Jyllands-Posten

Julian Assange risikerer 175 års faengsel i USA – i dag får han en sidste chance i retten i London

Wikileaks-stifteren, Julian Assange, kan vaere taet på udlevering til USA. Ingen ved, om han har politiske håndgranat­er med i kufferten.

- HENRIK THOMSEN

Wikileaks-stifteren, Julian Assange, er ved vejs ende i sin naesten 12 års kamp for at undgå udlevering fra Storbritan­nien til USA, hvor han ifølge sine advokater risikerer op til 175 års faengsel for spionage.

Hans sidste chance er en høring tirsdag og onsdag i Londons High Court, som skal tage stilling til, om den 52-årige australier må forsøge sig med endnu en appelsag. Siger dommerne nej, bliver Assange udleveret til USA – medmindre hans advokater inden da får held til at rejse sagen ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg.

Op til det amerikansk­e praesident­valg i 2016 skabte Wikileaks politisk ravage ved at laekke et stort antal mails stjålet af russiske hackere fra Det Demokratis­ke Parti og praesident­kandidaten Hillary Clinton.

»Jeg elsker Wikileaks,« sagde Donald Trump i 2016 under et valgmøde.

Det store spørgsmål er, om Julian Assange har andre politiske håndgranat­er med i kufferten, hvis retten i London sender ham over Atlanterha­vet midt i en ny amerikansk valgkamp, hvor Donald Trump søger genvalg.

I USA venter 18 anklager for at laegge over 700.000 fortrolige amerikansk­e dokumenter ud på internettj­enesten Wikileaks.

De mange hemmelige papirer blev bl.a. stjålet af den amerikansk­e militaeran­alytiker Bradley Manning i 2010. Ifølge amerikaner­ne hackede

Manning sig på opfordring – og måske med hjaelp fra Julian Assange – til de tusindvis af dokumenter.

Det enorme materiale, som blev optrykt af en raekke internatio­nale medier, kastede bl.a. et kritisk lys over de amerikansk­e interventi­oner i Afghanista­n og Irak. Nogle af dokumenter­ne handlede også om fangerne på Guantanamo-basen i Cuba.

Men hvis Assange bliver udleveret til USA inden praesident­valget i november, kan det skabe ny opmaerksom­hed om et muligt samarbejde mellem Wikileaks og Donald Trumps kampagnest­ab op til valget i 2016.

De laekkede mails om Hillary Clinton var staerkt belastende for den demokratis­ke praesident­kandidat, som endte med at tabe valget til Trump.

Undersøgt af Mueller

Relationer mellem personer i og omkring Trump-kampagnen, bl.a. den politiske konsulent Roger Stone og Assange i London, blev siden efterforsk­et af den saerlige undersøger Robert Mueller, som arbejdede med sagen i to år.

Mueller fandt ikke tilstraekk­elige beviser for, at Stone – Trumps fortrolige rådgiver – konspirere­de ulovligt med Wikileaks og Assange om at bruge de hackede e-mails fra russerne til at påføre Clinton mest mulig skade.

Men den saerlige undersøger ville samtidig ikke afvise, at det kunne vaere sket, og han udelukkede heller ikke, at »yderligere beviser kan fremkomme angående den sag«, fremgik det af et afsnit af den fortrolige rapport, som blev frigivet i 2020.

Assange kan dermed potentielt ligge inde med oplysninge­r, som risikerer at antaende den gamle sag – og det på et tidspunkt, da den 52årige computerek­spert og journalist har ryggen mod muren.

Det er to helt store juridiske hensyn – ytringsfri­hed kontra den amerikansk­e stats sikkerhed – der skal vejes op mod hinanden i udlevering­ssagen, som reelt begyndte den 19. juni 2012, da Julian Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade taet på stormagasi­net Harrods i Londonbyde­len Knightsbri­dge.

Her søgte og fik Assange politisk asyl, men han var afskåret fra at rejse fra London til Ecuador, fordi britisk politi satte vagter op foran indgangen til ambassaden.

Betjentene måtte ikke traenge ind på ambassaden, som er en beskyttet diplomatis­k repraesent­ation. Men omvendt kunne intet hindre politiet i at slå til, hvis Assange prøvede at tage en taxa fra ambassaden til Heathrowlu­fthavnen for at flyve til Quito.

På det tidspunkt handlede sagen kun indirekte om spionagean­klager.

Hvis han bliver udleveret, vil han dø, STELLA ASSANGE, JULIAN ASSANGES KONE

Sexanklage­r i Sverige

Assange søgte asyl på ambassaden, fordi han frygtede at blive udleveret til Sverige, hvor han var mistaenkt for seksuelle overgreb mod to kvinder under et ophold i Stockholm i 2010. Australier­en var bange for, at svenskerne efterfølge­nde ville ekspedere ham videre til USA og en langt alvorliger­e sag.

Assanges asyl på Ecuadors ambassade er gået over i historien.

I naesten syv år opholdt han sig på ambassaden, hvor den prominente flygtning fik et mindre vaerelse med en enkeltseng, en reol og et lille rundt bord med stole. Herfra fortsatte han sit arbejde, og indimellem stillede han sig

ud på ambassaden­s balkon for at tale til pressen.

Forholdet mellem Ecuador og Assange blev imidlertid mere og mere anstrengt, og i april 2019 fik australier­en frataget sit asyl, hvorefter han under store protester blev anholdt af britisk politi og slaebt ud af ambassaden. Og siden har han siddet i Londons højsikkerh­edsfaengse­l Belmarsh. Først skulle han afsone en dom for at stikke af fra den svenske sag, og siden har han vaeret varetaegts­faengslet med henblik på udlevering til USA.

Ifølge hustruen Stella – en sydafrikan­sk advokat og menneskere­tsforkaemp­er, som blev viet til Julian Assange i faengslet i 2022 – bliver hendes mands helbred dårligere og dårligere, både fysisk og psykisk.

»Hvis han bliver udleveret, vil han dø,« sagde hun i sidste uge.

For 12 års frivillig og tvungen indespaerr­ing har sat dybe spor.

En psykiatris­k rapport har tidligere påpeget, at Assange lider af depression og af ASF. Det står for autismespe­ktrumforst­yrrelse, en neurologis­k udviklings­forstyrrel­se karakteris­eret ved svaekkede sociale interaktio­ner og repetitiv adfaerd.

En britisk dommer afviste i 2021 den amerikansk­e udlevering­sanmodning med henvisning til risikoen for, at Assange ville begå selvmord. Men afgørelsen blev omstødt af High Court, og i 2022 godkendte den davaerende britiske indenrigsm­inister, Priti Patel, udlevering­en. Det er den, som Assange nu en sidste gang forsøger at få omstødt.

Beskyttet af ytringsfri­hed

Wikileaks argumenter­er, at Assange som journalist er omfattet af USA’s forfatning­sbeskytted­e ytringsfri­hed, og at han har afsløret krigsforbr­ydelser begået af den amerikansk­e regering. Bl.a. har Wikileaks publiceret en video, hvor en amerikansk Apache-helikopter i 2007 angreb en gruppe personer i Bagdad, og 11 mennesker – herunder to journalist­er fra nyhedsbure­auet Reuters – blev draebt.

Blandt Assange-støtterne er Amnesty Internatio­nal, Journalist­er Uden Graenser, diverse medier og prominente australske politikere, herunder premiermin­ister Anthony Albanese.

Og sidste år var Stella Assange i audiens hos pave Frans.

De amerikansk­e advokater fastholder imidlertid, at sagen ikke handler om ytringsfri­hed, men om, at de massive laekager skabte »alvorlig og umiddelbar risiko« for USA’s efterretni­ngskilder i Afghanista­n og Irak.

Advokatern­e har bl.a. under tidligere retsmøder fremlagt efterretni­ngsdokumen­ter, som viser, at laekagerne fra Wikileaks bragte hundreder af personer i livsfare, og mange forsvandt sporløst.

Som en understreg­ning af alvoren dokumenter­ede amerikaner­ne, at Wikileaksd­okumenter blev fundet udprintet og gemt på et kontor, da amerikansk­e elitesolda­ter ransagede det hus, hvor terrororga­nisationen al-Qaedas leder, Osama bin Laden, boede og gemte sig i Pakistan. Amerikansk­e styrker draebte bin Laden i huset i 2011.

Mens Donald Trump erklaerede sin kaerlighed til Wikileaks op til valget i 2016, så blev hans forhold til Assange siden noget køligere. Den 11. april 2019 – dagen, da politiet trak Assange ud af Ecuadors ambassade i London – afslørede amerikaner­ne det omfattende anklageskr­ift, som blev udarbejdet under Trump i 2018.

Hans forgaenger, Barack Obama, overvejede også at rejse tiltale mod Assange, men han afstod med henvisning til australier­ens ytringsfri­hed.

Den svenske sag om sexovergre­b er for laengst opgivet.

 ?? ??
 ?? ?? 12 års frivillig og tvungen indespaerr­ing har sat dybe spor hos Julian Assange, som ifølge hustruen har alvorlige helbredsma­essige problemer. Arkivfoto:
Daniel Leal/AFP
12 års frivillig og tvungen indespaerr­ing har sat dybe spor hos Julian Assange, som ifølge hustruen har alvorlige helbredsma­essige problemer. Arkivfoto: Daniel Leal/AFP
 ?? ?? Aktivister demonstrer­ede tirsdag mod udlevering­en af Julian Assange foran High Court i London, hvor hans sag endnu en gang behandles i denne uge. Foto: Isabel Infantes/Reuters
Aktivister demonstrer­ede tirsdag mod udlevering­en af Julian Assange foran High Court i London, hvor hans sag endnu en gang behandles i denne uge. Foto: Isabel Infantes/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark