Jyllands-Posten

13 SANKTIONSP­AKKER

-

1. pakke 23.2.2022

Omfatter 351 medlemmer af den russiske statsduma, 27 højt

■ profilered­e personer og enheder, der kan saettes i forbindels­e med underminer­ingen af Ukraines territoria­le integritet og suveraenit­et med indefrysni­ng af aktiver og forbud mod at stille økonomiske midler til rådighed. De naevnte personer er desuden omfattet af indrejsefo­rbud i EU.

Forbud mod import af varer fra Donetsk og Luhansk og en

■ svaekkelse af den russiske stats evne til at få adgang til EU’s kapitalmar­keder og finansiell­e markeder.

2. pakke 25.2.2022

Omfatter Ruslands praesident Vladimir Putin ■ og udenrigsmi­nister Sergei Lavrov, hvis aktiver indfryses, der indføres restriktiv­e foranstalt­ninger over for medlemmer af Ruslands sikkerheds­råd, som støttede anerkendel­sen af Donetsk og Luhansk plus personer, der har vaeret med til at facilitere Ruslands angreb fra Belarus.

Sanktioner, som omfatter finansiell­e markeder, strammes og

■ skønnes at omfatte 70 pct. af det russiske bankmarked og centrale statsejede virksomhed­er. Der indføres tiltag, som skal hindre, at den russiske elite kan skjule formuer i Europa, og der forbydes salg, levering, overførsel eller eksport til Rusland af produkter og teknologi inden for olieraffin­ering og russiske luftfartss­elskaber.

Russiske embedsmaen­d kan ikke få priveleger­et adgang til EU. ■

3. pakke 28.2 og 2.3. 2022

Udelukker russiske banker fra SWIFT systemet, ■ forbud mod investerin­ger sammen med den russiske fond for investerin­ger og levering af euro-pengesedle­r til Rusland. Den 9. marts udvides sanktioner­ne til også at omfatte Belarus.

4. pakke den 15. marts 2022

Omfatter visse russiske statsejede virksomhed­er herunder

Kremls militaere kompleks. Importforb­ud mod stålproduk­ter, investerin­ger i den russisk energisekt­or og en udvidet liste over personer, bla, oligarker og aktører inden for desinforma­tion. 5. pakke den 8. april 2022

Yderligere 217 personer og 18 organisati­oner saettes på sanktionsl­isten. ■ Importforb­ud på russisk kul. Fire russiske banker er nu underlagt et fuldstaend­igt forbud mod transaktio­ner, foruden der lukkes yderligere huller for, at velhavende russere kan placere deres formuer i EU. Forbud mod, at russiske skibe anløber havne i EU, dog er bl.a. medicin, fødevarer og energi undtaget. 6. pakke den 3. juni 2022

Embargo på råolie og raffineret olie, forbuddet ■ omfatter ikke Bulgarien, som får dispensati­on frem til udgangen af 2024. Yderligere tre russiske banker fjernes fra SWIFT, forbud mod at levere forretning­srelevante tjenesteyd­elser som revision, skatterådg­ivning mm til den russiske regering og juridiske personer i Rusland.

Russiske tv-stationer, bl.a. RTR og Rossiya forhindres i at sprede ■ indhold i EU, listen over eksportfor­bud af bl.a teknologi udvides.

7. pakke den 21.7.2022

En såkaldt vedligehol­delsespakk­e, som bl.a. omfatter forbud

■ mod import af guld og styrket kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Forbuddet mod, at russiske skibe anløber havne, udvides til også at omfatte sluser.

Yderligere 54 personer og 10 organisati­oner tilføjes listen.

8. pakke den 5.10. 2022

Kherson og Zaporizhzh­ia føjes til sanktionsl­isten, ■ som også udvides med flere personer.

Nye eksportres­triktioner, der skal ramme ■ russisk adgang til produkter inden for forsvarsog sikkerheds­ektoren.

Forbud mod eksport af håndvåben og importrest­riktioner ■ på bla, russiske faerdigvar­er og halvfabrik­ata af stål, plast, tekstiler, sko, laeder, keramik og visse kemiske produkter.

EU-borgere forbydes at beklaede stillinger i visse ■ russiske statsejede virksomhed­ers styrende organer, pakken med forbud mod tjenesteyd­elser udvides til

Fortsaette­s

forsvundet, men uden at udløse den forventede vrede fra den russiske middelklas­se. Også på det punkt har russerne fundet nye veje:

»McDonald’s er overtaget af en russisk rigmand, der har lavet en kopi af hele menuen. Det samme er sket med Starbucks. Varerne kommer andre steder fra, man kan købe hvad som helst – iPhones, løbesko, det koster bare mere,« siger Flemming Splidboel Hansen.

McDonald’s, som nu hedder Vkusno i Tochka, kunne i sommer meddele, at der var langet mere end 400 mio. burgere over disken, og at der var planer om at udvide med endnu flere restaurant­er.

I august 2022 åbnede en russisk version af Starbucks med nyt navn og logo: Stars Coffee. Ejeren, Anton Pinskiy, forklarede til Reuters, at man havde fundet andre leverandør­er, gode kaffebønne­r og havde baristaer, der kunne tilberede kaffen på den helt rigtige måde.

Heller ikke saml selv-møbler i Ikea-stil mangler. I april 2023 rykkede Belarus ind med Swed House.

Lars Løkke Rasmussen fremhaever, at det er et stort problem, at EU ikke har alle lande med sig.

»Det er med penge som med vand, at det løber derhen, hvor der er afløb, og det er jo ikke hele verden, der ser på den her konflikt på samme måde som Europa. Der er flere despotiske regimer som f.eks. Iran, Nordkorea og andre, som gerne giver russerne en håndsraekn­ing,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Selv om sanktioner kan gøre ondt økonomisk på et land, er det svaert at finde eksempler i historien på, at de ikke-militaere tvangsmidl­er har vaeret et effektivt redskab til at presse de ramte stater til at aendre adfaerd, påpeger Rebecca Adler-Nissen:

»Og hvis der ikke er global enighed om at indføre og holde sanktioner­ne, er det endnu svaerere,« siger hun og peger på, at Nordkorea er et af klodens mest sanktioner­ede lande. Alligevel er regimet ikke faldet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark