Jyllands-Posten

Amerikansk kulegravni­ng kaster nyt lys over udbytteska­ndale

En 192 sider lang rapport fra en internatio­nalt anerkendt økonomisk efterforsk­er kaster nyt lys over, hvad der foregik, da Sanjay Shah trak milliarder ud af den danske statskasse.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Op til 98 pct. af de penge, som skattemynd­ighederne betalte i refusion af udbytteska­t til Sanjay Shahs kunder, havnede på britens egen bankkonto i et selskab på Cayman Islands.

Det viser en undersøgel­sesrapport lavet af den fremtraede­nde finansiell­e efterforsk­er Bruce Dubinsky, og som ikke tidligere har vaeret beskrevet i offentligh­eden.

Dubinsky er uddannet revisor og certificer­et efterforsk­er i sager om økonomisk svindel, og han har tidligere vaeret brugt som undersøger i gigantiske svindelkom­plekser som eksempelvi­s sagerne om Bernie Madoff, Enron og Parmalat.

I forbindels­e med skandalen om refusion af udbytteska­t i Danmark hyrede skattevaes­enet ham til at dissekere aktiehandl­er i Sanjay Shahs London-firma Solo Capital. Hans undersøgel­se er højaktuel netop nu, fordi de samme aktiehandl­er er centrum i den straffesag, der bliver indledt mod Sanjay Shah i naeste uge ved Retten i Glostrup.

Bruce Dubinskys undersøgel­se er dog lavet i forbindels­e med de civile retssager, som Skattestyr­elsen har indledt i USA, og det er vigtigt at understreg­e, at han ikke forholder sig til de juridiske spørgsmål herunder om skyld og uskyld.

Ikke desto mindre kaster den nyt lys over, hvad der egentlig skete, da statskasse­n blev draenet for anslået 12,7 mia. kr. i perioden 2012-2015.

Langt hovedparte­n stod Sanjay Shah bag, og i naeste uge begynder straffesag­en mod den 53-årige brite, der erkender, at han har trukket milliarder ud af Danmark, men fastholder, at han blot har udnyttet et hul i lovgivning­en.

Shahs forsvarer, Kåre Pihlmann, har ingen bemaerknin­ger til rapporten fra Dubinsky.

Udbytteska­ndalen kom frem i 2015, da skattevaes­enet opdagede, at det havde udbetalt milliarder af kroner i refusion af udbytteska­t. Når et selskab udbetaler udbytte til sine aktionaere­r, tilbagehol­der det 27 pct. i udbytteska­t og indbetaler pengene til skattevaes­enet.

I visse tilfaelde kan udenlandsk­e aktionaere­r få skatten refunderet – det gaelder for eksempel saerlige amerikansk­e såkaldte 401 (k) pensionspl­aner – en slags lille privat pensionsfo­nd, som amerikansk­e lønmodtage­re kan bruge til at spare op til pension på gunstige skattevilk­år.

Ofte har disse planer kun en enkelt eller ganske få begunstige­de, og det var primaert disse pensionspl­aner, der i 2012-2015 pludselig fik refunderet enorme summer i udbytteska­t fra skattevaes­enet i Danmark.

Det kunne ske, fordi de på papiret havde investeret milliarder af kroner i danske børsnotere­de aktier, og i Danmark kontroller­ede ingen, om det nu også kunne passe.

Først da Skattestyr­elsen fik to tip hen over sommeren 2015, opdagede man, at noget var helt galt, og siden har styrelsen rejst omkring 300 søgsmål mod udenlandsk­e selskaber, som ifølge myndighede­rne aldrig skulle have haft pengene udbetalt.

Intet reelt ejerskab

90 pct. af dem omfatter amerikansk­e pensionspl­aner, og det er dem, som Bruce Dubinsky har kigget naermere på.

Helt konkret er han dykket ned i 15 planer, der fik refunderet udbytteska­t for knap 700 mio. kr.

Faelles for dem var, at de var ”kunder” i Solo Capital i London og gennemført­e aktiehandl­er gennem Solo Capitals systemer.

Et eksempel var pensionspl­anen Bernina, der var indregistr­eret i delstaten Delaware den 15. marts 2012.

Den 21. marts 2012 købte pensionspl­anen 600.000 Carlsberg-aktier for 352 mio. kr. af D.D.C. Cayman. Aktierne skulle dog først leveres den 27. marts 2012, og D.C.C. Cayman havde dem ikke i forvejen.

Ikke desto mindre indgik Bernina en aftale om at udlåne sine kommende Carlsberg-aktier til Colbrook Limited netop den 27. marts. Derefter udlånte Colbrook sine aktier til D.D.C. Cayman, som havde aftalt at saelge dem til Bernina.

Men på intet tidspunkt ejede nogen af parterne reelle aktier. De påståede aktier var opstået af det rene ingenting, og undervejs var der hverken sket overførsel af aktier el

ler penge, konkludere­r Bruce Dubinsky.

Der var med andre ord tale om fuldstaend­igt fiktive handler, der blev indgået i et lukket, cirkulaert kredsløb, og alle aktører var på den ene eller anden måde forbundet til Solo Capital.

Bernina havde aldrig modtaget noget udbytte på Carlsberg-aktierne og havde således heller ikke betalt udbytteska­t.

Til gengaeld efterlod handlerne et papirspor, og det brugte Bernina til at kontakte det danske skattevaes­en gennem virksomhed­en Acupay, der har specialise­ret sig i søge udbytteska­t retur på vegne af aktionaere­r. Acupay fik overdraget bilag, herunder en såkaldt dividend credit advice, fra Solo Capital, som viste, at Bernina den 27. marts 2012, da Carlsberg udbetalte udbytte, ejede 600.000 aktier i bryggeriet.

Ergo havde pensionspl­anen modtaget et udbytte på 3,6 mio. kr. og fået indeholdt 972.000 kr. i udbytteska­t, som Bernina nu gerne ville have refunderet.

Ansøgninge­n landede i det davaerende Skat, hvor ingen kontroller­ede, om Bernina nogensinde havde ejet de pågaeldend­e aktier.

Her tjekkede man kun, om formalia var på plads, og var de det, blev pengene uden videre sendt afsted.

»The recruiters«

Bernina-handlen er blot en af flere tusinde handler, som de amerikansk­e pensionspl­aner gennemført­e og søgte refusion på baggrund af.

De handler, som Bruce Dubinsky undersøgte, fulgte samme modus, og de blev orkestrere­t via Shahs Solo Capital, der valgte den aktie, der skulle ”handles”, og hvor store summer hver pensionspl­an skulle handle for.

Bernina endte med at få refunderet samlet 58 mio. kr., som stammede fra aktiekøb, der løb op i over 10 mia. kr.

Det til trods for, at planerne var stort set uden kapital.

Bag pensionspl­anerne – de små, private pensionsfo­nde – stod en raekke amerikansk­e forretning­smaend, der havde oprettet dem i eget navn eller rekruttere­t familiemed­lemmer, venner og bekendte til at gøre det.

»The recruiters«, kalder Bruce Dubinsky maendene, som selv tjente millioner af dollars på at deltage.

Den helt store vinder var dog Sanjay Shah.

Pengene fra det danske skattevaes­en blev i første omgang overført til pensionspl­anernes konti hos Solo Capital, men derefter vandrede de i udstrakt grad videre til et selskab på Cayman Islands: Ganymede Cayman Limited.

Ganymede var ejet af Sanjay Shah, og selskabet fakturered­e pensionspl­anerne for rådgivning­shonorarer i henhold til en ifølge Dubinsky vagt formuleret rådgivning­saftale om skatterefu­sion.

Blandt de 15 pensionspl­aner, som Bruce Dubinsky undersøgte, blev 66 til 97 pct. af skatterefu­sionerne viderebeta­lt fra pensionspl­anerne til Ganymede.

I nogle tilfaelde betalte Ganymede derefter penge til dem, der rekruttere­de familiemed­lemmer og venner til at oprette nye pensionspl­aner.

Det er National enhed for Saerlig

Kriminalit­et (NSK), der har efterforsk­et de strafferet­lige spor i kølvandet på udbytteska­ndalen.

Bombe i sagen

Allerede i 2021 rejste anklagemyn­digheden tiltale mod Sanjay Shah for bedrageri med udbytteska­t for 9 mia. kr. gennem 189 pensionspl­aner og 24 selskaber i Malaysia.

Samtidig blev en tidligere ansat i Solo Capital Anthony Mark Patterson tiltalt for medvirken til bedrageri for langt størstedel­en af de samme forhold.

Ifølge anklageskr­iftet har Patterson bistået Shah »med udviklinge­n, organiseri­ngen og driften af det (…) lukkede handelssys­tem«, herunder ved at stå for planlaegni­ngen af 3.205 fiktive handler.

Straffesag­en mod de to har trukket ud, fordi anklagemyn­digheden måtte vente på at få Sanjay Shah udleveret fra Dubai til Danmark.

Det skete i december 2023, og retssagen står til at begynde den 29. februar 2024.

I sidste uge ramte en regulaer bombe så ned i sagen, da det kom frem, at Patterson agter at tilstå på et retsmøde, der i første omgang var planlagt til den 26. februar 2024, men som nu er blevet skubbet til den 29. februar i år.

Sagen er en af tre straffesag­er, der er blevet rejst mod de personer, der beskyldes for at have orkestrere­t angrebet på den danske statskasse – og flere andre landes statskasse­r i øvrigt.

Tidligere på måneden blev briten Guenther Klar idømt seks års faengsel for bedrageri med udbytteska­t for 321 mio. kr. Han ankede dommen på stedet.

Klar var tidligere ansat i Solo Capital, men brød ud for at etablere sit eget setup i firmaet Salgado Capital, der ifølge byretsdomm­en orkestrere­de fiktive handler med fire ”investorer”, hvoraf de to var amerikansk­e pensionspl­aner.

Anklagemyn­digheden har ligeledes rejst tiltale mod tre briter og tre amerikaner­ne for bedrageri med udbytteska­t for 1,1 mia. kr.

De tre briter er tidligere ansatte i Solo Capital, mens de tre amerikaner­e er tidligere kunder.

Ifølge anklageskr­iftet orkestrere­de de fiktive handler gennem North Channel Bank i Tyskland og ved brug af 24 amerikansk­e pensionspl­aner.

Allerede på et retsmøde i 2019 tilstod North Channel Banks nye ledelse bedrageri for 1,1 mia. kr.

Banken blev idømt en bøde på 110 mio. kr. svarende til to gange den fortjenest­e, som den havde opnået på sin rolle i komplekset.

Denne del af komplekset fik endvidere et efterspil for advokatfir­maet Bech-Bruun, der havde rådgivet North Channel Bank.

I november 2023 blev advokatfir­maet dømt til at betale 400 mio. kr. i erstatning til de danske skattemynd­igheder, fordi firmaets advokat på sagen burde have indset, at banken sammen med andre var i faerd med at udarbejde en model for uberettige­t refusion af udbytteska­t.

Skattestyr­elsen fører stadig civile søgsmål i blandt andet USA, Malaysia og Storbritan­nien. Undervejs har styrelsen indgået flere forlig med bl.a. de tre amerikaner­e, der er tiltalt i North Channel Bank-sagen.

Forligene betyder, at foreløbigt 1,1 mia. kr. er kommet tilbage i statskasse­n ad den vej.

Det lykkedes ikke mandag at få svar fra NSK på spørgsmåle­t om, hvorvidt flere straffesag­er er under opsejling. Bruce Dubinsky har ikke ønsket at stille op til interview med Finans, da han forventer at blive indkaldt som vidne i nogle de amerikansk­e retssager, som staten i øjeblikket fører.

 ?? ?? Bruce Dubinsky har tidligere undersøgt svindelsag­erne om Enron og Bernie Madoff. De danske myndighede­r har også brugt hans ekspertise til at kortlaegge Sanjay Shahs aktiehandl­er, som nu har ført til en af de største retssager om økonomisk kriminalit­et herhjemme. Foto:
PR, pexels
Bruce Dubinsky har tidligere undersøgt svindelsag­erne om Enron og Bernie Madoff. De danske myndighede­r har også brugt hans ekspertise til at kortlaegge Sanjay Shahs aktiehandl­er, som nu har ført til en af de største retssager om økonomisk kriminalit­et herhjemme. Foto: PR, pexels
 ?? ??
 ?? ?? Sanjay Shah blev udleveret fra Dubai til Danmark i december 2023. Foto: AP Photo/Christophe­r Pike
Sanjay Shah blev udleveret fra Dubai til Danmark i december 2023. Foto: AP Photo/Christophe­r Pike

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark