Jyllands-Posten

Kendt filosof nedfryser sin hjerne for at afprøve egen teori

En kendt eksilkines­isk filosof har taget en opsigtsvae­kkende teknologi i brug for at opfylde sit livs ønske. Det er nu kommet frem, at den afdøde filosofs hjerne ligger nedfrosset i ultrakoldt flydende kvaelstof.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Godt to år efter sin død har en af Kinas mest berømte filosoffer nu skabt røre blandt sine intellektu­elle kolleger.

Det er sket, efter at den afdøde filosof Li Zehous efterladte for nylig bekraefted­e, at filosofens hjerne er blevet nedfrosset i USA under meget lave temperatur­er for at teste en af hans mest omdiskuter­ede teorier.

Nedfrysnin­gen har den amerikansk­e virksomhed Alcor stået for.

Virksomhed­en specialise­rer sig i kryonik, som er en måde at nedfryse afdøde mennesker eller dyr på ved hjaelp af flydende kvaelstof, som kan nå temperatur­er ned til -196 grader. Ved disse temperatur­er kan de afdødes lig bevares på bedst mulig vis.

Alcor og andre lignende virksomhed­ers primaere mål er, at de nedfrosne lig en dag skal tøs op og genoplives, når menneskehe­den muligvis opfinder teknologi, der muliggør dette.

Li Zehou havde dog ingen forhåbning om en dag at blive en moderne Lazarus, da han døde i oktober 2021.

At kryogenfry­se hans hjerne var derimod filosofens forsøg på at opfylde hans sidste ønske om at teste validitete­n af ”Ji dian”teorien, som filosofen udviklede i 1960’erne.

Teorien går på, at en persons eksponerin­g for historie og kultur kunne efterlade fysiske spor i vedkommend­es hjerne.

Allerede i 2010 fortalte filosofen det kinesiske magasin Southern People Weekly, at han agtede at få nedfrosset sin hjerne, indtil menneskehe­dens teknologi nåede et tilpas avanceret punkt, der gjorde det muligt at afprøve hans teori.

Han mente dengang, at der kunne gå »300 eller 500 år«, før teknologie­n nåede så langt.

»Jeg forsøger at bevise, hvorvidt kultur påvirker hjernen, og om det er muligt at finde rester af kinesisk kultur i min hjerne efter et par hundrede år, for at bevise min ji dian-teori,« forklarede Li Zehou magasinet.

Landflygti­g filosof

Holder Li Zehous teori stik, vil man meget muligt kunne finde spor fra flere kulturer i hans nedfrosne hjerne.

Han blev født i 1930 under den kinesiske borgerkrig, godt 19 år før Mao Zedong udråbte Folkerepub­likken Kina. I sit hjemland høstede han bred anerkendel­se for sine filosofisk­e vaerker, der ifølge den britiske avis The Times kredsede om aestetik og forsøg på at sammenlign­e vestlige taenkere som Immanuel Kant med gammel kinesisk filosofi.

I 1992 flygtede han fra Kina, efter at han tre år forinden havde tilkendegi­vet sin støtte til demonstrat­ionerne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, der som bekendt endte i et blodbad med et ukendt antal døde, da den kinesiske haer åbnede ild mod demonstran­terne. Li Zehou bosatte sig i USA, hvor han underviste på et universite­t i delstaten Colorado, indtil han gik på pension i 1999.

Skønt Li Zehous udgivelser blev fjernet fra hylderne i Kina efter hans støttetilk­endegivels­e til demonstran­terne i Beijing, ses han stadig som en af sit fødelands fremmeste stemmer inden for kinesisk aestetik og filosofi.

Overrasked­e venner

Selvom Li Zehou ikke ligefrem lagde skjul på sine ønsker om en hjernenedf­rysning, har nyheden vakt opsigt i Kina.

Ifølge den Hongkong-baserede avis South China Morning Post er flere af Zehous venner og bekendte overrasked­e over, at filosofen endte med at gøre alvor af sin erklaerede hensigt.

Inden for traditione­l kinesisk kultur anses det nemlig som vigtigt at bevare et ligs helhed – og altså ikke at fjerne organer såsom hjernen fra liget.

Ikke desto mindre kan det vise sig, at Li Zehou kan have hold i sin ji dian-teori.

I 2014 undersøgte og sammenlign­ede forskere en gruppe kinesiske og amerikansk­e børn og kunne bl.a. gennem MR-scanninger påvise, at børnenes respektive hjerner udviklede sig på forskellig vis, alt efter hvilket land de var opvokset i.

 ?? ?? Tusinder af prodemokra­tiske demonstran­ter samlet på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989. Foto: AP Photo/Sadayuki Mikami
Tusinder af prodemokra­tiske demonstran­ter samlet på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989. Foto: AP Photo/Sadayuki Mikami

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark