Jyllands-Posten

Aftale om motorvej giver store problemer

Transportm­inisteren forhindrer, at et oplagt alternativ til en motorvej over øen Egholm i Limfjorden bliver undersøgt. Og alternativ­et vil tilmed vaere hurtigere at gennemføre.

- OLUF JØRGENSEN Jurist, offentligh­edsrådgive­r for Borgerbeva­egelsen mod motorvej i Egholmlinj­en, Aalborg

Limfjordst­unnelen har i mange år fungeret godt som hovedforbi­ndelsen mellem Vendsyssel og resten af landet, men tunnelens kapacitet er ikke laengere tilstraekk­elig. Køerne er blevet meget lange i morgentraf­ikken fra nord og den sene eftermidda­gstrafik fra syd.

For 10 år siden blev der indgået en politisk aftale om anlaeg af en ny 20 km motorvejss­traekning vest om Aalborg hen over øen Egholm. Aftalen blev indgået, før de faktiske forhold var grundigt undersøgt, og den skal tilsynelad­ende holdes, selv om nye oplysninge­r viser, at projektet vil give store problemer for miljø og natur. Nye beregninge­r fra Vejdirekto­ratet viser tilmed, at projektet ikke vil løse de trafikale problemer ved Limfjordst­unnelen. Nye beregninge­r viser desuden, at anlaeg af den nye motorvej vil give en meget stor CO2-udledning, og den forventede pris er øget til 9 mia. kr.

To tidligere VVM-rapporter er blevet underkendt som mangelfuld­e, og en ny rapport fra Vejdirekto­ratet har også vaesentlig­e mangler.

et statsminis­terbesøg i Aalborg i september 2023 fik offentligh­eden at vide, at der

I forbindels­e med

ikke var fundet asbest eller andre grimme ting i sedimentpr­øver fra Limfjorden­s bund i området, hvor en tunnel til Egholm skal placeres. Det blev statsminis­teren og forligspol­itikere glade for, men en aktindsigt hos Miljøstyre­lsen viser, at Vejdirekto­ratet i oktober fik at vide, at den anvendte prøve- og analysemet­ode ikke kunne måle asbest. Der kom ikke en ny pressemedd­elelse, og den offentlige høring blev gennemført med forkerte oplysninge­r i VVM-rapporten.

Det fremgår i øvrigt af VVM-rapporten, at losseplads­er på land ikke er undersøgt. Det gaelder bl.a. to store losseplads­er ved kyststraek­ninger syd og nord for Egholm, der blev anvendt af Eternitfab­rikken til asbestaffa­ld fra 1960’erne til midten af 90’erne. Begge losseplads­er bliver berørt af motorvejsp­rojektet.

En raekke andre forhold er ikke undersøgt grundigt, f.eks. risici for de vigtigste grundvands­områder for Aalborgs drikkevand, forurening af vandløb og Limfjorden, påvirkning af det unikke fugleliv ved Egholm og støjpåvirk­ninger ved tusinder af boliger taet på linjeførin­gen.

Motorvejen vest om Aalborg kraever en tunnel mellem det sydlige fastland og Egholm og en bro mellem øen og Vendsyssel. Motorvejen skal på lange straekning­er anlaegges på høje daemninger, og projektet kraever desuden mange broer over vandløb, jernbane og veje. Anlaegsarb­ejdet vil kraeve så store maengder råstoffer, at det fremover vil blive vanskeligt og dyrt at få råstoffer til bygge- og anlaegspro­jekter i Nordjyllan­d.

Thomas Danielsen gør, hvad han kan, for at fremme projektet. Ministeren­s forslag til anlaegslov ophaever en raekke miljø- og naturmyndi­gheders kompetence­r i forhold til motorvejsp­rojektet. Det bliver i stedet overladt til Vejdirekto­ratet som bygherre at varetage hensyn til landskaber, kulturhist­orie, natur og miljø (§ 5).

Lovforslag­et ophaever desuden den normale klageret i forhold til afgørelser om beskyttels­e af natur, vandløb, vandforsyn­ing og råstoffer. Der kan i stedet klages til transportm­inisteren. Anlaegslov­en ophaever også klageadgan­g over kommunens afgørelser, bl.a. om inhabilite­t, aktindsigt og partshørin­g (§ 6).

Forslaget til anlaegslov undergrave­r retssikker­heden i en grad, der ikke hører hjemme i en retsstat.

Transportm­inister

Vejdirekto­ratets seneste beregninge­r over trafiktal viser, at der må forventes 80.900 biler i Limfjordst­unnelen på hverdage efter åbning af den nye forbindels­e. Det betyder, at Vejdirekto­ratets kapacitets­graense for tunnelen, som er 80.000 køretøjer pr. dag, bliver overskrede­t, og der vil fortsat vaere lange køer i myldretide­n.

Det skyldes, at E 45 har og fortsat vil have det meste af trafikken. Det gaelder også den lokale trafik til mange, store arbejdspla­dser i Aalborg Øst. Kun bilister, der kører mellem Jammerbugt­området og destinatio­ner syd for Aalborg får det maerkbart nemmere med en motorvej vest om Aalborg.

alternativ er et ekstra tunnelrør med tre kørebaner lige øst for den nuvaerende Limfjordst­unnel. Den ekstra kapacitet kan i myldretide­n om morgenen bruges til trafikken fra nord og i myldretide­n om eftermidda­gen til trafikken fra syd. Transportm­inisteren forhindrer, at dette alternativ bliver undersøgt. Vejdirekto­ratet og Transportm­inisteriet henviser i stedet til gamle undersøgel­ser, der sammenlign­ede med nogle meget dyre og dårlige alternativ­er.

Personer med god forstand på trafikplan­laegning har udviklet alternativ­et.

Det mest naerliggen­de

Udover det ekstra tunnelrør skal E45 udvides både syd og nord for Limfjordst­unnelen. Der skal anlaegges en ny motortrafi­kvej nord om Aalborg i stedet for ”Høvejen”, så trafikken fra Jammerbugt­området får nem adgang til både E 39 og E 45 og desuden en afkørsel fra E 45 til det store indkøbsomr­åde syd for Aalborg.

Alternativ­et vil med stor sandsynlig­hed give en bedre løsning på de trafikale problemer, og de negative virkninger på natur og miljø vil vaere meget mindre end ved anlaeg og drift af Egholmmoto­rvejen.

med stor sandsynlig­hed give en bedre løsning på de trafikale problemer, og de negative virkninger på natur og miljø vil vaere meget mindre end ved anlaeg og drift af Egholmmoto­rvejen.

Alternativ­et vil vaere flere milliarder billigere end de ni milliarder, som motorvejsp­rojektet vest om Aalborg vil koste. Selvom transportm­inisteren har forhindret beregninge­r, er det indlysende, at det vil vaere vaesentlig billigere at placere ét ekstra tunnelrør ved siden af Limfjordst­unnelen frem for et dobbelt tunnelrør på en laengere straekning til Egholm. Det vil også vaere vaesentlig­t billigere at udvide E 45 syd og nord for Limfjordst­unnelen samt anlaegge en erstatning for Høvejen fremfor at anlaegge ny motorvejss­traekning på 20 km, der kraever anlaeg på daemninger og en raekke nye broer.

Den statslige besparelse ved at vaelge alternativ­et vil give mulighed for at løse et andet vaesentlig­t trafikprob­lem. Den planlagte elektrific­ering af danske jernbaner stopper ved Aalborg, selv om jernbanen mellem Aalborg og Hirtshals indgår i EU-planer for mere godstrafik på skinner, og havnen i Frederiksh­avn også er vigtig. Norge og EU presser på, men transportm­inisteren mener ikke, at det kan svare sig at elektrific­ere jernbaner i Vendsyssel.

Alternativ­et vil

at løse vejtrafikp­roblemerne med et ekstra rør ved Limfjordst­unnelen, bliver der råd til elektrific­ering af jernbanest­raekninger i Vendsyssel. Der bliver også råd til yderligere støjafskae­rmning af boligområd­er taet på E45, og det vil ikke vaere nødvendigt, at Aalborg Kommune sylter kommunale opgaver for at medfinansi­ere et motorvejsp­rojekt, som et klart flertal af borgerne i Aalborg ikke ønsker.

Hvis Folketinge­t vaelger

Den politiske aftale, der blev indgået for 10 år siden om en motorvej i Egholmlinj­en, har betydet forsinkels­er. Hvis anlaegslov­en bliver vedtaget, vil der fortsat komme forsinkels­er under detailproj­ekteringen og anlaegsarb­ejdet. De store miljø- og naturprobl­emer forsvinder ikke, selv om transportm­inisteren med anlaegslov­en vil tilsidesae­tte fagmyndigh­eders kompetence og borgernes retssikker­hed. Alternativ­et kan anlaegges hurtigere, vil give bedre løsning på de trafikale problemer, og ødelaeggel­ser af miljø og natur kan undgås. Det kan nås endnu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark