Jyllands-Posten

Der er ingen grund til en unødvendig havneudvid­else

- RIE ØHLENSCHLA­EGER Arkitekt maa, Aarhus Arkitektfo­rening

Aarhus er en by med en utrolig smuk landskabel­ig placering. Byen opstod omkring åen med bosaettels­er i det lave område omkring åmundingen, beskyttet af højdedrag i baglandet med skovareale­r nord og syd for byen. Gennem århundrede­r har den position vaeret grundlaget for både byens og havnens funktionel­le og kommerciel­le udvikling.

Den flotte topografi og vandet er vigtige elementer, som udfolder byens oplevelses­kvaliteter og rekreative tilbud for byens borgere og gaester. Placeringe­n er en vaesentlig årsag til byens attraktion, vaekst og nuvaerende position som landets naeststørs­te by.

De karakteris­tika skal vi passe på.

Selvfølgel­ig ønsker vi en aktiv og velfungere­nde havn, som bringer gods til og fra Aarhus, men det er bemaerkels­esvaerdigt, at hverken havnens administra­tion eller Aarhus Kommune har bedt eksterne eksperter i havneplanl­aegning lave en detaljeret faglig vurdering af muligheder­ne for at optimere nuvaerende havneareal­er til fremtidig forventet vaekst.

Bemaerkels­esvaerdigt isaer fordi det internatio­nale firma Hamburg Port Consulting, som i mere end 45 år har bistået internatio­nale havne med optimering­sprojekter, for kritikerne af yderhavns-projektet har lavet en analyse af, hvorledes den nuvaerende containert­erminal kan optimeres til at kunne håndtere mere end havnens forventede vaekst i de naeste 30 år.

Aarhus Havn har som baggrund for ønsket om den store havneudvid­else vurderet behovet for plads til vaekst fra nuvaerende 758.000 20-fods containere pr. år til 1.250.000 containere pr år. Hamburg Port Consulting sammenlign­er Aarhus med Container Terminal Tollerort i Hamburg.

Tollerort har en kapacitet på 2.200.000 containere pr. år på et opbevaring­sareal på 70 Ha og en kajlaengde på 1.450 m. Omregnes det til Aarhus Havns eksisteren­de areal og kajlaengde, kunne Aarhus havn udvikles til en kapacitet på 1.570.000 containere pr. år uden den planlagte havneudvid­else.

for vores by – for dens kvaliteter, den landskabel­ige placering

Vi er glade

og den naere kontakt med og udsigt over bugten. Det er derfor glaedeligt, at der er mulighed for en både økonomisk, miljømaess­igt og landskabel­igt meget bedre løsning end opfyld og asfalterin­g af bugten, dumpning af slam, som skader havets økosysteme­r, og i øvrigt udledning af store maengder CO2 i anlaegsfas­en.

Arkitektfo­reningen Østjylland ser frem til, at havnen og byens ansvarlige politikere vil passe på vores bys kvaliteter og samtidig forfølge byens ambitiøse klimamål. Der er ingen grund til en unødvendig havneudvid­else.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark