Jyllands-Posten

Flere end 36.000 kaffekoppe­r er blevet pantet i Aarhus

Siden den 17. januar er der blevet afleveret mange tusinde pantkopper i Aarhus Kommunes nye forsøg.

-

»Når ikke man er så gammel, er det okay at holde fødselsdag mere end bare én gang om året. I dag fejrer vi derfor vores Reuseable to go-kop, som udover nu at have en måned på bagen er blevet pantet intet mindre end 36.671 gange, siden den så dagens lys den 17. januar.«

Sådan skrev Teknik og Miljø i Aarhus Kommune på det sociale medie Linedin den 17. februar. Med en pantvaerdi på 5 kr. per kop svarer det til, at der er blevet pantet kaffekoppe­r for i alt 183.355 kr. i løbet af den første måned med det nye tiltag.

I alt 31 kaffebarer og restaurant­er har vaeret en del af ordningen, siden den gik i luften for lidt over en måned siden. Siden er flere kommet til. På Reuseables hjemmeside er der aktuelt registrere­t over 20 pantautoma­ter rundt om i byen, hvor kopperne kan pantes. Bl.a. ved Aarhus Universite­t, Dokk1, Bruuns Galleri og på en raekke torve i Latinerkva­rteret.

»Aarhus Kommune har investeret 3,5 mio. kr. i det her projekt, fordi vi vil skubbe til en udvikling. Halvdelen af alt det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespa­nde, er engangsemb­allage, og det er simpelthen for meget,« udtalte teknikrådm­and Nicolaj Bang (K) i forbindels­e med projektets opstart. Kopperne er lavet af materialet PP - også kaldet polypropyl­en.

»Det er en plasttype, der kan holde til kontinuerl­ig brug og vask. Når kopperne er blevet for slidte eller af andre grunde ikke laengere kan genbruges, kan plasten genanvende­s til nye produkter,« fremgår det på Reuseables hjemmeside.

Ifølge virksomhed­en Tomra Reuse, som står bag de pantautoma­ter, der er opstillet i byen, skal en kop »genbruges ca. seks gange i systemet, før CO2-impacten bliver på niveau med en engangsbru­gskop«, som senior vice president og direktør Geir Saether tidligere har oplyst til Jyllands-Posten. Teknik og Miljø oplyser på Linkedin, at man ikke har tal for, hvor stor en andel Reuseable-koppen udgør af det samlede antal solgte kopper på de deltagende kaffebarer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark