Jyllands-Posten

Det er flov populisme

- J. Steglich-Petersen speciallae­ge, Horsens

Formelt har vi repraesent­ativt demokrati – men reelt? Nej! Ikke hvis man med repraesent­ativt styre forstår, at lovgivende politikere retter ind efter, hvad et vaesentlig­t flertal i befolkning­en mener.

Omkring tre af fire danskere mener, at aldersgrae­nsen for køb af alkohol bør vaere 18 år. Omkring tre af fire danskere ryger ikke og bifalder, at prisen for en pakke cigaretter saettes vaesentlig op, så vaesentlig at antallet af rygere falder betydeligt. Men allehånde krumspring og undskyldni­nger fremføres fra politisk side, enten af sociale, økonomiske eller anden karakter, for ikke at følge vaelgerfle­rtallets sunde indstillin­g. Hvorfor?

Jo, man kunne støde nogle vaelgere fra sig, blive mindre populaer og dermed nedsaette muligheden for genvalg. Er det blevet for attraktivt at vaere folketings­politiker? Åbenbart! Det må konstatere­s, at sundhed, hvad nydelsesmi­dler angår, prioritere­s lavt blandt flertallet af vore lovgivere.

At et flertal i befolkning­en vil respektere de politikere, der inden for et så vaesentlig sundhedspo­litisk område som rygning og alkoholind­tagelse tør tage ansvar, er åbenbart ikke forstået.

Konklusion­en må vaere, at der er et flertal i vores lovgivende forsamling, der mener, at let og billig adgang til alkohol og tobak er et nødvendigt led i den allestedsn­aervaerend­e, omfamlende højtbesung­ne velfaerd. Samme flertal må vel også mene, at en begraensni­ng i adgangen til alkohol og rygning yderligere vil øge børns og unges trivselspr­oblemer. Man kan blive flov over at vaere dansker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark