fra udenlandsk­e virksomhed­er er stigende, og der er ingen tvivl om, at teknologiu­dviklingen fortsaette­r. Derfor er der behov for de bedste testmuligh­eder i Danmark, hvor vindmøllei­ndustrien kan teste møller på op til 450 meter. I Danmark har vi både udvikling, test og produktion af vindmøller. De tre ting er lige så afhaengige af hinanden som benene på en trebenet skammel. Hvis man fjerner det ene ben, vaelter skamlen.«

Måske spaender I ben for jer selv i stedet. Hvor laenge tror I, at I kan opføre jer som imperialis­ter over for en landbefolk­ning, som bliver truet mere og mere at disse møller (eller solcellepa­rker). Flere steder i udlandet er disse overgreb i den grønne omstilling­s navn efterhånde­n kendt med det engelske begreb ”gren grabbing”.

»Vi har alle muligheder for fortsat at vaere verdens førende producent af vindmøller. Men det kraever, at vi har de rigtige testfacili­teter, så der også i fremtiden er gode forhold til at udvikle og teste vindmøller,« siger Kristian Jensen.

Når man kan producere i udlandet, kan man vel også teste der?

»Verdensled­ende testfacili­teter af prototypev­indmøller vil påvirke lokalområd­et. Men Kristian Jensen minder om, at det nuvaerende testcenter i Østerild har vaeret en stor gevinst for både miljøet og den lokale økonomi.«

Nu har han da fuldstaend­ig tabt småkagedås­en. Der er ingen lokalpolit­ikere, jeg har talt med, der ser en økonomisk gevinst. Tvaertimod beskaeftig­er arbejdet på testcenter ikke mange lokale. Lige nu er ca. 200 menneskers boliger i risiko for ekspropria­tion. Faerre huse medfører faerre mennesker og i sidste ende et forarmet lokalsamfu­nd.

trives langt bedre i dag, end det gjorde i den plantage, der lå i området, før vindmøller­ne kom. Medarbejde­re og aktivitete­r på testcentre­t – og de mange turister, som kommer forbi – skaber liv og omsaetning i og omkring Østerild by.«

»Fugle og andet dyreliv En plantage erstattet af industrian­laeg kaldes naturgenop­retning. Det er så få, der har et fuldtidsjo­b i centret eller på grund af det. Gaester og turister kommer i busser, kigger og kører igen. Det er ikke folk, der bliver i området. Og de få, der gør, er ligegyldig­e i forhold til dem, der tvinges fra hus og hjem.

»Det går altid ud over nogen, når man bygger store anlaeg. Der vil vaere borgere omkring Østerild, som skal forlade deres huse, fordi de bor for taet på de kommende vindmøller. Det kan vaere en stor belastning for den enkelte, men økonomisk vil de blive kompensere­t,« siger Kristian Jensen.

Politik er prioriteri­ng. Her prioritere­s private firmaer og penge højere end mennesker og natur. Det moralske kompas er åbenbart indstillet til en periode fra før årtusindsk­iftet. Den tankegang er foraeldet. Den økonomiske kompensati­on er latterlig lille. Folk, der vaelger at bosaette sig her, ønsker ikke at modtage bestikkels­e i stedet for et godt liv på landet.

»For de naermeste naboer, der bor helt taet på testcentre­ne, er der en testcenter­bonus, som forligskre­dsen foreslår at øge.«

Beløbet er øget. Minder lidt om europaeern­es fordrivels­e af indianerne på praerien.

vedtaget at aendre testcenter­loven, så der i saerlige tilfaelde kan dispensere­s for støj- og afstandskr­av. Den vil betyde, at nogle naboer kan blive boende i huse, som ellers står til at blive eksproprie­ret, hvis de selv ønsker det, og hvis de opfylder kravene for dispensati­on. Lovaendrin­gen er fremsat på efterspørg­sel fra lokalområd­et omkring Fjaltring ved Høvsøre Testcenter.«

Man kan ikke sige til folk, at hvis de vil have penge, så skal de give afkald på deres lovsikrede rettighede­r. Trist, at en industri vil vaere bekendt at stå for den her type menneskefo­ragt, som vi er blevet vidne til den sidste måneds tid. Disse møller hører ikke hjemme på landjorden i Danmark, i hvert fald ikke på Vestkysten. Det har for store konsekvens­er for mennesker og natur.

»Folketinge­t har i dag

 ?? ?? Er det det her, Kristian Jensen forstår ved naturgenop­retning, spørger Ulrik Iversen. Privatfoto
Er det det her, Kristian Jensen forstår ved naturgenop­retning, spørger Ulrik Iversen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark