Jyllands-Posten

Dansk fiskerihav­n kaprer serviceski­be til vindmøllep­arker i Nordsøen

Seks forsynings­skibe, som kan forbindes til havvindmøl­ler, får base i Hanstholm og skal saettes ind på projekter i Nordsøen samt andre farvande.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Opførelsen af Europa største havvindpar­k i Nordsøen og andre lignede projekter giver også nyt liv samt øget aktivitet i en nordvestjy­sk fiskerihav­n.

Hanstholm melder, at havnen kommer til at spille en vigtig rolle i netop forsyninge­r til projekter med havvind - herunder et første på Doggerbank­e.

Thisted Kommune skriver i en pressemedd­elelse, at Hanstholm Havn nemlig skal vaere base for seks specialski­be, der skal servicere nye, store havvindmøl­leparker.

De skibe hører til den norsk/danske koncern IWS Integrated Wind Solutions, som laver serviceløs­ninger inden for netop havvind.

Thisted Kommune skriver i pressemedd­elelsen, at ambitioner­ne bag har stor betydning for havnen - og også kan udløse andre aftaler inden for grøn omstilling.

Havnechef Søren Zohnesen i Hanstholm mener, at aftalen med IWS bekraefter, at udbyggede rammer og geografisk placering er afgørende for vindindust­rien.

»Det er derfor også vigtigt, at vi er skarpe på, hvordan vi bedst kan opfylde industrien­s behov. Vi har en ambition om at vaere leveringsd­ygtige i lokalprodu­ceret grøn strøm, ligesom vi løbende udvikler vores facilitete­r på havnen. Det her er et vigtigt skridt i udviklinge­n af et kraftcente­r for offshore wind,« udtaler havnechefe­n i meddelelse­n.

Aftalen betyder, at de seks fartøjer får fast base i

Hanstholm, hvor de bl.a. skal have udført serviceopg­aver. Ifølge meddelelse­n er IWS fokuseret på markeder for havvind i England, Tyskland, Frankrig, Polen og Danmark.

Jesper Uhre Larsen, som er direktør for IWS Services A/S, fremhaever, at de seks fartøjer er hybridskib­e, som også kan sejle på strøm. Derfor haenger valg af havn sammen med bl.a. adgang til grøn strøm, og at der er servicevir­ksomheder i området.

»Det vigtigste for et samarbejde mellem IWS og Hanstholm Havn er den fleksibili­tet, som havnen kan tilbyde, som gør det muligt at udvide vores aktivitete­r i takt med leveringen af vores flåde og de servicepro­jekter, der kommer til.« udtaler direktøren.

 ?? ?? Skibet IWS Skywalker er netop ankommet til Hanstholm Havn, hvor det skal have base sammen med fem søsterskib­e, som lander over de naeste par år. Foto: Presse fra Thisted Kommune
Skibet IWS Skywalker er netop ankommet til Hanstholm Havn, hvor det skal have base sammen med fem søsterskib­e, som lander over de naeste par år. Foto: Presse fra Thisted Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark