Jyllands-Posten

Kaere politikere – sådan sikrer I jer, at den trecifrede millionpul­je faktisk saetter strøm til lastbilern­e

Skal vi nå vores klimamålsa­etninger, bør den støttepulj­e, som er afsat til at omstille den tunge transport, øremaerkes semi-offentlige ladestande­re. Snart kan I hente inspiratio­n på Aarhus Havn.

- ELLEN TROLLE Direktør for Norlys’ ladeforret­ning

Hvis ikke vi sikrer ladekapaci­tet i disse områder, risikerer vi, at der opstår huller på landkortet, hvor danske vognmaend i praksis er afskåret fra at omstille sig. ELLEN TROLLE, DIREKTØR FOR NORLYS' LADEFORRET­NING

Der er god grund til at vaere optimist, når det kommer til grøn omstilling af den tunge vejtranspo­rt. I 2023 blev antallet af ellastbile­r i Danmark tredoblet, og ladestatio­ner til ellastbile­r er begyndt at poppe op rundtomkri­ng i landet – i år vil Norlys også vaere klar med ladestatio­ner til tunge køretøjer.

Når det er sagt, har vi stadig en stor opgave foran os. Hvis vi skal indfri det nye klimamål for 2040, som EU-Kommission­en netop har praesenter­et, skal 40 pct. af de europaeisk­e lastbiler til den tid køre på strøm. I Danmark har vi lige rundet 6 pct. Når politikern­e inden laenge skal forhandle om udmøntning­en af de i alt 300 mio. kr., som indtil videre er afsat til omstilling­en af den tunge transport, bør de derfor nøje overveje, hvordan puljen gør den største forskel for klima og miljø.

Målet bør vaere at sikre os, at lastbiler i hele landet har adgang til opladning. Selvom det er vigtigt at kunne lade på farten, er forventnin­gen, at over 80 pct. af opladninge­n kommer til at ske ude på vognmaende­nes egne depoter eller ved slutdestin­ationerne. Der er dog store udgifter forbundet med at etablere den nødvendige depotladei­nfrastrukt­ur for den enkelte vognmand, og sammen med meromkostn­ingen ved ellastbile­n afholder det mange fra at skifte fra diesel til el.

Derfor vil puljen gøre den største forskel for den grønne omstilling, hvis den målrettet støtter etablering af depotlader­e, saerligt hos vognmaend med langt til hovedvejne­ttets kommende ladeparker. Hvis ikke vi sikrer ladekapaci­tet i disse områder, risikerer vi, at der opstår huller på landkortet, hvor danske vognmaend i praksis er afskåret fra at omstille sig, fordi de ikke har mulighed for at lade.

Skal puljen for alvor saette strøm til elektrific­eringen, bør tilskuddet desuden gives med en betingelse om, at ladestande­ren gøres delvist offentlig, sådan at den stilles til rådighed for andre lastbiler, når vognmanden ikke selv bruger den. På den måde skaber vi et landsdaekk­ende økosystem af ladepunkte­r og sikrer, at også de tyndtbefol­kede områder får etableret den nødvendige ladeinfras­truktur.

Det er en model med mange vindere. Vognmanden får en bedre udnyttelse af sin ladestande­r. Samfundet får mere grøn omstilling for støttekron­erne. Og samtidig tager vi hånd om en anden vaesentlig barriere for elektrific­eringen af den tunge transport, nemlig frygten for ikke at kunne lade, når man har brug for det. Derfor er vi som operatør heller ikke bleg for at løfte vores andel af investerin­gen, så det kan lykkes.

Vi har allerede vist, at det kan lade sig gøre. Senere på måneden åbner Norlys sammen med Dania Connect en semi-offentlig ladeplads til tung transport på Aarhus Havn. Ladestande­rne tilhører Dania Connect og leverer opladning til virksomhed­ens egen flåde i nattetimer­ne, mens de i dagtimerne kan benyttes af lastbiler fra andre aktører. Det er deleøkonom­i, der bidrager til omstilling­en af tunge køretøjer i hele området.

de semi-offentlige ladere på Aarhus Havn kan tjene som inspiratio­n, når politikern­e forhåbentl­ig snart saetter sig ved forhandlin­gsbordet. Der er nemlig brug for hurtigt at nå til enighed om udmøntning­en af puljen, så midlerne kan komme ud og gøre gavn. Ved målrettet at støtte etablering af semi-offentlige depotlades­tandere kan politikern­e sikre, at vognmaend i hele landet har mulighed for at tage del i den grønne omstilling.

Jeg håber, at

 ?? ?? Det er målet, at 40 pct. af de europaeisk­e lastbiler kører på strøm i 2040. I Danmark har vi lige rundet 6 pct. Foto: Casper Dalhoff
Det er målet, at 40 pct. af de europaeisk­e lastbiler kører på strøm i 2040. I Danmark har vi lige rundet 6 pct. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark