Jyllands-Posten

Musikken spiller stadig for fuld blaes

- /ritzau/

Benjamin Koppel tog trommerne op som femårig. Siden kom saxofonen til og har vaeret følgesvend i en lang og alsidig karriere.

Det fornemmes tydeligt, at musiker Benjamin Koppel er en mand med mange jern i ilden og med en karriere, hvor musikken spiller for fuld blaes.

Man kan naesten få den tanke, at den danske saxofonist, komponist og forfatter med mere må have flere timer i døgnet end de fleste andre.

Han har nået en hel del på sine 50 år – tilmed med stor succes.

Den 21. februar kan han fejre et halvt århundrede. Og i forbindels­e med sin runde fødselsdag udgiver Benjamin Koppel tre nye album.

Drives af nysgerrigh­ed

Spørger man musikeren selv, er der to ting, der går igen, når det gaelder hans grundlaegg­ende drivkraft.

»Min nysgerrigh­ed driver mig helt vildt. Og mit ønske om at laere. De to ting i kombinatio­n gør, at når jeg får en idé, og dem får jeg rigtig mange af, er jeg simpelthen så nysgerrig på, hvad det kan blive til,« siger han.

Gennem karrieren er det blevet til snart 70 album naesten udelukkend­e med original musik.

I 2022 debuterede Benjamin Koppel med bestseller­romanen ”Annas Sang”, der solgte flere end 125.000 eksemplare­r og vandt flere priser. I øjeblikket er han så småt gået i gang med at skrive sin naeste roman.

»Jeg vil vildt gerne laere undervejs, så jeg afsøger alt muligt hele tiden. Det er en del af min personligh­ed. Og så gør jeg det selvfølgel­ig, fordi jeg ikke kan lade vaere,« siger han.

Lige fra barnsben har

Benjamin Koppel altid vaeret nysgerrig, produktiv og god til at fordybe sig.

Rig på muligheder

Musikeren er født naersynet, har minus 10,5 på begge øjne og fik briller som femårig.

»Jeg kan ikke se en skid uden briller, så det betød, at som barn var jeg ikke et sportsbarn. Hvis man fik en bold i hovedet, smadrede brillerne, og så var det slut,« fortaeller han.

Benjamin Koppel har heller aldrig rigtig laert at svømme, og han cykler efter eget udsagn »enormt dårligt«.

»Til gengaeld var jeg meget tidligt i gang med både at spille musik og laese og fordybe mig. Med det kom

en meget stor lyst og trang til at skabe noget selv, hvad enten det var braetspil, melodier eller historier,« siger han.

Lysten til at laere og den barnlige glaede er der stadig, som når han slår sig sammen med vennen Lars Hjortshøj i deres faelles projekt ”Jazz & Jokes”, der både har kastet en bog og flere foredrag af sig.

»Jeg er nok verdens rigeste person. Ikke på penge, men på muligheder, fordi jeg får lov til at gøre det, jeg gør,« siger han.

Nu runder Benjamin Koppel 50 år. Han har ofte vaeret vant til at vaere den yngste i en forsamling. Det er han ikke nødvendigv­is laengere. Og det passer ham godt.

»Det, der betyder noget, er, at jeg stadigvaek er nysgerrig, har energi og mulighed for at udforske nysgerrigh­eden og bruge den til noget aktivt,« siger musikeren.

Privat er han gift med Ann, og sammen har de to døtre på 21 og 17 år.

 ?? ?? Nysgerrigh­eden er en stor del af Benjamin Koppels liv. Han bruger det aktivt i sit arbejde med musik og bøger. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Nysgerrigh­eden er en stor del af Benjamin Koppels liv. Han bruger det aktivt i sit arbejde med musik og bøger. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark