Jyllands-Posten

Uso faldt om med hjertestop for halvandet år siden. Nu er han tilbage med ny musik

Der har vaeret stille på musikfront­en for rapperen med aarhusians­ke rødder og det borgerlige navn Ausamah Saeed, og det er der god grund til. »Jeg troede faktisk, at jeg var lam. Jeg kunne ikke engang løfte en kuglepen,« siger han.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Han er kendt for sin evne til at rappe i et haesblaese­nde tempo. På nummeret ”Worldwide Choppers” lirede han hele 46 ord af på godt 8 sekunder tilbage i 2011.

Men for halvandet år siden måtte Ausamah Saeed snøvle sig gennem selv de simpleste saetninger.

Han – som de fleste nok kender under navnet Uso – havde mistet maelet på en løbetur om søerne i København. Og hvis det ikke havde vaeret for en tilfaeldig forbipasse­rende og ambulancen­s hurtige responstid, havde han nok også mistet livet den 11. juni 2022.

»Har I tjekket hans puls?«

Han var begyndt at kere sig om sit helbred et årti før den skelsaette­nde løbetur.

Hvad der startede som et ønske om at tabe sig, udviklede sig til et vedholdend­e fokus på sundhed. Han havde tabt sig 35 kilo, og han maerkede en staerk synergieff­ekt mellem krop og sind. Når han motionered­e og spiste sundt, blev han veltilpas og glad, og han havde det rigtig godt i begyndelse­n af sommeren 2022.

Hvad han ikke vidste, var, at der under hans øjensynlig­t solide helbred lå en tikkende bombe:

En forsnaevri­ng af kranspulså­ren, som til hver en tid kunne saette en stopper for det hele.

Da Ausamah Saeed den 11. juni gik hjemmefra for at deltage i et velgørenhe­dsstafet til fordel for syge børn, maerkede han ingen ildevarsle­nde tegn.

Et par timer før løbeturens bratte slutning, lagde han endda en video, hvor han fortalte om indsamling­en, op på Instagram.

»Jeg har stået og filmet mig selv, to timer før jeg dør. Det er jo syret.«

I dag har han ingen erindring om at have optaget den video. Han kan slet ikke huske noget fra den dag, for få timer senere, da han netop var løbet ud på dagens anden tur, blev der slukket på en kontakt.

Han må vaere gået ud som et lys, for blå maerker på hele venstre side, og den ene høretelefo­n, som var smadret, afslørede, at han var faldet hårdt.

En mindre gruppe af folk stimlede sammen omkring musikeren, som lå ukontaktba­r på en lille forhøjning. De forsøgte at få kontakt til ham ved blandt andet at give ham nogle lussinger. Det nyttede ikke.

Optrinnet blev overvaeret af en kvinde, som spurgte: »Har I tjekket hans puls?« Det havde de ikke, og da hun selv tjekkede efter, var der ingen.

Tilbage

I månederne før hjertestop­pet havde han arbejdet intenst på ny musik. Det projekt blev sat på pause sammen med alt andet, da han faldt om.

Der skulle gå halvandet år, før Ausamah Saeed igen var aktuel med ny musik under navnet Uso.

På sin 43-års fødselsdag – den 11. januar i år – udgav han nummeret ”Speederen i bund”. Her er naerdødsop­levelsen også et tema.

»Sidste sommer den var helt gal, min ven. Jeg skulle både laere at gå og tale igen,« lyder det.

Og der var meget, der skulle laeres på ny i perioden efter den 11. juni 2022.

Ausamah Saeed ved ikke praecis, hvor laenge han var død, men det kan ikke have vaeret meget mere end et par minutter, for »ellers så havde udfaldet vaeret anderledes«, som han selv siger.

Det var også gået anderledes, hvis kvinden, som konstatere­de, at hans hjerte var gået i stå, ikke havde handlet resolut og givet ham hjertemass­age. Førstehjae­lpen var nok til, at ambulancer­edderne kunne støde hans hjerte i gang igen, da de ankom.

Det største ønske

Da han efter fire dage i koma vågnede og kunne konstatere, at hele hans familie var omkring ham, var han staerkt forvirret.

Han var meget svaekket. Det helbred, der efter et årelangt fokus på sundhed havde vaeret i strålende form få dage forinden, var blevet nulstillet.

Toiletbesø­g og måltider skulle han have hjaelp til, og hans kommunikat­ion var reduceret til ganske få ord.

»Jeg troede faktisk, at jeg var lam. Jeg kunne ikke engang løfte en kuglepen.«

Omkring et år skulle der gå, før Ausamah Saeed igen var nogenlunde sig selv. I processen gennemgik hans blik på tilvaerels­en store forandring­er.

»Der er så mange helt basale ting, vi tager for givet hver eneste dag: at vi kan stå ud af sengen og gå ud i køkkenet og lave en kop kaffe for eksempel. Når man mister evnen til

Jeg synes virkelig, at det er uretfaerdi­gt, at vi kan sidde og have så meget herhjemme, mens andre har så lidt. AUSAMAH SAEED, MUSIKER

det, så finder man virkelig ud af, hvor meget det betyder. Det eneste, jeg ønskede, da jeg lå der, var at kunne rejse mig op og gå ud ad døren. Det var mit største ønske.«

Der også nogle ting, som han ikke laengere kan se vaerdien i. Ting, som han førhen ville sige ja tak til, fordi det potentielt kunne fremme hans karriere eller kaste en økonomisk gevinst af sig, men som nu har mistet sin vaerdi.

»Jeg siger nej til rigtig mange ting, som jeg ikke gider,« siger han og griner lidt.

»Krig er oldschool«

Han er lidt traet, mens han sidder og fortaeller. Dagen forinden har han spillet koncert på Train i Aarhus. Koncertens overskud gik til nødhjaelp i Gaza.

Situatione­n dernede ligger ham meget på sinde, og derfor var det naturligt for ham at tage turen hjem til sin fødeby for at optraede til arrangemen­tet sammen med en raekke andre danske hiphopnavn­e.

»Jeg er vokset op i et arabisk hjem i et område, hvor der bor mange palaestine­nsere. Derfor har situatione­n dernede fyldt meget for mig, siden jeg blev født. Derfor kan jeg ikke bare sidde tilbage og gøre ingenting,« siger han.

»Jeg forstår faktisk ikke, hvordan vi kan lade det, der sker i Gaza lige nu, ske. Altså, det der samfundssi­nd: Hvor er det henne, når det faktisk gaelder? Jeg forstår også godt, at der er et kaempe politisk spil i det her, du ved. Men det kan jeg bare ikke respektere, når der er børn, som dør. Og så synes jeg bare, at krig er så oldschool. Det er så primitivt.«

Taknemmeli­ghed er blevet et vigtigt dogme for ham efter hjertestop­pet, og han synes, at vi i vores del af verden skal huske at saette pris på de muligheder, vi har.

Og så kan han heller ikke lide uretfaerdi­ghed. Den er der meget af ude i verden, synes han.

»Jeg synes virkelig, at det er uretfaerdi­gt, at vi kan sidde og have så meget herhjemme, mens andre har så lidt. Altså, jeg mener, vi bor i et samfund, hvor folk kan vaelge, hvilken kost de gerne vil have. Den ene spiser graes, den anden er pescetar, en tredje spiser kun kød, og så er der en på ketokur, mens en helt femte faster,« forklarer han på et syngende aarhusians­k, der – selv efter flere år vaek fra byen – naegter at bukke under.

»Nogle steder i verden vil folk bare gerne have noget at spise. Ik’å?«

 ?? ??
 ?? ?? Lydbillede­t i den nye musik kommer til at vaere nostalgisk og i tråd med den stil, som Uso blev kendt for, da han begyndte at lave musik.
Foto: Rasmus Weng Karlsen
Lydbillede­t i den nye musik kommer til at vaere nostalgisk og i tråd med den stil, som Uso blev kendt for, da han begyndte at lave musik. Foto: Rasmus Weng Karlsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark