Jyllands-Posten

Agedrup Skole er under beskydning af foraeldre – her er, hvad papirspore­t fortaeller

Flere foraeldre har leveret anklager om overgreb og utryghed på Agedrup Skole i Odense. JyllandsPo­sten har lavet en gennemgang af referater fra skolebesty­relsesmøde­r og trivselsmå­linger.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

De lurende problemer på Agedrup Skole dukkede op midt i orienterin­gen om alt fra ansaettels­essamtaler til den afsluttend­e diskussion »lektier – hvordan kommer vi videre?«, der i øvrigt endte med at blive udskudt.

»Op til ferien har der vaeret et par episoder, blandt andet med et par elever, der har røget hash i skoletiden,« lyder det i referatet fra skolebesty­relsesmøde­t den 9. januar 2024.

Senere på skolebesty­relsesmøde­t blev det adresseret, at der var en »kulturudfo­rdring«, der har kraevet et møde med en chefkonsul­ent for at undgå en skole, »der bliver praeget af et os og dem«.

Skolen øst for Odense er endt i offentligh­edens søgelys, efter en gruppe på tre foraeldre har sendt en bekymrings­skrivelse til en raekke medier, byrådspoli­tikere og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S).

»Voldsom elevsag«

Med skrivelsen følger 113 underskrif­ter, som angiveligt skulle vaere fra foraeldre til elever på Agedrup Skole. Mattias Tesfaye bekraefter at have modtaget brevet, hvor der bl.a. bliver beskrevet fysiske og psykiske overgreb børnene imellem.

Hvis man dykker ned i referatern­e fra skolebesty­relsesmøde­rne, bliver det tydeligt, at der flere gange er blevet diskuteret eksempler på bl.a. »voldsomme handlinger«.

Det skete bl.a. i december 2022, hvilket Fyens Stiftstide­nde også tidligere har beskrevet.

»Voldsom elevsag i udskolinge­n er mundet ud i, at ingen af de tre børn, der var involveret, kommer tilbage til Agedrup Skole. Der er fundet andre løsninger for de tre børn. Sagen er meldt til politiet, og der kører fortsat forhør,« lyder det i referatet, uden at episoden bliver uddybet naermere.

Et år senere blev der fulgt op på »tilsyn med retningsli­njer for voldsomme handlinger«, hvor en laerer forklarede, at »retningsli­njerne virker efter hensigten«, og at »de har vaeret brugt en del gange«.

Trivsel faldet

Børne- og Undervisni­ngsministe­riets trivselsmå­ling fra 2022/23 viser, at 84,1 pct. af eleverne har svaret, at de generelt trives på skolen. Til sammenlign­ing er landsgenne­msnittet 87,5 pct., mens kommunegen­nemsnittet er 87,7 pct.

Skolens trivsel er faldet fra 92,5 pct. i 2017/18 til 89 pct. i 2019/20 og 2021/22 til det nuvaerende niveau.

På et af de øverste klassetrin – i 7. klasse – er andelen faldet fra 90,9 pct. i 2020/21 til 76,1 pct. i den seneste måling. Det er isaer blandt pigerne, at trivslen er faldet til 68 pct. mod 85,7 pct. blandt drengene.

I 2023 modtog Fyns Politi tre anmeldelse­r om vold og trusler mellem elever på Agedrup Skole, mens politiet fik to henvendels­er om konkrete episoder på skolen året efter.

»Begge episoder omhandler i alt fire unge, som er blevet dårlige efter indtagelse af formentlig hash. I umiddelbar forlaengel­se af den første henvendels­e har Fyns Politi vaeret i kontakt med en person, som opmaerksom­heden blev henledt på. Personen kunne dog ikke knyttes til episoden,« har Fyns Politi oplyst i en mail til Jyllands-Posten.

I foraeldren­es opråb står der bl.a., at »på baggrund af blandt andet elevernes fortaellin­ger oplever vi, at laerernes paedagogis­ke råderum indskraenk­es, at uhensigtsm­aessig adfaerd ikke afføder en konsekvens, og at eleverne i uacceptabe­l grad er med til at saette dagsordene­n på skolen. Vores oplevelse er, at det påvirker skolens kultur i en negativ retning og skaber utryghed for flertallet af eleverne«.

Odenses rådmand i børnog ungeforval­tningen, Susanne Crawley Larsen (R), slår fast, at forvaltnin­gen arbejder på at få et overblik over sagen.

»Det er vigtigt at finde ud af, om det kan lokalisere­s til nogle få personer, som der skal gøres noget ved – eller om det er en generel kultur på skolen, som tillader et hårdt miljø. Den afdaekning er nødvendig for at kunne saette de rigtige handlinger ind. Jeg forventer, at forvaltnin­gen har det overblik i løbet af et par dage, så der herefter kan laves en plan for, hvordan der skal handles,« udtaler hun.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra ledelsen på Agedrup Skole.

Begge episoder omhandler i alt fire unge, som er blevet dårlige efter indtagelse af formentlig hash. FYNS POLITI I MAIL TIL JYLLANDS-POSTEN

 ?? ?? Agedrup Skole i Odense Kommune har cirka 436 elever ifølge den seneste opgørelse fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix
Agedrup Skole i Odense Kommune har cirka 436 elever ifølge den seneste opgørelse fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark