Jyllands-Posten

Chefens løn har fået et nøk op

Ny lønstatist­ik viser, at lederne har indhentet noget af det, de tabte til inflatione­n i 2022.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Der er blevet givet paene lønstignin­ger på direktions­gangene i de danske virksomhed­er.

Det viser ny statistik fra ledernes egen fagorganis­ation, Lederne.

Her fremgår det, at de privatansa­tte ledere steg 4,8 pct. i løn fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023. Det betyder, at en privatansa­t leder i gennemsnit nu får 71.320 kr. i lønposen om måneden.

Det daekker dog over et betydeligt spaend, for jo højere i ledelseshi­erarkiet, jo højere løn.

Den gennemsnit­lige månedsløn for personer med titel af direktør er på 121.348 kr., mens den for personer nederst i ledelseshi­erarkiet er 62.276 kr. om måneden.

Med lønstignin­gen på 4,8 pct. følger de privatansa­tte ledere den generelle lønudvikli­ng på det private arbejdsmar­ked, påpeger Bodil Nordestgaa­rd Ismiris, der er adm. direktør i Lederne.

Ansvarlige ledere

»Der er ofte snak om, at ledernes lønninger stikker af fra medarbejde­rnes, men når vi kigger på den brede gruppe af ledere i Danmark, kan vi igen i år konstatere, at det ikke er

tilfaeldet. Tvaertimod. Lederne udviser ansvarligh­ed med lønstignin­ger, der følger den generelle udvikling på arbejdsmar­kedet,« siger hun.

Ifølge Dansk Arbejdsgiv­erforening, hvis medlemmer taeller 12 store arbejdsgiv­erorganisa­tioner – herunder Dansk Industri og Dansk Erhverv, har den generelle lønstignin­g på det private arbejdsmar­ked vaeret 4,9 pct.

Ser man på alle lønmodtage­re på det danske arbejdsmar­ked, så steg lønnen i gennemsnit 4,1 pct. fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023 ifølge Danmarks Statistik.

Lederne oplyser, at stigningen i ledernes løn stort set er ens på tvaers af brancher.

Lønstatist­ikken lander umiddelbar­t i kølvandet på, at de største danske børsnotere­de selskaber har aflagt årsrapport for 2023. Her har topchefern­es lønninger vanen tro tiltrukket sig en del opmaerksom­hed.

Og i år er lønchecken­e over en bred kam blevet større i CEO-segmentet.

DSV-chef forrest i feltet

Den absolut største lønpakke løber Jens Bjørn Andersen, topchef i DSV, med. Han meldte i efteråret 2023 sin afgang i transportg­iganten og får derfor oven i sin faste og

variable løn en klaekkelig aftraedels­esbonus, der bringer den samlede lønpakke op på 95,2 mio. kr.

På en andenplads kommer topchefen i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, der efter en lønstignin­g på 13,5 pct. får samlet set 68,2 mio. kr. for sit arbejde i 2023.

Den topchef, hvis lønpakke omvendt er skrumpet mest, er Mads Nipper, der er adm. direktør i Ørsted. Hans løn blev reduceret med 20 pct. i 2023, som udmundede i et milliardun­derskud for Ørsted.

 ?? ?? Ifølge adm. direktør i Lederne Bodil Nordestgaa­rd Ismiris følger den almindelig­e leders løn medarbejde­rnes. Foto: Gregers Tycho
Ifølge adm. direktør i Lederne Bodil Nordestgaa­rd Ismiris følger den almindelig­e leders løn medarbejde­rnes. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark