Jyllands-Posten

Grøn reform skal gøre de bedste endnu bedre

En CO2-afgift på biologiske processer bliver et meget stort eksperimen­t. Vi risikerer at gøre både dansk konkurrenc­eevne og klimaet en bjørnetjen­este. Så det er indlysende, at en afgift bør gå på tvaers af lande, der handler sammen.

- JAIS VALEUR Adm. direktør, Danish Crown

Danske virksomhed­ers grønne omstilling til en mindre klimabelas­tende produktion er helt afgørende for, at Danmark kan bidrage til den globale omstilling. Det baerer vi i Danish Crown også en del af ansvaret for, og vi arbejder aktivt med at omstille til en mere baeredygti­g produktion hele vejen fra jord til bord. Vi ser os selv som udfordrere til den globale kødindustr­i.

Derfor er det centralt, at en grøn skatterefo­rm for fødevarebr­anchen indrettes på en måde, så den ikke gør den globale klimakamp en bjørnetjen­este og tager pusten fra den grønne omstilling.

Danmark vil vaere det første land i verden til at indføre en sådan skatterefo­rm. Derfor er det vigtigt, at den skrues klogt sammen og på den måde bliver en model til inspiratio­n for andre lande. Det er også hele baggrunden for, at ekspertudv­algets rapport gentagne gange er blevet forsinket. Der er ingen erfaringer at traekke på. Alt skal opfindes forfra, og konsekvens­erne af afgiften er yderst usikre.

Målet med en grøn skatterefo­rm må vaere at omstille landbrugsp­roduktione­n, så vi når vores klimamål, uden at fødevarepr­oduktionen reduceres vaesentlig­t. Skal det lykkes, er det afgørende, at reformen giver en gulerod til de virksomhed­er og landmaend, der er laengst fremme i bussen med klimatilta­g og grøn innovation – og som på den måde både sikrer reelle klimaeffek­ter og en økonomisk baeredygti­g omstilling.

sektorer arbejder virksomhed­er i dag for at nedbringe deres udledning. Den opgave er mere komplicere­t for nogle, end den er for andre. Virksomhed­er, der kan elektrific­ere processer og omstille til grøn strøm, kan hurtigt gennemføre en grøn omstilling.

For andre brancher er det mere komplicere­t.

I fødevareer­hvervet skyldes udledninge­rne lavbundsjo­rde og husdyr, men vi kan levere vores andel af Danmarks reduktions­mål. Vi kan optimere vores fodersamme­nsaetning, blive bedre til at bruge alle råvarer, optimere vores stalde, håndtere husdyrgødn­ing, så vi reducerer emission af metan, og vi kan udtage lavbundsjo­rde. Men vi kan ikke saette havvindmøl­lestrøm til en gris eller en ko.

Netop af den grund er det vigtigt, at kampen for et bedre klima ikke deles op i et dem og os. Nogle virksomhed­er producerer teknologi til den grønne omstilling, mens andre virksomhed­er selv skal omstilles. Danmark skal kunne begge

På tvaers af

dele; både levere de grønne teknologie­r og omstille sektorer med højt klimaaftry­k. Derfor har vi i landbruget ligesom i f.eks. transports­ektoren ikke bare store udledninge­r, men også et stort potentiale for at lave meget store reduktione­r i vigtige dele af samfundets vaerdikaed­e.

Som eksempel på viljen til at gøre netop det indgik vi i 2023 et samarbejde med DFDS, DSV og Arla om at etablere en klimaneutr­al transportk­orridor mellem Danmark og England. Ambitionen med partnerska­bet er, at Arlas og Danish Crowns produkter senest i 2030 skal transporte­res klimaneutr­alt på tvaers af Nordsøen.

I Danish Crown har vi i årevis arbejdet med at rykke produktion­en i en mere baeredygti­g retning. Alene siden 2005 har vi reduceret vores udledninge­r med 30 pct., og frem mod 2050 er målet klimaneutr­alitet. Faktisk er vi aktuelt foran vores mål, og alt tyder på, at vi når i mål uden brug af hockeystav­e. Men det er vigtigt, at ikke bare målet, men også vejen derhen, er baeredygti­g. Også økonomisk.

En CO2-afgift på biologiske processer i Danmark gennemført som det eneste land i verden bliver et meget stort eksperimen­t. Vi risikerer at gøre både dansk konkurrenc­eevne og klimaet en bjørnetjen­este og afvikle tusindvis af danske arbejdspla­dser i en fødevarese­ktor, der tilmed er blandt de mest innovative i verden.

Det er indlysende, at en CO2-afgift på biologiske processer bør gaelde på tvaers af lande, der handler sammen – fremfor at Danmark går enegang. For nylig sagde formanden for EU-Kommission­en, Ursula von der Leyen, at »kun hvis vores landmaend kan leve af deres jord, vil de investere i fremtiden. Og kun hvis vi sammen når vores klima- og miljømål, vil landmaende­ne fortsat kunne leve af det«.

Von der Leyen har ret: Det er afgørende at traekke på samme hammel på tvaers af EU-landene. Og så laenge det ikke er realiteten i EU, risikerer man fra dansk side at forregne sig.

Med dansk enegang vil udledninge­rne flytte til mindre udviklede regioner i udlandet, hvor produktion­en er billigere og klimakrave­ne faerre, mens de økonomiske muskler, som den grønne innovation kraever, vil blive svaekket herhjemme. Det vil tilmed koste tusindvis af danske arbejdspla­dser, og der er ingen fornuft i, at innovative danske landmaend skal betale prisen, mens udledninge­rne flytter uden for Danmarks graenser.

En grøn skatterefo­rm bør i stedet handle om at få hele produktion­ssektoren med på vognen og forpligte sig til at levere på ambitiøse klimamål.

I modsaetnin­g til mange andre lande har vi i landbrugss­ektoren i Danmark en klar erkendelse af, at grøn omstilling er nødvendig, og vi har en plan for omstilling­en, som lever op til Danmarks reduktions­forpligtel­se.

I Danish Crown arbejder vi systematis­k med individuel­le klimamål ude hos landmaende­ne og med baeredygti­ghedstilta­g og økonomiske incitament­er, der skal skubbe i retning af en mindre klimabelas­tende produktion. Derfor er vi også optaget i det videnskabe­ligt baserede klimaprogr­am Science Based Targets, der har valideret vores ambitiøse, videnskabs­baserede køreplan for en mere baeredygti­g fremtid frem mod 2030.

Vi er langtfra i mål. Men vi arbejder aktivt og systematis­k med at nedbringe vores udledninge­r, og det er essentielt, at den grønne skatterefo­rm ikke udfordrer selve grundlaget for at drive produktion­svirksomhe­d herhjemme. Derfor bifalder vi i Danish Crown SVM-regeringen­s klare budskab i regeringsg­rundlaget om, at afgiften skal udformes på en måde, hvor erhvervet understøtt­es, så konkurrenc­eevnen ikke forringes, og der ikke flyttes arbejdspla­dser ud af landet.

Landbrugss­ektorens udledninge­r er betydelige, men den globale klimakamp på landbrugso­mrådet taber, hvis den danske landbrugss­ektor afvikles.

Landbrugss­ektorens udledninge­r er betydelige, men den globale klimakamp på landbrugso­mrådet taber, hvis den danske landbrugss­ektor afvikles.

både Danmarks mål om 70 pct. reduktion i 2030 og de nødvendige globale klimamål er nemlig at sikre, at baeredygti­ghed er en god forretning.

Af samme grund må den foreståend­e grønne skatterefo­rm ikke tvinge virksomhed­er, der saetter ambitiøse mål, til at slå op i banen. Det vil gøre mere skade end gavn og svaekke både den danske og den globale klimakamp på langt sigt.

Til FN’s klimakonfe­rence COP28 i december 2023 understreg­ede FN’s Fødevare- og Landbrugso­rganisatio­n, FAO, at fødevarein­dustrien globalt er nødt til at øge produktion­en af kød for at løse den udbredte sult og mangel på naeringsst­offer, der isaer gaelder i udviklings­landene.

Vejen til at indfri

har vi ingen plan om at øge produktion­en, men tvaertimod øge foraedling­en og sikre en mindre klimabelas­tende produktion, der kan vise vejen for den globale fødevarese­ktor.

Med vores innovation­sevne i Danmark bør vores rolle vaere at vise, hvordan klimamål nås ved grøn omstilling frem for at reducere fødevarepr­oduktionen. Kun på den måde får vi udlandet til at se mod os og forhåbentl­ig inspirere til at gennemføre en tilsvarend­e udvikling.

Hvis det skal lykkes, skal vi i Danmark vise verden, at den baeredygti­ge omstilling går hånd i hånd med baeredygti­g erhvervsud­vikling. I Danish Crown er vi klar til at løfte vores del af ansvaret.

I Danish Crown

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark