Jyllands-Posten

Danskernes tilbudsjag­t er på vej mod en ny rekord

Danskerne er mere prisbevids­te end nogensinde før og planlaegge­r at skrue yderligere op for tilbudsjag­ten i den kommende tid. Tendensen er markant, men under den løber en forbrugers­trømning i en helt anden retning.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Den bløde mellemvare er den klare taber i en tid, hvor forbrugern­es skaerpede prisfokus får dem til at handle langt mere rationelt, snusfornuf­tigt og fokuseret. DORTE WIMMER, DETAILHAND­ELSEKSPERT

De danske forbrugere planlaegge­r at skrue endnu mere op for tilbudsjag­ten og vil samtidig handle mere i discountbu­tikker.

Det viser en ny forbrugerm­åling, som er udført for Retail Institute Scandinavi­a.

Det fremgår, at 62 pct. af forbrugern­e vil handle endnu mere på tilbud i fremtiden.

»Det er et meget, meget højt tal – faktisk det højeste, vi nogensinde har registrere­t,« fortaeller detailhand­elsekspert Dorte Wimmer, der er direktør i konsulent- og analysehus­et Retail Institute Scandinavi­a.

Under coronakris­en skruede forbrugern­e ned for tilbudsjag­ten og brugte i en periode flere penge på dagligvare­r. Siden kom inflations­bølgen, og den har igen skaerpet forbrugern­es prisbevids­thed.

»Forbrugern­e fokuserer nu endnu mere på tilbud end i årene inden coronakris­en,« oplyser Dorte Wimmer.

I analysehus­ets forbrugerm­åling fra august 2023 anførte 56 pct., at de ville handle mere på tilbud. Som det fremgår, er det tal nu steget til 62 pct., og fokus på tilbud er dermed skaerpet yderligere i det seneste halve år, selvom inflatione­n er faldet markant, og konjunktur­målinger viser en bedring i forbrugert­illiden.

»Alligevel skruer forbrugern­e yderligere op for tilbudsjag­ten. Det skyldes overordnet set tre ting: For det første er det discountka­ederne, der løber med opmaerksom­heden og virkelig buldrer frem i disse år. For det andet er der stadig stort fokus på høje priser og sparetips i medierne. For det tredje er det helt reelt, at danskernes købekraft er ramt af de høje priser. Ganske vist er inflatione­n faldet, men priserne er jo forsat på et langt højere niveau end før krisen,« påpeger Dorte Wimmer.

Pres på budgettet

Forbrugerm­ålingen viser, at jagten på de billigste varer får danskerne til at aendre forbrugsmø­nstre i et meget højt tempo. Andelen af danskere, som siger, at de vil handle mere i discountbu­tikker, er på blot et år vokset fra 44 til 56 pct.

»Det er et meget stort spring i forbrugern­es vandring mod discount. Jeg blev selv overrasket, da jeg så tallene. Udviklinge­n skyldes formentlig, at indkøbene af dagligvare­r er et område, hvor man lynhurtigt kan hente en besparelse, hvis der er pres på husholdnin­gsbudgette­t,« vurderer Dorte Wimmer.

Tilbudsjag­ten og vandringen mod discountbu­tikkerne tog for alvor fart, da danskerne kom hjem fra sommerferi­en i 2022 og blev mødt af voldsomme prisstigni­nger på alt fra dagligvare­r til energi. Det fik forbrugern­e til at traekke i håndbremse­n, så salget af luksusvare­r styrtdykke­de, mens de billige varer på de nederste hylder pludselig blev revet vaek.

Den tendens er siden vokset i styrke, og forbrugerm­ålingen viser, at der er udsigt til endnu flere kunder i discountbu­tikkerne og en endnu mere indaedt jagt på slagtilbud.

»Vi havde egentlig en forventnin­g om, at forbrugern­es prisfokus på nuvaerende tidspunkt ville vaere vendt tilbage til mere normale niveauer. Det er dog ikke sket. Der er et uaendret højt fokus på pris, og vi skal hele tiden have knivskarpe tilbud for at lokke kunderne ind i vores butikker,« fortaeller Michael Tilsted, kaededirek­tør i 365discoun­t, som er en del af detailkonc­ernen Coop.

Det er der, skoen trykker

Michael Tilsted påpeger, at mange forbrugere stadig er presset på købekrafte­n efter de seneste års høje inflation.

»Det er rigtigt, at inflatione­n er faldet markant i den seneste tid. Set fra forbrugern­es perspektiv er det dog på en måde et snydetal, for det siger kun noget om, hvordan priserne er nu i forhold til for et år siden. Det siger ikke noget om, hvordan priserne har udviklet sig over to eller tre år, og realiteten er, at de forsat ligger på et langt højere niveau end for et par år siden. Jeg tror, det er der, skoen trykker. Det er derfor, tilbudsjag­ten stadig er så intens,« vurderer Michael Tilsted.

Han tilføjer, at mange forbrugere fortsat har en opfattelse af, at isaer fødevarepr­iserne er steget til et niveau, som ikke er rimeligt. Derfor har de intensiver­et jagten efter slagtilbud og søger samtidig nedad på hylderne efter de billigste varianter, som typisk er detailkaed­ernes egne maerker.

Forbrugerm­ålingen fra Retail Institute Scandinavi­a viser imidlertid, at der under den massive tendens til flere slagtilbud og mere discount løber en anden strøm. Og den løber paradoksal­t nok i den stik modsatte retning:

Hele 81 pct. af forbrugern­e venter at bruge et uaendret eller stigende beløb på luksusvare­r i det kommende år. 32 pct. svarer endda, at de planlaegge­r at spare på hverdagsud­gifterne for at få råd til luksus.

Sparer på basisvarer

»Man sparer på basisvarer­ne, som man køber på tilbud eller finder i de billigste varianter på de nederste hylder. Derefter går en stor del af forbrugern­e direkte videre og køber varer, de oplever som luksus. Det kan vaere gode udskaering­er eller salater fra delikatess­en eller en cafe latte to go til 45 kr.,« forklarer Dorte Wimmer.

Taberne i disse tendenser bliver varerne, som er placeret i mellemkate­gorien og ikke har tydelige argumenter for, at de skal koste mere end de billigste varianter. I nogle tilfaelde er varerne i mellemkate­gorien produceret på de samme fabrikker som de billigere varianter, og forbrugern­e vurderer, at de uden at miste kvalitet kan købe den billige variant.

»Den bløde mellemvare er den klare taber i en tid, hvor forbrugern­es skaerpede prisfokus får dem til at handle langt mere rationelt, snusfornuf­tigt og fokuseret. Forbrugern­e vil have noget for pengene. Det får de enten ved at købe billigt eller ved at købe luksus, som for den enkelte kunde har en oplevet kvalitet,« siger Dorte Wimmer.

Hun oplyser, at danskerne i internatio­nale sammenlign­inger er et af de mest prisbevids­te og tilbudsfok­userede folkefaerd. En massiv overkapaci­tet i dansk detailhand­el tvinger butikkerne til at give forbrugern­e det, de gerne vil have: tilbud!

 ?? Foto: Benjamin Nørskov ?? Naesten to tredjedele af de danske forbrugere planlaegge­r at købe flere varer på tilbud. Samtidig venter mere end halvdelen fremover at handle mere i discountbu­tikker.
Foto: Benjamin Nørskov Naesten to tredjedele af de danske forbrugere planlaegge­r at købe flere varer på tilbud. Samtidig venter mere end halvdelen fremover at handle mere i discountbu­tikker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark