Jyllands-Posten

Aarhus Kommune planter 61 japanske kirsebaert­raeer på Vestre Kirkegård

Med inspiratio­n fra København får kirkegårde­n en lyserød allé – måske allerede fra maj. »Det er noget, man har ønsket på kirkegårde­n i lang tid, men først nu har vi kunnet prioritere ressourcer­ne til projektet,« lyder det fra kommunen.

- ANDERS MICHAELSEN Din Avis Aarhus anders.michaelsen@dinavis.dk

61 japanske kirsebaert­raeer fra Holland er på vej ned i den aarhusians­ke muld, og tilsammen skal de dekorere en laengere allé på Vestre Kirkegård i Aarhus C.

»Hvis vi er heldige, blomstrer de 61 nye traeer allerede til maj i år,« oplyser Teknikog Miljøforva­ltningen på sin Facebook-side, ”Natur & Miljø i Aarhus” mandag.

På japansk hedder kirsebaert­raeet sakura og er nok bedst kendt for sine karakteris­tiske lyserøde blomster. Flere genkender muligvis også traesorten, som også findes i Mindeparke­n i Aarhus.

Herhjemme er selve idéen om at placere de iøjnefalde­nde traeer langs en allé på en dansk kirkegård heller ikke ligefrem nogen ny opfindelse. Til gengaeld er det noget, der har vist sig at kunne få få folk op af stolen i mere end én forstand.

Endte i løftet pegefinger

For siden 1992 har man haft en lyserød allé med traeerne på Bispebjerg Kirkegård i København.

Og her er traeerne blevet et ret så populaert udflugtsmå­l, når traeerne altså blomstrer i løbet af foråret.

For så kan man naermest ikke se alléen for bare traeer – og flokkevis af børnefamil­ier, aeldre og dem, der lige skal fange det helt rigtige billede til Instagram.

Faktisk er alléen og traeerne i dag blevet så stort et tilløbssty­kke, at Københavns Kommune sidste år følte sig nødsaget til at indføre en decideret ensretning ved kirsebaera­lléen for at give »et bedre flow og en bedre oplevelse for de mange besøgende«, som det lød i en pressemedd­elelse fra Teknik- og Miljøforva­ltningen.

Og ved samme lejlighed opfordrede man også de besøgende til at opføre sig ordentligt:

»Desvaerre har vi før oplevet, at besøgende ikke har

vist tilstraekk­eligt hensyn til dem, som er på kirkegårde­n af helt andre årsager. Det kan vaere efterladte, som sørger over et afdødt familiemed­lem, og de har altså førsteprio­ritet. De er der ikke for at glaedes over blomstrend­e traeer, men for at finde ro, og det skal der vaere plads til.«

»Så vaer opmaerksom, når du besøger kirkegårde­n, og udvis den omtanke,« udtalte Jakob Tamsmark, enhedschef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforva­ltning, dengang.

Lang fødsel

Om den slags også bliver et tema i Aarhus, vil tiden vise.

Tid – og rigelige maengder af den – har det også taget at få de nye traeer op. For traeerne må siges at have vaeret laenge undervejs.

Selve ideen om at få nogle traeer langs de engang tomme alléer på Vestre Kirkegård blev allerførst­e gang plantet i en kommunal udviklings­plan for de aarhusians­ke kirkegårde tilbage i 2009.

»Det er noget, man har ønsket på kirkegårde­n i lang tid, men først nu har vi kunnet prioritere ressourcer­ne til projektet,« fortaeller Johannes Jørgensen, der er projektled­er

i afdelingen for grønne områder i Aarhus Kommune.

Cirka 100.000 kr. koster det at anskaffe sig de 61 japanske kirsebaert­raeer.

Og at de kommer nu, flugter også med, at byrådet har besluttet, at de kommunale kirkegårde Vestre- og Nordre Kirkegård i højere grad også skal bruges rekreativt, bl.a. fordi der nu er kommet mere plads her:

»Der kommer faerre og faerre kistebegra­velser, og flere går over til en urne, og de fylder jo betydeligt mindre. Så med tiden kommer der også mere plads på kirkegårde­ne,« fortaeller Johannes Jørgensen.

Spaending til maj

Det vaekker dog ikke kun glaede i det aarhusians­ke, at de lyserøde traeer nu er på vej.

I kommentars­poret til kommunens opslag er der også enkelte, der både spørger til, hvorfor der i det hele taget skal vaere mere liv på en kirkegård? Og hvorfor planter man ikke nogle traeer, »som er til glaede for fugle og insekter«?

»Og det jo rigtigt nok, at de traeer får blomster, men ikke frugter, som dyr kan spise af. Men her er bagtanken også, at der er så utrolig meget biodiversi­tetsfremme­nde på netop Vestre Kirkegård i forvejen, at vi har vurderet, at det godt kan forsvares at plante traeerne lige praecis her,« siger Johannes Jørgensen.

På Vestre Kirkegård er der nemlig allerede 870 traeer – og foruden buske og småtraeer på gravene, så er der også et stort insekthote­l. Går alt

vel, så blomstrer de nye traeer om kap med alle dem, der er der i forvejen, engang i maj.

»Men vi er også lidt spaendte – for det er ikke altid, at de blomstrer i første saeson. Men vi håber i hvert fald på det,« siger Johannes Jørgensen, der altså ikke kan love, at de allerede blomstrer i år.

»Men ellers går vi staerkt ud fra, at de kommer naeste år,« siger han afslutning­svist.

Desvaerre har vi før oplevet, at besøgende ikke har vist tilstraekk­eligt hensyn til dem, som er på kirkegårde­n af helt andre årsager. JAKOB TAMSMARK, ENHEDSCHEF I KØBENHAVNS KOMMUNE

 ?? ?? Japanske kirsebaert­raeer på Bispebjerg Kirkegård er blevet så populaere, at man nu har indført ensretning på den københavns­ke kirkegård. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Japanske kirsebaert­raeer på Bispebjerg Kirkegård er blevet så populaere, at man nu har indført ensretning på den københavns­ke kirkegård. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Her skal de 61 traeer plantes. Kort: Aarhus Kommune
Her skal de 61 traeer plantes. Kort: Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark