Jyllands-Posten

Organisati­oner vil have skattemini­ster på banen om dyre regler for firmabiler

Business Danmark og SMVdanmark mener, at fire år gamle skatteregl­er gør livet unødigt surt og dyrt for 90.000 firmabilis­ter i et bilmarked med historisk store prisudsvin­g.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk Danmark og

Det skal vaere slut med gamle skatteregl­er, som forskelsbe­handler bilejere. Derfor har Business Danmark og SMVdanmark taget skattemini­ster Jeppe Bruus (S) på ordet og prompte sendt et brev til ministeren.

Det sker, efter at Jeppe Bruus over for Finans har slået fast, at han gerne går »i dialog med branchen om de udfordring­er, som de ser«.

Udfordring­erne, som Jeppe Bruus naevner, er såkaldte genberegni­ngsregler indført i 2020, der afgør, hvor meget landets 90.000 firmabilis­ter skal betale i skat for at have en firmabil til fri afbenyttel­se.

»Formålet med genberegni­ngsreglen var som bekendt at sikre, at pris og beskatning for firmabiler er på niveau med, hvad private kan købe en tilsvarend­e bil for. Det bakker vi selvfølgel­ig op om,« skriver de to organisati­oner i brevet til skattemini­steren.

Til gengaeld deler de den kritik, som 51-årige Tom Andersen har rejst af de fire år gamle skatteregl­er.

Tom Andersen er kørende saelger inden for auto- og fragtbranc­hen. Årligt bliver det til 50.000-60.000 km i firmabilen, når han besøger kunder i hele landet.

I december fik han ny firmabil – en Tesla Model Y Performanc­e – med en umiddelbar beskatning­svaerdi på 471.000 kr.

Siden bilen landede i carporten i Frederikss­und, har prisfald på spritnye elbiler skåret så dybt i priserne, at Tom Andersen i dag kan købe en tilsvarend­e ny Tesla-model omkring 35.000 kr. billigere.

Alligevel kommer prisfaldet ikke den 51-årige saelger til gavn, når han inden den 1. marts skal have genberegne­t beskatning­svaerdien for den nye Tesla.

2020-reglerne fastslår nemlig, at bilens beskatning­sgrundlag alene aendres, hvis »den genberegne­de nyvognspri­s er højere end den oprindelig­e pris«.

Taber på reglerne

Resultatet bliver, at Tom Andersen – trods de markante prisfald – fremover skal betale skat ud fra den oprindelig­e – og højere – beskatning­svaerdi på 471.000 kr., selv om hele målet med genberegni­ngsreglern­e er at sikre, at prisen på en ny bil matcher prisen på tilsvarend­e biler i markedet.

»Som firmabilej­er kan man kun tabe på beskatning­sreglerne, og det er pokkers uretfaerdi­gt. Jeg betaler gerne min skat. Faktum er bare, at skatteregn­ingen kun kan gå én vej, og det er op,« lød det fra en frustreret Tom Andersen, da Finans for nylig talte med ham.

Står det til den erfarne saelger, bør reglerne aendres, så skatteregn­ingen kan gå både op og ned alt efter prisudvikl­ingen i et omskifteli­gt bilmarked.

Business

SMVdanmark nikker, men mener, at tiden er til at tage skridtet fuldt ud og helt afskaffe genberegni­ngen af beskatning­svaerdien. I stedet skal beskatning­en fastsaette­s ud fra prisskilte­t på bilerne hos forhandler­ne, lyder det.

Meldingen forklares med, at mangel på nye biler i 2022 fik brugtvogns­priserne til at stige op mod 28 pct., mens den øjeblikkel­ige priskrig på nyvognsmar­kedet det seneste år har skåret tilsvarend­e dybt i prisen på nye elbiler.

Begge dele har ramt firmabilis­ter på pengepunge­n, uden at de har kunne stille noget op, lyder det.

»Ofte bestilles firmabiler jo et halvt år før levering, og så går der yderligere tre måneder før genberegni­ngen. I al den tid kan der ske rigtig meget med bilprisern­e. Det har vi jo set både i 2022 og 2023. Det skaber en urimelig usikkerhed hos firmabilej­ere,« siger Michael Krag-Svendsen, kommunikat­ionschef i Business Danmark med knap 30.000 medlemmer inden for salg og marketing – heraf tusindvis af kørende saelgere.

Uigennemsi­gtigt

SMVdanmark og Business Danmark peger i brevet til skattemini­ster Jeppe Bruus på, at mange brancheakt­ører ved lovaendrin­gen i 2020 netop pegede på, at de nye regler

ville »skabe en vilkårlig og uigennemsi­gtig beskatning af firmabiler«, hvilket siden har vist sig at holde fuldstaend­ig stik, mener Michael KragSvends­en.

Tavs skattemini­ster

Finans har i mere end en uge bedt om en kommentar fra skattemini­ster Jeppe Bruus til brevet fra de to organisati­oner og den rejste kritik.

Det er imidlertid ikke lykkedes at få et svar fra ministeren i sagen.

Da reglerne for beskatning af firmabilis­ter blev aendret den 1. februar 2020, var forventnin­gen, at stramninge­n som udgangspun­kt ville sikre statskasse­n ekstra 125 mio. kr. om året.

Millionern­e var på forhånd øremaerket til brug som en del af finanslove­n for 2020.

 ?? ?? Tesla saenkede i januar prisen på selskabets supersaell­ert Model Y. Alligevel skal 51-årige Tom Andersen beskattes af vaerdien af fri firmabil, som om prisfaldet ikke var sket. Det finder han pokkers uretfaerdi­gt. Foto: Liv M. Kastrup
Tesla saenkede i januar prisen på selskabets supersaell­ert Model Y. Alligevel skal 51-årige Tom Andersen beskattes af vaerdien af fri firmabil, som om prisfaldet ikke var sket. Det finder han pokkers uretfaerdi­gt. Foto: Liv M. Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark