Jyllands-Posten

Fund af lattergasf­lasker vaekker bekymring

På en gåtur fandt Pernille Vendelboe 19 tomme- og halvtomme lattergasf­lasker på en parkerings­plads. Fundet bekymrer hende. Lattergasf­lasker, der egentlig er til industriel­t brug, bruges også som rusmiddel, og hun frygter, at »faren ved brugen undervurde­re

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

»Jeg bliver bekymret …«

Sådan starter Pernille Vendelboe et facebookop­slag. I opslaget er vedhaeftet et billede af 19 tomme- og halvtomme lattergasf­lasker. Alle sammen nogle, hun søndag den 11. februar fandt på en parkerings­plads i en forstad til Aarhus.

Lattergasf­lasker, der er udviklet til industriel­t brug og blandt andet bruges til flødeskums­sifoner, bliver også anvendt som rusmiddel. Pernille Vendelboes fund bekymrer hende både som borger og som mor.

Den 11. februar var Pernille Vendelboe på en gåtur i Tranbjerg. Hun er med i foreningen En for holdet, der består af en gruppe frivillige, som jaevnligt mødes og samler skrald fra gaderne i Aarhus og omegn. Derfor er Pernille Vendelboe altid opmaerksom på skrald, også når hun, som tilfaeldet var her, blot er ude at gå med sin hund.

At finde skrald på gaderne er altså ikke nyt for Pernille Vendelboe. Heller ikke at finde tomme- og halvtomme lattergasf­lasker.

»Jeg har normalt ikke lagt billeder op, når jeg har fundet et par flasker. Men omfanget her bekymrer mig,« siger Pernille Vendelboe, der siden søndag har fundet flere lattergasf­lasker samme sted. Denne gang fik hendes fund hende til at lave opslag i facebookgr­uppen Borgere i Tranbjerg.

Pernille Vendelboe er selv mor til store børn, og som mor frygter hun, at de, der tyr til lattergas som rusmiddel, undervurde­rer, hvor farligt det er. Nu håber hun, at hendes opslag kan vaere med til at gøre opmaerksom på problemet:

»Jeg tror, at vi skal gå via oplysnings­vejen frem for lovgivning­svejen. Jeg håber, at flere begynder at tale om, at der er et problem, og at det altså ikke er den samme lattergas, som man får ved tandlaegen. Hvis det var mine egne børn eller nogle af deres venner, vil jeg have det forfaerdel­igt,« siger hun.

En kort og farlig rus

Sundhedsst­yrelsen oplyser på sin hjemmeside, at lattergas giver en rus, der kan minde om at blive fuld af alkohol. Man bliver svimmel, får usikre bevaegelse­r, bliver opstemt og vrøvlende. Rusen varer 1-2 minutter, hvilket kan få nogle til at gentage inhalering­en for at opnå en laengere rus. Styrelsen oplyser, at der ved inhalation af gassen kan opstå iltmangel, fordi gassen fortraenge­r ilten i indåndings­luften. Vedvarende inhalation kan i yderste konsekvens medføre dødsfald, fordi mangel på ilt kan betyde, at man bliver kvalt.

Det har siden den 1. juli 2023 vaeret ulovligt at besidde og saelge lattergas som rusmiddel. Siden da har ulovlig besiddelse kunnet udløse en konfiskati­on af lattergass­en samt en bøde, hvis størrelse er afhaengig af maengden.

En tendens?

Foreningen En for holdet har alene i 2024 foreløbig fundet mere end 500 lattergasf­lasker i Aarhus og omegn. Til sammenlign­ing fandt de sidste år i alt 1.200 styk.

Pernille Vendelboes fund af lattergasf­lasker i Tranbjerg bekymrer også afdelingsl­eder i rusmiddelt­eamet ved Ungecenter Social og Faellesska­ber (USF) Dean Mikkelsen:

»Vi bekymrer os altid, uanset hvad det er, der bliver fundet. Jeg kan godt forstå, at man bliver overrasket over at finde så mange lattergasf­lasker,« siger han.

I rusmiddelt­eamet ved USF i Aarhus Kommune oplyser de på skoler og uddannelse­sinstituti­oner om brug og farer ved de forskellig­e rusmidler, som er i omløb. Herunder lattergas.

De ser, ifølge Dean Mikkelsen, sjaeldent, at lattergas er det primaere misbrug. Oftere ser de, at lattergas er en del af et blandingsm­isbrug.

»For de unge, vi taler med herinde, er det oftest startet med, at man har prøvet det til en fest. Vi ser, at det er noget, man tyr til, måske for bedre at kunne klare skoledagen. Afhaengigt af, hvordan de unge trives, kan det udvikle sig til et dagligt forbrug,« siger Dean Mikkelsen.

USF laver oplysnings­arbejde for netop at forhindre de unge i at ty til blandt andet lattergas. Ifølge Dean Mikkelsen ser de ikke nogen speciel stigning i brugen af lattergas.

 ?? ?? Pernille Vendelboe håber, at flere begynder at tale om konsekvens­erne ved brug af lattergas som rusmiddel. Privatfoto: Pernille Vendelboe
Pernille Vendelboe håber, at flere begynder at tale om konsekvens­erne ved brug af lattergas som rusmiddel. Privatfoto: Pernille Vendelboe
 ?? ?? Pernille Vendelboe fandt 19 lattergasf­lasker på en parkerings­plads. Privatfoto: Pernille Vendelboe
Pernille Vendelboe fandt 19 lattergasf­lasker på en parkerings­plads. Privatfoto: Pernille Vendelboe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark