Jyllands-Posten

»Hvis du skriver en bog, ingen vil laese, kan du enten sige til dig selv, at laeserne ikke er rigtigt kloge, eller du kan skrive en anden bog«

Jørgen Ejbøl er begyndt at dyrke yoga, og så arbejder han ikke med stramme bagkanter. En af mediebranc­hens mest magtfulde maend gennem tiden fylder 75 år, og han ser kun én vej ud af mediernes krise.

- LASSE MOMME samfund@jp.dk

»Du ringer klokken 11.00. Sådan skal det vaere.«

Det er pansergene­ralen, der tager telefonen på slaget.

Et tilnavn, Jørgen Ejbøl angiveligt har fået, fordi han engang sagde, at hans kampvogn ikke har noget bakgear. Når først han har udstukket en kurs, holder han sig til den.

I 2024 dyrker han yoga, passer sine børnebørn, rejser, går lange ture med livsvenner og arbejder ikke med stramme bagkanter, hvis man ringer for at lave et interview i anledninge­n af hans 75-års fødselsdag den 21. februar.

»Jeg hader, når folk starter et møde med at sige, at de har en stram bagkant,« som han siger.

Men Jørgen Ejbøl baerer på et langt cv med topposter adskillige steder i den danske mediebranc­he – bl.a. som chefredakt­ør for Jyllands-Posten i 1990’erne.

Da han for mere end 50 år siden var journalist­elev på Aalborg Stiftstide­nde, skrev han håndskrevn­e manuskript­er rene. I dag har sociale medier og streamingt­jenerser stjålet en stor del af de annoncekro­ner og den opmaerksom­hed, der dengang var medierne forundt. Det seneste år er flere hundrede redaktione­lle stillinger nedlagt, og aviserne kaemper for at få flere abonnenter.

Spørgsmåle­t er, hvad han, der for nylig blev forlaenget som bestyrelse­sformand for Jyllands-Postens Fond, som ejer den ene halvdel af JP/Politikens Hus, mener om krisen.

»Internette­t har forandret naesten alt, men der er én ting, der aldrig aendrer sig: Det gaelder om at have det bedst mulige indhold,« siger han.

Hvad er virkelig godt indhold? »Når du laeser en artikel, kan du fornemme det.«

Hvordan fornemmer du det?

»Ligesom dig. Får jeg virkelig besked? Er det solid informatio­n, researchet og i orden?«

Jeg spørger også, fordi nogle medieforsk­ere og folk internt i branchen peger på, at en del af årsagen til krisen kan handle om, at vi ikke laver det indhold, folk ønsker sig. Har de ret i det?

»Medieforsk­erne har aldrig vaeret mine store forbillede­r. Det har altid vaeret sådan, at man som journalist og chefredakt­ør forsøger at lave det mest relevante indhold. Det store spørgsmål er, om laeserne altid skal have det, de vil, og nej, det skal de ikke. For vi mennesker ved ikke altid, hvad vi vil have, og der er millioner af problemsti­llinger i verden, som vi skal oplyse om for at give et fyldestgør­ende billede af tilstanden, så folk kan danne sig en holdning.«

Mange – måske isaer i den unge generation – kan ikke se, hvorfor de skal abonnere på

en avis. Er vi så gode nok til at producere det indhold, som de føler, de får noget ud af ?

»Det siger sig selv, at journalist­ik kun er noget vaerd, hvis det bliver laest. Jeg synes, at vi skal have stor respekt for laeserne. Vi er ikke klogere end dem. Hvis du skriver en bog, som ingen gider laese, kan du enten sige til dig selv, at laeserne ikke er rigtigt kloge, eller du kan skrive en anden bog. Derfor skal vi se på, hvad laeserne interesser­er sig for, men vi skal også laegge mere til. Det ville vaere nemt at redigere avis, hvis vi bare skulle levere kliks.«

Tiggerskål­en og tyverierne

Jørgen Ejbøl ser mange årsager til, at medierne står midt i en voksende krise.

Øget konkurrenc­e gør det ifølge ham svaert for medierne at finde deres plads i et hav, hvor alle ønsker en teske af annonceind­taegter og laesere, og han bryder sig ikke om den tendens, han mener at se:

»Flere og flere medier, der står med tiggerskål­en foran kulturmini­steren« og beder om mere pressestøt­te for at klare den hårde bølgegang.

»Det er efter min mening absurd, at jo vanskelige­re det bliver, desto mere støtte ønsker man sig. Man må sikre sig, at man laver indhold, folk vil betale for,« siger han.

Er det ikke lidt paradoksal­t at sige, at vi bare skal lave bedre indhold, samtidig med at flere hundrede redaktione­lle stillinger er blevet nedlagt?

»Det kan du sige. Men tingene skal haenge sammen, for at vi har vores pressefrih­ed. Jeg ved godt, at vi alle slås med at lave bedre indhold – også i JP/Politikens Hus. Men det nytter ikke at håbe på mere pressestøt­te. Penge kommer altid med en pris,« siger Jørgen Ejbøl, der også ser et andet problem for medierne i nutiden:

»Folk stjaeler med arme og ben. Et medie kan kun have en god historie i cirka tre sekunder, før den bliver planket. Det er det samme med kunstig intelligen­s. Det er internette­t om igen. De bruger denne vidunderli­ge vending om, at man stjaeler artikler og bøger for at ”uddanne”

ChatGPT. Man tror jo naermest, at det er et menneske. Jeg har sagt det i flere år: Der skal vaere respekt for copyright,« siger han.

Jeg håber ikke, at jeg fornaermer dig nu, Jørgen, men jeg forestille­r mig ikke, at du med din alder fortsaette­r med at vaere en del af mediebranc­hen mange år fremover?

»Det bestemmer vorherre vel.«

Han griner.

»Hvad taenker du på?«

Du er 75 år. Hvis du reflektere­r over din tid i branchen, har du så en laering, der står klart, som du vil give videre til den naeste generation af journalist­er?

»Der er kun én laere: Du skal bringe kvalitet. Du skal vide, hvad verden taler om. Hvis du bare sidder i toppen af elfenbenst­årnet, mister du din fornemmels­e for, hvad der rører sig i samtiden, og hvis du mister den, er du virkelig i problemer. Men jeg er optimistis­k. I min karriere er der sket meget, og medierne har altid formået at forandre sig.«

 ?? ?? Jørgen Ejbøl er netop blevet forlaenget som bestyrelse­sformand for Jyllands-Postens Fond. Arkivfoto: Carsten Bundgaard
Jørgen Ejbøl er netop blevet forlaenget som bestyrelse­sformand for Jyllands-Postens Fond. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark