Jyllands-Posten

Tilbyd praktiske boliger til aeldre. Så slipper I for bøvlet

- LISE LOTTE KJAER Pensionist, medlem, byens faellesråd, Skødstrup

I en alder af 85 må man erkende, at man ikke magter så meget som tidligere, selvom man føler sig rask og rørig og ved sine fulde fem.

I den seneste tid har jeg fulgt forskellig­e tiltag om at lave seniorboli­ger og seniorbofa­ellesskabe­r, og de kommer med krav om, at man ikke vil have personer ind over 75 eller 80 år, formentlig fordi man ikke forventer, at disse personer kan deltage i vedligehol­d af område eller kan byde på noget intellektu­elt samspil.

de vanskelige prioriteri­nger, kommuner og regioner er ude i, må man jo forstå, at kun de erhvervsdu­elige kan gøre sig håb om tilskud til forskellig­e ydelser. Som aeldre på folkepensi­on er man ikke ønsket.

Al den snak om aktiv dødshjaelp kan jo blive mere interessan­t, efterhånde­n som tiden går – der er

Når man hører om

ikke interesse for at passe svaekkede aeldre. Så laenge de er i stand til at klare sig selv, må mange sidde i store huse, de ikke har råd til at vedligehol­de – man får ikke mange håndvaerke­rtimer for en folkepensi­on. Har man familie, kan man ikke forvente hjaelp derfra, da de jo arbejder, børnene går i institutio­ner, de bor ofte langt vaek, og de er vant til, at den aeldre generation tager vare på sig selv.

Det kan undre, at der forskes i at gøre folk endnu aeldre med en verden, som er overbefolk­et, klimabelas­tet, krige over det hele og migration. Jeg gaetter på, at vi om 1015 år kan gå på apoteket og få en selvmordsp­akke, så vi har mulighed for selv at tage beslutning om at vaere her.

man byggede seniorboli­ger, der er indrettet, så man kan bo der, til plejehjem er eneste mulighed – i et kendt område, så den smule netvaerk, man har, ikke går tabt. Et boligkompl­eks

Jeg ville ønske,

med pedelordni­ng, så man kan leve et godt uforpligte­nde liv sammen med ligesinded­e til gavn og glaede, hjaelp til selvhjaelp og minimering af ensomhed.

Det er uforståeli­gt, at kommunerne ikke kan se, at hvis man tilbyder praktiske boliger til aeldre, vil disse kunne klare sig selv meget laengere, og i tilfaelde af behov for sosu-hjaelp vil det også for dem vaere en stor gevinst at yde nødvendig service i praktiske omgivelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark