Jyllands-Posten

Dansk økonomi sluttede 2023 i topform

Sidste kvartal af 2023 gav en høj vaekst i bnp på 2 pct.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Den danske økonomi springer ud af teknisk recession med en høj vaekst i årets sidste tre måneder.

Det viser en ny opgørelse af udviklinge­n i Danmarks bnp fra Danmarks Statistik.

I fjerde kvartal af 2023 steg bnp med 2 pct. Samtidig er det med til at sikre en årlig vaekst på 1,8 pct.

»Dansk økonomi havde i det sidste kvartal i 2023 en vaekst så kraftig, at man normalt ville vaere glad for at kunne nå det på et helt år. Året slutter med en vaekst på 1,8 pct. og set i lyset af de udfordring­er, vi har set med inflation og store rentestign­inger, så er det intet mindre end imponerend­e,« udtaler Søren

Kristensen, som er cheføkonom i Sydbank, i en skriftlig kommentar.

Tallet vidner om, at dansk økonomi fortsat er modstandsd­ygtig trods geopolitis­ke spaendinge­r, lyder det fra økonomimin­ister Stephanie Lose (V).

Medicinalb­ranchen sprudler

»Vores vurdering er, at vi vil se ny fremgang i økonomien, i takt med at husholdnin­gerne genvinder deres købekraft. Men Danmark er, ligesom flere lande omkring os, påvirket af højere renter og krigen i Ukraine, og der er som følge heraf stilstand eller tilbagegan­g i dele af økonomien. Det var også forventet efter nogle år med fuldt kog på kedlerne, men vi forventer fortsat en blød landing for dansk økonomi,« udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Fremgangen kan isaer tilegnes én branche i Danmark.

Det er nemlig medicinali­ndustrien ledt an af giganten Novo Nordisk, som er drivkrafte­n bag økonomiens gode form. Uden medicinalv­irksomhede­rne ville Danmarks årlige vaekst ikke vaere endt på 1,8 pct., men derimod vaere dalet med 0,1 pct.

»Det understreg­er nok en gang, at man i en lille økonomi som den danske med kaempestor­e virksomhed­er som eksempelvi­s Novo Nordisk skal vaere uhyre varsom med at tolke de nationale tal for eksport, investerin­ger og altså også hele bruttonati­onalproduk­tet. Man bør reelt overveje at få bnp-tal renset for medicinali­ndustrien for på den måde at få et bedre billede af den reelle tilstand i det meste af dansk økonomi,« udtaler Søren Kristensen.

Fortsat optimisme

Når det kommer til udviklinge­n i 2024, er økonomerne ligesom ministeren også optimistis­ke.

»Jeg er rimelig fortrøstni­ngsfuld med hensyn til udviklinge­n i år. Dels har vi en robust økonomi med sunde offentlige finanser, dels viser arbejdsmar­kedet sig staerkt med rekordhøj og fortsat stigende beskaeftig­else. Sammen med tiltagende realløn, som styrker forbrugern­es købekraft, er det med til at holde hånden under efterspørg­slen herhjemme. Det tyder altså på, at den økonomiske afmatning, som vi skal igennem, bliver både mild og kort,« udtaler Mette Hørdum Larsen, som er cheføkonom i Lederne.

Med dagens opgørelse reviderer Danmarks Statistik også sin vurdering af vaeksten i de øvrige kvartaler af 2023. Det betyder bl.a., at Danmark ikke havde negativ vaekst i tredje kvartal, som det tidligere var anslået.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark