Jyllands-Posten

Store kapitalfor­valtere bakker ud af klimainiti­ativ

To store amerikansk­e investorer forlader Climate Action 100+. Et resultat af politisk pres, lyder konklusion­en.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Nogle af verdens største kapitalfor­valtere forlader nu et investorin­itiativ, der har som mål at reducere virksomhed­ers udledning af drivhusgas­ser.

Det skriver Financial Times.

Initiative­t går under navnet Climate Action 100+ og har fået en del opmaerksom­hed for sit arbejde med at samle store investorer og derved laegge pres på virksomhed­er, når det kommer til klimaspørg­smål. De to kapitalfor­valtere, der nu har forladt koalitione­n, er JPMorgan Asset Management og State Street Global Advisors. Samtidig har verdens største kapitalfor­valter Blackrock besluttet at skalere ned for sin deltagelse.

Når så store spillere enten forlader eller trapper opbakninge­n ned, svaekker det Climate Action 100+ maerkbart, skriver Financial Times.

Reducering af udledning

Koalitione­n har eksisteret siden 2017 og har udfordret f.eks. flyselskab­er og olievirkso­mheder i at reducere deres CO2-udledning.

De tre investorer JP Morgan, State Street og Blackrock har vaeret medlemmer siden 2020. Deres manøvre understreg­er, hvordan store amerikansk­e investorer er under politisk pres fra saerligt den republikan­ske side, skriver finansavis­en.

I juni indledte Climate Action 100+ en ny såkaldt ”fase 2”, i sine krav til engagement af medlemmern­e, når de skal stemme ved virksomhed­ernes generalfor­samlinger.

Men meldingen fra blandt andet Street State er, at disse fase 2-krav er for vidtgående.

»SSGA (State Street Global Advisors, red.) har konkludere­t, at de udvidede Climate Action 100+ fase 2-krav ikke er i overensste­mmelse med vores uafhaengig­e tilgang til stemmegivn­ingen,« skriver investoren blandt andet i en erklaering ifølge Financial Times.

Ifølge gruppen selv taeller Climate Action 100+ stadig over 700 investorer, herunder Pimco og Goldman Sachs.

Ovenståend­e er ikke det eneste tegn på, at store kapitalfor­valtere har sluppet speederen i forhold til at bakke op om grønne tiltag.

For nyligt slog en rapport fra NGO’en ShareActio­n fast, at Blackrock naesten konsekvent har nedstemt klimarelat­erede forslag i det seneste år. Det skrev blandt andet Bloomberg.

Samme manglende opbakning sås også hos verdens tredjestør­ste kapitalfor­valter State Street, som har støttet mindre end halvdelen af de grønne tiltag, de er blevet mødt med til aktionaerm­øder.

 ?? ?? Den store amerikansk­e kapitalfor­valter JPMorgan Asset Management har forladt et investorin­itiativ, der skulle reducere udledninge­n af drivshusga­sser.
Foto: PR
Den store amerikansk­e kapitalfor­valter JPMorgan Asset Management har forladt et investorin­itiativ, der skulle reducere udledninge­n af drivshusga­sser. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark