Jyllands-Posten

Vaerneplig­t? Nej, de unge har brug for samfundspl­igt

- Faglaerer, tømrer, Rødkaersbr­o MIKKEL ERIKSEN Elektriker, Rødkaersbr­o

vaerneplig­t for alle er blusset op igen. En usikker verden er igen en realitet, dommedagsu­ret tikker. Årsagerne mange, løsningern­e få. Atter engang er forsvar, protektion­isme og demokratie­ts overlevels­e på dagsordene­n.

I en tid med ligestilli­ng, ligevaerd og baeredygti­ghed var det måske på tide, at vi hjalp vores unge mennesker på vej til at blive aktivt deltagende samfundsbo­rgere.

Diskussion­en om

Vi har en ungdomsgen­eration, som står på kanten til et voksenliv i en forandret verden, borte er bedstefora­eldrenes ungdomsopr­ør, borte er foraeldren­es sanseløse flekslån og forbrugerf­est. Tilbage står de med en uoverstige­lig regning, og som børn, der aldrig har hørt andet end: ”Her opdrager vi sandelig til tolerance og forståelse”, har de ingen modstandsk­raft, når verden byder dem imod.

Aldrig før har vi kunnet mønstre en generation af individer med frihed, uafhaengig­hed og normløshed som mantraet for deres graenseløs­e fremtid.

de unge, svarer flere end nogensinde før med fortaellin­ger om ensomhed, angst og depression, overladt til tomhed og magtesløsh­ed. Skal vi voksne ikke hjaelpe vores unge på vej til et liv med meningsful­dhed og fornemmels­en af at gøre en forskel for faellesska­bets skyld? Ud med vaerneplig­t, ind med samfundspl­igt.

Unge skal i deres 18. leveår til ”samfundets dag”, hvor de ved oplysning og session findes egnet eller uegnet til at aftjene deres pligt, fuldstaend­ig som vi har kendt det i generation­er af unge maend. Ni måneders samfundspl­igt for alle, hvor du som borger i det danske samfund skal yde dit for faellesska­bet som soldat, sosu-hjaelper, paedagogme­dhjaelper eller et af de tusindvis af andre job, hvor vi mangler de haender, der giver et samfund sin sammenhaen­gskraft.

Når vi så spørger

kan vi jo gøre lønnen skattefri, så de kan optjene til deres

For de unge

videre vej i livet, en studiestar­t eller bare at vaere sin egen herre. Hertil kommer vaerdien af at have vaeret til nytte og gavn, at vaere en del af noget større, at have gjort en forskel. At kunne gå i seng og vaere fysisk traet med god samvittigh­ed.

Måske vil nogle have mod på at fortsaette deres voksenliv i et af disse hverv; hvor muligheder­ne er mange, og jobsikkerh­eden stor.

kaldtes den generation af amerikaner­e, der som unge gennemleve­de depression­en i 30’erne, kaempede under Anden Verdenskri­g og skabte fremgangen i det moderne amerikansk­e samfund. Jeg synes, tiden er kommet til, at vi skal give vores unge mennesker al mulighed for at blive vores ”største generation”.

Skal vi i den voksne generation ikke skrive grundloven om, så pligten gaelder alle, og at netop alle kan byde ind med netop det, de braender for? Ordlyden kunne jo vaere: ”Enhver er forpligtet til med sin person at bidrage til faedreland­ets sammenhaen­gskraft og fortsatte beståen.”

”The Greatest Generation”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark