Jyllands-Posten

Han holdt magten i ørerne i 25 år

Som ombudsmand holdt Hans Gammeltoft-Hansen øje med ministre og embedsfolk. Undervejs fik han Tamilsagen til at rulle.

- /Ritzau/

Som ombudsmand for Folketinge­t i 25 år var Hans Gammeltoft-Hansen igennem mange sager, men saerligt én huskes han for: Tamilsagen, der endte som en af efterkrigs­tidens største skandaler i dansk politik.

Sagen startede som en klage på ombudsmand­ens bord, og den endte i 1993 med at faelde den davaerende Schlüter-regering. Det var altså en sag med en helt saerlig plads i historien om dansk politik, som Gammeltoft-Hansen fik til at rulle.

Onsdag den 21. februar fylder den tidligere mangeårige ombudsmand 80 år.

Hans drøm var egentlig at blive musiker, og den første lange del af studietide­n var Hans Gammeltoft-Hansen ikke så frygtelig optaget af jura. Men i 1970 fik han titel af cand.jur. og syv år senere professor i retsvidens­kab.

Samme år blev han formand for Dansk Flygtninge­hjaelp, hvor han var med til at

skubbe på for den udlaending­elov, der i 1983 gav personer, som var tilkendt asyl, retskrav på familiesam­menføring.

Som nyudnaevnt ombudsmand skulle han fem år senere forholde sig til netop familiesam­menføringe­r, da en gruppe tamilske flygtninge klagede over langvarig sagsbehand­ling

af ansøgninge­r om det.

Ministerie­ts forvaltnin­g af sagerne var overordent­lig kritisabel, lød det i en redegørels­e. Og så rullede skandalen.

Erik Ninn-Hansen-sagen

Der blev ivaerksat en stor undersøgel­se, og da undersøgel­sens beretning var klar i 1993, gik den davaerende regering ledet af Poul Schlüter (K) af.

Senere blev Erik NinnHansen, der havde vaeret justitsmin­ister, idømt fire måneders betinget faengsel for sin rolle i Tamilsagen i den første rigsretssa­g i over 80 år.

Posten som ombudsmand sad Hans Gammeltoft-Hansen på helt frem til 2012, og siden han stoppede, har han ikke kunnet slippe juraen helt.

Han har vaeret involveret i kommission­sundersøge­lser og lovforbere­dende udvalg, skriver fortsat faglige artikler og holder foredrag, ligesom han en gang imellem underviser i jura på universite­tet i Grønland.

Kaerlighed­en til musik har også holdt ved, selv om det ikke blev levevejen, og som fløjtenist var han i flere år medlem af Københavns Kammerense­mble. Nu er det dog som koncert- og operagaeng­er, at musikken nydes, mens han også er naestforma­nd for Danmarks Underholdn­ingsorkest­er.

Den runde fødselsdag skal fejres med brunch med en stor kreds af venner og familie. Den naere familie taeller konen Bodil, tre børn fra hans første aegteskab og flere børnebørn.

 ?? ?? Hans Gammeltoft-Hansen, der var Folketinge­ts Ombudsmand i 25 år, huskes isaer for at få Tamilsagen til at rulle. Foto: Torkil Adsersen/ Ritzau Scanpix
Hans Gammeltoft-Hansen, der var Folketinge­ts Ombudsmand i 25 år, huskes isaer for at få Tamilsagen til at rulle. Foto: Torkil Adsersen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark