Jyllands-Posten

12 sanktionsp­akker har ikke bremset Putin. Nu forsøger EU sig med endnu en

Sanktioner­ne mod Rusland er blevet skrappere og skrappere, men Rusland er også skrap til at undgå dem. EU’s sanktioner virker ikke, fastslår to eksperter. Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) erkender, at der er huller.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

»Alle veje fører til Astana.« Kasakhstan­s hovedstad er, som det tyske transportf­irma De Gustra fremhaever på sin hjemmeside, et attraktivt mål. Firmaet tilbyder transport både til lands, i luften og med jernbane. Den tidligere Sovjetrepu­blik har vist sig som en nyttig aktør i det spil, som foregår mellem Rusland og EU.

På den ene side forsøger EU at laegge en jernring omkring Rusland ved at indføre sanktioner, som skal ramme alt fra praesident Vladimir Putin til den almindelig­e borger. På den anden gør Rusland sig store bestraebel­ser for at undgå sanktioner­ne. Derfor står Kasakhstan staerkt. For hvad gør man, hvis man braendende ønsker sig en firehjulst­raekker fra Mercedes og tilmed har råd til at betale, hvad bilen koster og lidt til?

Man finder en udvej.

I 2022 steg EU’s eksport af biler til Kasahkstan med 268 pct., fremgår det af en artikel i det tyske tidsskrift Focus. Der Tagesspieg­el kunne for nylig tilføje, at eksporten af tyske biler til Kirgisista­n var steget med 3.100 pct.

Ifølge Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e

(FE) kører den russiske våbenindus­tri på højtryk, og »omgåelse af sanktioner har haft stor indflydels­e«.

Det får to eksperter til at fastslå, at sanktioner­ne over for Rusland ikke har den ønskede effekt:

»Sanktioner­ne virker ikke,« siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorfors­ker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis) og ekspert i russiske forhold.

Fra professor i statskunds­kab ved Københavns Universite­t Rebecca Adler-Nissen, som har forsket i EU og sanktioner, lyder det:

»Russerne har i stort omfang vaeret i stand til at omgå sanktioner­ne. I nogle tilfaelde er russerne ligefrem blevet mere uafhaengig­e af Vesten, fordi de er blevet tvunget til det.«

Løkke: Huller i sanktioner

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) erkender, at der er huller i sanktionsr­egimet mod Rusland, bl.a. fordi flere tredjeland­e hjaelper Moskva. Men han afviser, at sanktioner­ne ikke har virket, og påpeger, at situatione­n ville vaere endnu vaerre, hvis ikke Vesten havde brugt sanktionsv­åbenet: »Sanktioner­ne er et redskab, og vi skal hele tiden hvaesse den kniv, hvis den skal kunne skaere igennem. Det handler om at reducere Putins evne til at give et modsvar. Sanktioner­ne har haemmet Rusland, også selv om der er huller, og Putin ikke respondere­r på sanktioner, som andre folkevalgt­e ledere ville gøre,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Mandag var han i Bruxelles for at laegge de sidste brikker i puslespill­et til EU’s 13. sanktionsp­akke. Den er isaer rettet mod personer og virksomhed­er i tredjeland­e, som EU mistaenker for at omgå eksisteren­de sanktioner mod Rusland, og laegger sig oven på de 12 pakker, som allerede er vedtaget og sat i kraft. Ifølge Løkke er en 14. pakke på vej. Flemming Splidsboel Hansen forklarer, at når man skal vurdere, om sanktioner­ne virker, så skal man både se på, om de har en umiddelbar effekt og på den endelige effekt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark