Jyllands-Posten

Saet kunden i centrum bla, bla, bla

Kunden er kongen – eller dronningen, om man vil. Vi ved det allesammen, men mange af os glemmer det alligevel, når strategien skal udstikkes.

- SANNE MARKWALL Stifter & adm. direktør, MakeMyStra­tegy

Det står på første side i håndbog for virksomhed­er. Alligevel bliver det indimellem glemt, når virksomhed­er skal udarbejde og eksekvere strategien: kundens behov.

Egentlig er det underligt.

For alle virksomhed­er eller virksomhed­sledere, jeg kender, ved, at kundens behov, oplevelse og tilfredshe­d afgør virksomhed­ens fremtid. Så hvorfor glemmer vi alligevel kundepersp­ektivet indimellem?

mig, at der er flere forklaring­er.

For det første handler det sjaeldent om sjusk. Faktisk tvaertimod. Manglende kundefokus opstår ofte, fordi ledere, ivaerksaet­tere eller virksomhed­sejere er så optagede af deres gode produkt, at de helt glemmer at spørge, om alt ved dette produkt nu også er efterspurg­t.

For det andet handler det

Min erfaring siger

om, at virksomhed­en ikke ved nok om kunden og ikke inddrager kunden i virksomhed­ens udvikling. Det betyder, at virksomhed­ens udvikling baserer sig på antagelser, fornemmels­er eller anekdotisk­e referencer uden forankring i kunderne.

For det tredje har nogle virksomhed­er et ønske om at saelge et produkt skabt ud fra et behov, kunden endnu ikke vidste, at han eller hun havde. Her kan det vaere saerligt svaert at ramme bull’s-eye, fordi man jo sådan set skal kende kunden bedre, end kunden kender sig selv. Og samtidig have blik for fremtidige behov og globale tendenser.

Uanset årsagen er manglende kundefokus i strategien altid en kaempe risiko for enhver virksomhed.

strategiar­bejde handler – som alt andet strategiar­bejde – om struktur. Hvis vi arbejder kaotisk, bliver resultatet kaotisk.

Mine tre bedste råd til staerkere kundefokus er derfor ganske simple:

For det første: Involvér dine kunder, begynd at indsamle viden – og bliv ved med det. Vurdér, hvilke behov har kunderne i dag og to til tre år frem i tid. Hvilke parametre de fortager deres valg ud fra – og hvad de ville

Kundeorien­teret

gøre, hvis de sad i din stol. Jeg har oplevet en del virksomhed­sledere, der udbryder: ”Vi kan da ikke involvere kunderne i den grad.” Jo, det er muligt – og kunderne vil meget gerne hjaelpe. For kunderne får jo netop også glaede af, at din virksomhed bliver endnu bedre.

For det andet: Kortlaeg virksomhed­ens kundesegme­nter ud fra størrelse, typer, marginer, indtjening, loyalitet og produkttyp­er. Efterspørg­er kunderne standardpr­odukter, tilpassede produkter eller specialise­rede produkter? Her kan det vaere fristende at basere sig på antagelser. Men brug tiden på at skaffe og anvende data. At basere sin fremtid på antagelser er ofte som at tisse i bukserne i frostgrade­r.

For det tredje: Kill your darlings. Hvis ingen eller meget få kunder kan se vaerdien i dit ellers så enestående produkt, er det ikke kunderne, der er forkert på den eller har et problem. Det er dig! Det er forretning­smaessigt klogere at justere eller nedlaegge et produkt end at spilde tid og penge på staedighed. Det kan vaere svaert, fordi det måske er virksomhed­ens åndelige hjerteblod, der er på spil. Men det er det, der skal til. For husk, at det er kunderne, der afgør, om din virksomhed eksisterer i fremtiden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark