Jyllands-Posten

»Jeg ønskede noget andet end det, jeg selv er vokset op i. Og så må man selv skabe det«

Stina Bonde, der er blevet HR-direktør i et energisels­kab, står som en mønsterbry­der, der har trodset sin sociale arv. Hun har haft en raekke af lederjob.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Stina Bonde laerte som barn to ting, som hun lige siden har båret med sig som en slags livsfiloso­fi.

Den ene var at tage ansvar for sit eget liv.

»Jeg ønskede noget andet end det, jeg selv er vokset op i. Og så må man selv skabe det. Det har jeg langt hen ad vejen gjort,« siger Stina Bonde.

Hun er blevet udnaevnt til HR-direktør i energisels­kabet OK.

Ud over nogle år i Grønland voksede Stina Bonde op i nordjyske Hjørring sammen med en enlig mor, der var bistandskl­ient.

»Jeg følte mig egentlig meget privileger­et som barn. På trods vil jeg sige. For det var en opvaekst, hvor der var lidt for mange smøger, lidt for meget vin og lidt for meget gaeld,« siger hun.

Moderen døde, da Stina Bonde var 15 år.

»Det har selvfølgel­ig påvirket mit liv meget. Så stod jeg pludselig meget alene.«

Hun flyttede hjem til sin moster og onkel i den lille by Tårs uden for Hjørring. Her laerte hun den anden ting, hun har taget med sig videre i livet.

»Jeg vil kalde det styrken i at have gode folk omkring sig. Det gjorde en kaempe forskel for mig at opleve det faellesska­b og den omsorg, der var i hele byen.«

Stina Bonde, der er 47 år, bor i Skanderbor­g med sin kaereste og tre børn, et par tvillinged­renge på 13 år og en datter på 15 år.

Hun nåede et vigtigt mål, da hun i 2005 blev kandidat i strategi og ledelse fra Aarhus Universite­t. Siden har hendes karriere kørt på skinner.

Det ansvar, hun laerte at tage på sig i en tidlig alder, har fulgt hende og vaeret en rød tråd gennem arbejdsliv­et, der har centreret sig om HR og saerligt udvikling af medarbejde­re og ledelse.

Tre bogstaver

Hun kommer til OK fra en ledende stilling i energivirk­somheden Norlys. Før det var hun HR-chef i energisels­kabet Eniig og HR director i Grundfos.

I sit job i OK får hun ud over ansvar for HR det øverste ansvar for kommunikat­ion og ESG. Disse tre bogstaver daekker over de aftryk, en virksomhed saetter på klima og miljø samt sociale og ledelsesma­essige forhold.

En stor del af hendes position handler om at understøtt­e den omstilling, som OK gennemgår i disse år.

Virksomhed­en går fra hovedsagel­igt at vaere en kaede af tankstatio­ner til at vaere et energisels­kab, der også tilbyder grønne løsninger som ladestande­re til elbiler og salg af varmepumpe­r.

»Da mine unger hørte, at jeg skulle til OK, spurgte de som det første, om jeg skulle arbejde på en tankstatio­n. Og mange forbinder nok OK med fossile braendstof­fer,« siger Stina Bonde.

Men OK er et af landets største energisels­kaber, påpeger hun.

»Selskabet har altid taget ansvar og står med en unik mulighed for virkelig at påvirke den grønne omstilling positivt ved at gøre det så let som muligt for kunderne at vaelge grønne løsninger. Det synes jeg er enormt motiverend­e,« siger Stina Bonde.

Vigtigt med samarbejde

Det bliver ifølge hende helt afgørende, at OK kan fastholde og tiltraekke de rette kompetence­r til at lykkes med den grønne omstilling og sikre, at OK bliver ved med at vaere en arbejdspla­ds, mange har lyst til at vaere en del af.

»Man kan godt have de bedste individer,« siger Stina Bonde.

»Men hvis ikke man kan arbejde godt sammen og få tingene til at ske i et faellesska­b, får man ikke det potentiale ud, der er. Og så er det i øvrigt meget sjovere at arbejde et

sted, hvor der er en staerk holdånd.«

Hun ser sin opvaekst som en styrke.

»Min mor var meget kaerlig, og på den måde var hun en rollemodel. Men på andre punkter var hun ikke. At jeg skulle noget andet med mit liv, har vaeret en vigtig drivkraft,« siger Stina Bonde.

Hun mener, at hendes baggrund har givet hende lyst til at gribe chancer og have mod på ansvar, når det bød sig.

»Hvis noget ikke fungerer eller ikke er godt, så har jeg det sådan: Så gør vi noget ved det,« siger hun.

»Mange ting kan man faktisk aendre. Hvis det handler om ens eget liv, kan man langt henad vejen skabe de betingelse­r for det, som man har brug for.«

Min mor var meget kaerlig, og på den måde var hun en rollemodel. Men på andre punkter var hun ikke. STINA BONDE, HR-DIREKTØR I OK

 ?? ?? Stina Bondes interesse for ledelse blev vakt under et studiejob hos professor Steen Hildebrand­t på Aarhus Handelshøj­skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Stina Bondes interesse for ledelse blev vakt under et studiejob hos professor Steen Hildebrand­t på Aarhus Handelshøj­skole. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark