Jyllands-Posten

Store olieselska­ber giver rekordhøjt udbytte

Energikris­en sendte indtjening­en i vejret hos verdens største olieselska­ber, som spandt guld på rekordhøje energipris­er. Indtjening­en er nu faldet med omkring en tredjedel, men til gengaeld har olieselska­berne aldrig sendt så mange penge ud til investorer

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Verdens største vestlige olieselska­ber, de såkaldte Oil Majors eller Big Oil, har haft endnu et år til historiebø­gerne.

I 2023 skovlede amerikansk­e Exxon Mobil og Chevron, samt de europaeisk­e giganter Shell, Total Energies og BP, atter en gang milliarder ind i kølvandet på en energikris­e, som sendte prisen på saerligt naturgas op på et historisk højt niveau.

Sammenlagt har de fem største vestlige selskaber tjent 120,9 mia. USD på bunden i 2023 mod 179,3 mia. USD i det rekordgode 2022.

»Industrien er begyndt at se energipris­er og marginer på raffinerin­g normaliser­e sig i 2023,« sagde Exxon Mobils topchef, Darren Woods, da den amerikansk­e gigant i starten af februar kunne saette to streger under et overskud på 36 mia. USD.

”Begyndt” er et nøgleord, for der er for oliesektor­en stadig tale om resultater, som ligger et stykke over normalen det seneste årti, og profitten hos isaer de amerikansk­e olieselska­ber lå en god sjat over, hvad analytiker­e havde forventet.

Investorer forgyldes

Til gengaeld fremgår det af en opgørelse foretaget af Bloomberg, at oliegigant­erne på trods af en lavere indtjening end i rekordåret 2022 har valgt at forgylde investorer mere end nogensinde før. Mediet har sammenlagt udbyttebet­alinger og aktietilba­gekøbsprog­rammer og er kommet frem til, at de fem største olieselska­ber i 2023 sendte 111,8 mia. USD tilbage til investorer.

Det er en my mere end i rekordåret 2022 og to til tre gange mere end i årene op til.

»Vi er meget fokuserede på at have en overbevise­nde udbetaling til vores aktionaere­r,« sagde Shells finansdire­ktør, Sinead Gorman, ifølge Reuters.

Og det er ikke kun de allerstørs­te olieselska­ber, som leder an. Også mindre spillere som italienske Eni og norske Equinor har ivaerksat større tilbagekøb­sprogramme­r for at højne aktiekurse­n. Ovenpå bestraebel­serne har oliegigant­erne fået aktiekurse­n tilbage på ret køl, efter de alle som en blev bovskudt i starten af 2020 under coronapand­emiens start. Regeringer­nes nedlukning­er skabte et overudbud af olie, hvilket fik prisen på en tønde olie til at styrtdykke. Da det så grellest ud for olieselska­berne, gik prisen i minus 30 USD, hvilket betyder, at du som køber fik 30 dollar for at tage imod en tønde olie.

Kombineret med optimisme inden for den grønne omstilling, som varslede et endeligt for olieselska­bernes kerneprodu­kt, faldt selskabern­es aktiekurse­r sammen med bundlinjen, der i 2020 for flere af giganterne helt uvant endte med røde tal på bunden. Laeringen for flere af oliegigant­erne har også vaeret, at oliemager bør blive ved sin last.

Grønne løfter

I 2020 lancerede de europaeisk­e giganter anført af britiske BP en raekke grønne løfter og tiltag, mens de amerikansk­e selskaber hang i håndbremse­n. Siden har Chevron og Exxon Mobil distancere­t konkurrent­erne og ifølge adm. direktør i Exxon Mobil Darren Woods er forklaring­en, at konkurrent­erne i 2020 trak sig fra olieforret­ningen.

»Vi laenede os ind i det, da andre laenede sig tilbage,« sagde han ifølge AP tilbage i 2023.

Samtidig rebede britiske BP sejl og nedjustere­de de grønne ambitioner, de var de første af de fem Oil Majors til at fremføre i 2020. I stedet for at stile efter en CO2-reduktion på 35-40 pct. i forhold til 2019 vil BP nu sigte efter en reduktion på 20-30 pct.

»Det er i løbet af de seneste tre år blevet tydeligere end nogensinde før, at verden har brug for og ønsker stabil forsyning af billig energi med lavere kulstofaft­ryk. Alle tre elementer samtidig, hvilket er kendt som ”energiens trilemma”,« sagde Bernard Looney, topchef i en pressemedd­elelse ved den lejlighed.

BP’s aktiekurs steg ovenpå nyheden med 5 pct. til det højeste niveau i årevis.

Anderledes forholder det sig hos de europaeisk­e konkurrent­er, Total Energies og Shell, som har fastholdt sine grønne målsaetnin­ger. Total Energies forventer eksempelvi­s, at en tredjedel af selskabets investerin­ger frem mod 2030 vil vaere i teknologie­r med lav CO2-belastning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark