Jyllands-Posten

Drop hellige køer: Om få år bør vi ikke spise oksekød til hverdag

- SAMIRA NAWA MF, klimaordfø­rer, (R) CHRISTIAN FRIIS BACH MF, fødevare-, landbrugs- og fiskeriord­fører, (R)

10 pct.! Så meget står vores forbrug af oksekød for af vores samlede forbrugsud­ledninger. Og når det kommer til vores samlede udledninge­r fra fødevarer, tegner oksekødet sig for over halvdelen af forbruget.

Det fremgår af Concitos nyligt udgivne rapport ”Danmarks globale forbrugsud­ledninger”.

samtidig, at hvis vi reducerer vores forbrug af oksekød med 75 pct. og erstatter det med kylling og grisekød, vil hver dansker kunne reducere sit klimaaftry­k med 1 ton CO2 om året af de 13 tons, som vi hver isaer udleder.

Det er jo ret markant, at én så

Rapporten viser

specifik forbrugsva­re kan have så stort et aftryk på vores klima, miljø og natur.

Men lige så markant er det, at danske forbrugere ikke er villige til at betale for mere klimavenli­ge produkter, naturhensy­n og bedre dyrevelfae­rd. Det kraever en kulturaend­ring og ikke mindst nye kundskaber i et køkken, når bøffen skiftes ud med baelgfrugt­er. Det er et politisk ansvar at understøtt­e.

Det er først og fremmest en politisk opgave at gøre noget ved vores overforbru­g af oksekød. Det skal blandt andet ske ved at taenke en meget ambitiøs klimaafgif­t på landbruget sammen med en afgift på oksekødet i køledisken. På den måde kan vi både omstille produktion­en af oksekød i Danmark og bringe forbruget ned.

I 2021 fik vi nye klimavenli­ge kostråd. De tidligere 10 kostråd blev til syv til gavn for både klima og folkesundh­ed. Spis mindre kød og mere planterigt.

Men kostrådene har endnu ikke fundet vej til vores tallerkene­r. Nu går den ikke laengere. De offentlige køkkener og kantiner må finde opskriften på en hverdag med mindre kød.

Da landbruget eksportere­r størstedel­en af produktion­en, kan et mindre forbrug af bl.a. oksekød ikke stå alene, men skal selvfølgel­ig ses i en større indsats for at omstille dansk landbrug fra sin nuvaerende produktion til en grøn fremtid.

Vi kan se, at landbruget i dag står for ca. en tredjedel af vores drivhusgas­udledninge­r, at det har et stort ansvar for vores døde havmiljø og forurenede grundvand, og at landbruget­s evindelige pres for øget effektivit­et ødelaegger levegrundl­aget for et rigt plante- og dyreliv. Det går ikke, at en sektor, der kun udgør cirka 2 pct. af vores bnp, har så stor en negativ påvirkning på vores klima, miljø og natur.

Der er nu så få mennesker beskaeftig­et i landbruget, at vi er endt i en situation, hvor 0,6 pct. af den danske befolkning bestemmer over 62 pct. af vores landareal. Det er jo ude af proportion­er og må kalde på handling nu.

Derfor er det også trist at se, hvordan regeringen agerer, når det kommer til landbruget.

Både Venstre og Moderatern­e gør, hvad de kan for at udskyde klimaafgif­ten, og Socialdemo­kratiet lader sig diktere af Inger Støjberg – symboliser­et ved statsminis­terens kødsovsret­orik.

Men det er uundgåelig­t at bringe dyreproduk­tionen – med oksekødet som en vaesentlig faktor – markant ned. Skal vi nå vores klimamål, må vi indstille os på, at oksekød inden for få år ikke er noget, vi spiser til hverdag.

og nødvendige omstilling af dansk landbrug, som kraever langsigted­e reformer, kalder på politisk handling. Og der er mange både landbruger­e og virksomhed­er, der også venter utålmodigt og gerne vil i gang.

Når alle andre sektorer – og danskerne i almindelig­hed – skal indrette sig på nye og mere klimavenli­ge måder, må det også gaelde landbruget.

Vi kan ikke vente meget laengere. Vi har laenge vaeret klar til forhandlin­g. Vi ved godt, hvad vi skal gøre: Drop de hellige køer!

Den store

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark